Jehovan todistajat lääketieteen palveluksessa

Jehovan todistajat ovat toimineet lääketieteen koekaniineina jo 1950-luvulta lähtien. Ilman heitä ei tiedettäisi miten alhaisia hemoglobiinitasoja ihminen voi kestää leikkauksen aikana ja selvitä hengissä. Toisin sanoen miten paljon verta voidaan laimentaa plasmavolyymin kohottajilla ennen kuin ihminen kuolee. Tutkimus ei olisi mahdollista ilman Jehovan todistajia, koska vastaavassa tilanteessa muille annettaisiin verensiirto.

Jehovan todistajia on lähes kaikkialla missä tehdään lääketiedettä. Tämä tarjoaa loputtomia mahdollisuuksia lääketieteelliselle tutkimukselle. Tieteellisiä artikkeleita onkin tehtailtu. Ihan tätä blogia varten menin Helsingin yliopistoon, mukana kuulokkeet ja hyvää musiikkia. Laitoin hakusanaksi ”Jehovah’s Witnesses” tieteellisten artikkelien tietokantaan Scopukseen.

Viimeisen 20 vuoden ajalta löytyy 1185 Jehovan todistajiin liittyvää tieteellistä artikkelia. Nopean silmäilyn perusteella vähintään 95% on lääketieteellisiä julkaisuja. Rajaan haun vuoteen 2012. Tuloksena on 85 julkaisua. Näistä 81 on lääketieteellisiä julkaisuja. Laitan numerot laskimeen: 95%.

Suurin osa julkaisuista käsittelee sitä miten potilaita on hoidettu ilman verituotteita: Bloodless third complex heart operation in a Jehovah's Witness patient with extremely low preoperative haemoglobin level.
 
Pieni osa julkaisuista käsittelee eettisiä ongelmia, joita Jehovan todistajien verituotteidenkäyttökielto aiheuttaa: Minors and refusal of treatment: who decides in the best interests of the child?

Mitä tieteelliset tutkimukset kertovat, kuolevatko Jehovan todistajat verestä kieltäytyessään? Tarina on monimutkainen. Veretön leikkaus tehdään eri tavalla. Voidaanko leikkauksia verrata toisiinsa? Entä jos leikkausta ei tehdä ollenkaan? Voidaanko verrata potilasta, jolle tehtiin leikkaus, potilaaseen, jolle ei tehty leikkausta siksi, että veren käyttö ei ollut mahdollista? Jehovan todistajat ovat opettaneet lääketieteelle, että joitakin leikkauksia voidaan tehdä myös ilman verensiirtoa ja joihinkin sairauksiin voidaan jonkinlaisella menestyksellä käyttää vaihtoehtoisia hoitomuotoja ilman verituotteita.

Äkilliseen verenvuotoon ei kuitenkaan ole loputtomasti verettömiä vaihtoehtoja. Hollantilaisen tutkimuksen mukaan Jehovan todistaja –naisilla on 130-kertainen todennäköisyys kuolla raskauden ja synnytyksen aikaiseen verenvuotoon valtaväestöön verrattuna.

Lähes kaikki Jehovan todistajat täyttävät hoito-ohjeen, jota säilytetään heidän lompakoissaan. Siinä he kieltäytyvät verensiirroista kaikissa tilanteissa, myös silloin kun he itse ovat tajuttomia ja lääkärit katsovat verensiirron olevan välttämätön hengen pelastamiseksi.  Seurakunnissa tsekkaillaan, että kaikki ovat allekirjoittaneet hoito-ohjeen kahden todistajan läsnä ollessa. Lompakossa hoito-ohje pidetään näkyvällä paikalla ja se on todiste muille uskovaisille: olen valmis marttyyriksi.

Jehovan todistajan joutuessa sairaalaan paikalle lähetetään uskontokunnan edustaja kertomaan hoitohenkilökunnalle Jehovan todistajien vakaumuksesta. Perheenjäsenet varmistavat, että kenellekään ei anneta verta. Jehovan todistajat kuulevat lapsesta asti propagandaa verensiirojen vaaroista: aids ja muut sairaudet leviävät verensiirroissa. Tällaisessa tilanteessa verensiirroista kieltäytyminen ei perustu täysin vapaaehtoisuuteen vaan on ryhmäpaineen, manipuloinnin ja pelottelun tulos.

Jäsenyys Jehovan todistajissa ei myöskään ole täysin vapaaehtoisuuteen perustuvaa. Jotkut syntyvät yhteisön jäseniksi. Poislähteminen on vaikeaa, koska Jehovan todistajien sääntöjen mukaan omaiset, sukulaiset ja ystävät eivät saa puhua yhteisöstä eronneen tai erotetun kanssa. Yhteisöstä voi joutua erotetuksi, jos on eri mieltä sen opeista, siis esimerkiksi veriopista. On ihmisiä, jotka ovat pakotettuja yhteisön jäsenyyteen ja sitä kautta hoito-ohjeen allekirjoittamiseen (näistä fiksuimmat pitävät lompakoissaan allekirjoittamatonta hoito-ohjetta. Kaupan kassalla uskonveljet ja -sisaret näkevät ”ei verta” -hoito-ohjeen, joka onkin sisältä tyhjä).

Jehovan todistajia on maailmassa pienen valtion verran, yli seitsemän miljoonaa. Jos joku valtio kieltäisi kansalaisiltaan verituotteiden käytön lääketieteellisessä hoidossa, siitä voisi syntyä melkoinen kohu. Kyse olisi vakavasta ihmisoikeusongelmasta: ihmisiähän kuolee. Uskonnon ollessa kyseessä tragedia saa jatkua ympäri maailmaa suhteellisen hiljaisesti, mitä nyt silloin tällöin asiaa päivitellään mediassa. Kuolintapauksia on luultavasti enemmän kuin Jonestownissa, mutta ne ovat ajallisesti ja maantieteellisesti etäällä toisistaan ja tapahtuvat paikoissa joihin kamerat eivät pääse. Helsingin Sanomat haastatteli 29.12.2012 ensiapuaseman ylilääkäriä ja lastenkirurgia heidän kokemuksistaan Jehovan todistajien hoitamisessa. Tämän lisäksi toimittajien olisi hyvä kysyä asiaa synnytyssairaaloiden lääkäreiltä ja verisairauksia kuten leukemiaa ja hemofiliaa hoitavilta lääkäreiltä. Myös palovammojenhoitoon erikoistuneita lääkäreitä kannattaisi haastatella.

Ei ole nähty Amnestyn globaalia kampanjaa, joka vaatisi Jehovan todistaja –naisille oikeutta ottaa verensiirto, jos he haluavat ja jos se pelastaisi heidän henkensä. Jehovan todistaja –naiset eivät pukeudu huntuun, vaan meikkaavat ja pukeutuvat melko tavallisesti. He eivät näytä alistetuilta, mutta ovat silti hellan ja Raamattua heiluttelevan aviomiehen välissä. Suomessa lapset otetaan huostaan, jos he tarvitsevat verta. Maailmalla on jatkuvasti oikeusprosesseja, joissa arvioidaan vanhempien oikeutta kieltää verituotteet lapsiltaan tai alaikäisten Jehovan todistajien oikeutta kieltäytyä lääketieteellisestä hoidosta. Toisinaan 12-17-vuotiaiden on sallittu kieltäytyä verensiirroista kun se ollut heidän tahtonsa. Jehovan todistajien kirjallisuudessa on lukuisia kertomuksia alaikäisistä, jotka olivat uskollisia kuolemaan saakka. Varoitus: kertomukset saattavat olla väritettyjä ja valikoituja.

Verensiirtokiellon kumoaminen olisi periaatteessa mahdollista Jehovan todistajien johtajille Yhdysvalloissa. He ovat aiemmin kumonneet elintensiirto- ja rokotuskiellot. Johtohenkilöiden tilanne on vaikea. Jos he sallivat verensiirrot, he tunnustavat monien kuolleen turhaan: Jumala ei sittenkään pidä verensiirtoja syntinä (enää?). Omaisiaan menettäneet Jehovan todistajat voisivat olla katkeria, ehkä vaatisivat korvauksiakin. Jos verensiirtoja ei sallita, ihmisiä kuolee myös jatkossa. Helpointa johtajien kannalta on pysyä nykyisessä Raamatun tulkinnassa: verensiirrot ovat kiellettyjä, mutta uskollisina loppuun saakka kestävät saavat ikuisen elämän.

Ehkä Jehovan todistajien johtajille voisi tarjota jotain mielenterveyden ammattilaisten apua näiden vaikeiden ongelmien ratkaisemiseen? Ehkä jotain kasvot pelastavaa ulospääsytietä? Jotakin diplomaattista ratkaisua pitkittyneeseen kriisiin, joka vie ihmishenkiä?

10 kommenttia

 • Otto Chrons sanoo:

  Mielenkiintoinen näkökulma, että tästä verensiirtokiellosta on myös ollut hyötyä lääketieteelle. Hienoa, että tilaisuus on kuitenkin hyödynnetty, vaikka se varsin makaaberia onkin.

  Onkohan vastaavaa käytetty myös niissä tapauksissa, joissa voimakkaan uskonnolliset perheet kieltäytyvät lääkärihoidosta kokonaan ja pyrkivät parantamaan vain rukouksen voimalla? Näitä tapauksiahan on mediassa jatkuvasti, erityisesti jos se on koskettanut sairasta lasta, joka on kuollut hoidon puuttuessa. Tosin vaikea tietenkin tällaisia on lääketieteellisesti edes tutkia, jos lähtökohtaisesti kieltäydytään kaikesta yhteistyöstä lääkäreiden kanssa…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Voi mahoton, mitä kaikkea ihmisille voidaan pelastuksen nimissä syöttää.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Modernin maailman suhteen monella lahkolla ja uskonnollisella ryhmittymällä on ongelmia. Ei siitä täysin vapaa ole evl. kirkkokaan:-)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jori Mäntysalo sanoo:

  Kyllähän mikä tahansa mielivaltainen valinta voi koitua hyväksi. Juutalaiset eivät käsittääkseni käytä sikaa ihonsiirtovalmisteissakaan, ja siksi on kehitelty muunlaista keinoihoa. Ja kai joku hindu voisi joltan hullun lehmän taudin tapaiselta välttyä uskontonsa vuoksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Ahti sanoo:

  Mielenkiintoinen kirjoitus huomimatta siitä että verensiirto tiedetään kielletyksi. Kari-Matilta kysyn esimerkkejä missä asioissa evl. lut kirkkokaan ole täysin vapaa. Tottahan toki joillakin uskonnollisilla ryhmillä on vaikeuksia elää modernissa maailmassa, mutta mitä kirkossa on sellaisia vaikeutta aiheuttavia asioita.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Risto,

  Tarkoitin etenkin joitakin kirkkoon kuuluvia herätysliikkeitä. Ei niitä voi kirkosta kliinisesti ja tilapäisesti irti leikata joiksikin irralleen leijaileviksi ”uskonnollisiksi ryhmiksi”silloin kun ne aiheuttavat kiusallista huomiota.

  Naispappeus, homoliitot, ehkäisy, avoliitot, aborttikysymys jne. tietysti päällimmäisinä.

  Toki ymmärrän, että moni ei pidä niitä niinkään moderniin kuin jumalattomaan maailmaan kuuluvina ilmiöinä.

  Tällä en tietenkään tarkoita sanoa, että vastustaisin kategorisesti herätysliikkeitä. Päinvastoin:-)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Emilia Karhu sanoo:

  Kyllä tässä ollaan isojen kysymysten äärellä. Erityisesti pisti silmään tuo, että jos joku joutuu onnettomuuden vuoksi sairaalaan, seurakunnan jäseniä rientää heti kohta paikalle varmistamaan, ettei verta menettänyttä loukkaantunutta vain hoideta… Onko todella käytännössä näin?

  Entä voiko jehovantodistaja saada verensiirron anteeksi, jos katuu ”syntiään” jälkikäteen?

  Tässä törmäävät lujaa ainakin kaksi ihmisoikeutta: toisaalta oikeus omaan vakaumukseen, itsemääräämisoikeus, oikeus päättää omasta kehostaan. Toisaalta taas oikeus tulla auteuksi ja hoidetuksi asianmukaisesti.

  En ollut tullut ajatelleeksi, että synnytyksen yhteydessä jehovantodistajaäitien kuolleisuusriski on todella noin mielettömän paljon suurempi kuin äitien keskimäärin. Tässäkin kohtaa on mielestäni suuri ihmsioikeusongelma. Jos äiti sitten todella aidosti ja omasta halustaan kieltäytyisikin lisäverestä suuren verenhukan jälkeen (!!!??) … niin entä lapsen oikeus elossa olevaan, hoivaavaan, imettävään äitiin? Silläkö ei ole mitään merkitystä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Otto Chrons sanoo:

  Jos nyt lähdetään pohtimaan mikä uskonnollinen rajoitus aiheuttaa eniten kärsimystä ja kuolemaa, niin varmaankin katolisen kirkon ehkäisykielto on aikaslailla kärkipäässä. Afrikassa kuolee ihmisiä jatkuvasti ja lapsia jää orvoiksi, kun kirkko aktiivisesti kieltää kondomien käytön.

  Toisaalta tästäkin on ollut ”saavutuksena” lääketieteellisiä tutkimustuloksia, joiden mukaan ympärileikkaus pienentää (ainakin miehen?) riskiä saada HIV-tartunta. Kondomin suojavaikutus on tosin muutamaa magnitudia isompi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Timo Aho sanoo:

  Erinomaista saada myös UUT:n näkökulmaa keskusteluun!

  Moni asia kirjoituksissa tuntui hyvin tutulta. Jonkin verran yhteneväisyyksiä huomaan Ameriiikan vanhoillislestadiolaisten meininkiin. Esimerkiksi muut saattavat vahtia tai painostaa ettei kohtua poisteta ”liian aikaisin”. Lisäksi kuoleman vaarassa synnyttäviä saatetaan ihannoida. Kotimaassa nämä asiat ovat onneksi yleensä kohtuullisemmalla tasolla.

  Ja on hyvä kysymys, kuinka ”itsetuhoiseen” käyttäytymiseen ihmisen tai ryhmän annetaan ryhtyä uskonnon nimissä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Joni Valkila sanoo:

  Jehovan todistajien näkemysten mukaan kaiken voi saada anteeksi, jos katuu. Joidenkin sairauksien hoidossa tarvitaan verituotteita pidemmän aikaa jolloin syntiä joutuu harjoittamaan jonkin aikaa. Jos verituotteiden käyttö tulee ilmi, siitä voi joutua seurakunnan vanhinten puhutteluun.

  Suhtautuminen verensiirron ottaneeseen on käsittääkseni hieman lieventynyt viimeisten vuosikymmenten aikana Jehovan todistajien keskuudessa. Aiemmin verensiirrosta saattoi joutua seurakunnasta erotetuksi ja kartetuksi.

  Jehovan todistaja -vanhinten salainen opaskirja 1990-luvun versiossaan antoi suorasukaisia menettelyohjeita siitä miten seurakunnan vanhiten pitää mennä sairaalaan ”tukemaan” veljiä ja sisaria verensiirroista kieltäytymisessä. Jopa 24h valvontaa suositellaan! (ilmeisesti ajatuksena on ettei lääkäri saa potilasta ylipuhuttua). Tässä otteita tästä opaskirjasta:

  ’Individuals with medical problems who are facing the blood issue need special assistance. Even before they enter the hospital, some may need help in making sure that medical and legal papers are fitting and that the necessary medical personnel have been spoken to in order to avoid a transfusion.’

  ’Visit the patient in the hospital.’

  ’Pray with, strengthen, and comfort the patient, also relatives, such as the parents of a sick child.’

  ’If the patient is faced with the blood issue, elders can do much to keep the situation calm and to reason with doctors and unbelieving relatives.’

  ’On rare occasions a situation requires a 24-hour watch.’

  ’The Hospital Liaison Committee should be called only when the patient needs a cooperative doctor, when a confrontation develops, or when a threat to force blood on the patient is unresolved.’

  Lähde: Paying Attention to Yourself and All the Flock (1991).

  Uusin Jehovan todistaja -vanhinten salainen opaskirja vuodelta 2010 ei mainitse verensiirron ottamista seurakunnasta erottamisen perusteeksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja