J
.
22 kommenttia
Tapio
Ei saa laittaa uutta viiniä vanhoihin leileihin, ne voivat revetä. eikä vanhaa viiniä uusiin leileihin, ettei se pilaannu.
Tapio
”Ensimmäisen Mooseksen kirjan mukaan Jumala antoi Israelin kansalle käskyn rakentaa ilmestysmaja, jotta hän voisi asua kansansa keskuudessa (2 Moos. 25:8). Ilmestysmajasta käytettiin myös nimitystä ”lain asumus” ja ”lain maja”, koska laintaulut oli laitettu liitonarkkuun. Kun Israelin kansa vaelsi erämaassa seuraten päivällä pilvenpatsasta ja yöaikaan tulipatsasta, he kuljettivat ilmestysmajaa mukanaan. Leeviläisten tehtävä oli kantaa ilmestysmajaa ja sen kaikkea kalustoa.”
Wikipedia.
Eikö tuo ole selkeästi ja ymmärrettävästi sanottu.
”Tavoilleen uskollisesti kirkon Ut:n käännökset hukkaavat tärkeitä vihjeitä, jotka kätkevät ilmestysteltan tavoin sisälleen teologisia rikkauksia.” Tuomaala
Tavalleen uskollisena Tuomaala pyrkii kiistämään kaikki kristinuskon perustotuudet.
”Ihmisessä on ruumis, sielu ja henki. Tämä sama asetelma on ilmestysteltassa. Ruumis, peite, joka kätkee silmiltä pyhän, sielun, ja kaikkein pyhimmän, hengen. Pyhän ja kaikkein pyhimmän erottaa väliverho. Väliverho jakaa maallisen ja taivaallisen toisistaan.”
Tuo sielun ja hengen ero mietitytti minua aikoinaan kovasti, kunnes aloin ajatella, että sielu on ajallinen/maallinen elementti mutta henki ikuinen/taivaallinen. En ollut tullut ajatelleeksi, että Ilmestysmajassa tuo sama kolmijako on havainnollistettuna.
Mutta Salomon rakennuttamassa temppelissä olivat samat osat. Se ei kuitenkaan ollut teltta. Onko siis mielestäsi kovinkin oleellista, mitä termiä Jumalan asuinsijasta ihmisten keskellä käytetään? Ja eikö ”asua” ja ”telttailla” ole suunnilleen sama asia sekin?
Hyvää pohdintaa Tapio, paikoin todella ennakkoluulotonta, vaikka en nyt ihan kaikista yksityiskohdista samaa mieltä ole. Tabernaakkeli oli todellakin asunto, asuinpaikka, asumus tai jonkinlainen telttamaja, kääntämisellä ei tässä asiassa liene kovin suurta merkitystä.
Suuri merkitys tuolla ”Jumalan teltalla” oli siinä, että se kuvasi jotakin isompaa. Näin tuon asumuksen merkitystä selitetään myöhemmin: ”Heidän palveluksensa on kuitenkin vain taivaallisen palveluksen kuva ja varjo. Sanottiinhan Moosekselle, kun hänen oli määrä valmistaa teltta: ”Pidä huoli siitä, että teet kaiken sen esikuvan mukaan, jonka sait nähdä vuorella.”(Hepr8:5)
Mutta asuiko Jahve/Jehova ihan oikeasti tuossa majassa? Tai myöhemmin temppelissä?
Kun myöhemmin Kaikkivaltiaalle rakennettiin hiukan komeampi maja, se temppeli, Salomo kertoi toteutuneesta hankkeesta näin: ”Ja minä olen rakentanut Herralle, Israelin Jumalalle, temppelin. Sinne olen tehnyt paikan Herran arkulle ja sen liiton tauluille, jonka hän teki isiemme kanssa tuodessaan heidät pois Egyptin maasta.”(1.Ku8:20,21)
Sitten mainitaan tosiasioita Jumalan asuinpaikasta: ”Mutta asuisiko Jumala maan päällä? Taivasten taivaatkaan eivät ole sinulle kyllin avarat — miten sitten tämä temppeli, jonka olen rakentanut!”(27) Niinpä pyyntö suunnattiin siihen oikeaan osoitteeseen: ”Kuule palvelijasi ja kansasi Israelin pyynnöt, kun me käännymme tätä paikkaa kohti ja rukoilemme sinua. Kuule ne asuinsijaasi taivaaseen, kuule ja anna anteeksi!”(30)
Mallirukouksen sisältämä ajatus toistetaan tuossa yhdessä Raamatun luvussa useita kertoja: ”Isä meidän joka olet – taivaassa”. Vastaavaa opetusta on Raamatussa paljon.
Raamatun vanhalla puolella kerrotaan usein paitsi Jumalan asunnosta myös hänen vierailuistaan maan päällä. Esimerkiksi tarkastusmatkasta Sodomaan kerrotaan näin: ”Ja Herra sanoi: ’Valitushuuto Sodoman ja Gomorran asukkaiden takia on suuri ja heidän syntinsä on hyvin raskas. Siksi minä aion mennä sinne katsomaan, ovatko he todella tehneet kaiken sen pahan, mistä valitetaan. Minä haluan saada siitä selvän.’”(1. Mo18:20,21) Näissä tilanteissa Raamattu kertoo, että vierailijat olivat Jumalan sanansaattajia, enkeleitä.
Kerran Kaikkivaltiaan edustuksellinen läsnäolo koettiin näinkin konkreettisena huudahduksena: ”Gideon ymmärsi nyt, että hän oli nähnyt Herran enkelin, ja hän sanoi pelästyneenä: ”Herra, minun Jumalani!”(Tuom6:22) Muistuttaa paljon Tuomaksen reagointia yllätystilanteessa ” Minun Herrani ja Jumalani!” ja Jeesuksen lausuntoa ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän.”(Joh14:9;20:28)
Vaikka Jumalan teltta on ollut maan päällä ja tänne sellainen vielä tullaan perustamaan, muuttoilmoitusta Kaikkivaltias Luojamme ei ole koskaan tekevä: taivaasta käsin Hän asioita hoitelee ja aina tarkoitustensa mukaisesti. Siihen voimme täällä näkyvässä maailmassamme täysin luottaa.
Tapio
” Ei ollut hänellä vartta eikä kauneutta; me näimme hänet, mutta ei ollut hänellä muotoa, johon me olisimme mielistyneet.”
Oliko Jeesus pieni ja ruma mies? Miksi hänestä sitten maalataan valheellisesti kauniita kuvia ? Kun taas Juudaksesta maalataan rumia kuvia.
Ehkä Juudas olikin komea mies, sotasankari ja kansan vapauttaja heidän vihollisistaan. Temppelin puhdistaja. Pelastaja.
Ehkä hänellä oli ruskea kiiltävä iho ja lannevaate joka oli nahkaa. Ehkä hän ratsasti tulisella ratsulla ilman satulaa vihollisen keskelle ja löi heidät maahan muutamalla miekan sivalluksella. Musta kihara tukka valui olkapäille saakka, ja kiilsi auringossa tuhansin pisaroin. Hänen suuret rusket silmänsä olivat tuuheiden ripsien varjossa, kuin kaksi kultaista, päättäväisyyden, periksiantamattomuuden ja uskollisuuden ikiaikaista mitallia.
Ehkä hän ei ollut lammas.
Jesaja 53 ei voi kertoa Jeesuksesta, koska Jeesus ei elänyt pitkään, eikä saanut jälkeläisiä, kuten siellä luvataan, eikä jakanut mitään saalista väkevien kanssa.
Ja sitäpaitsi, ei mitään pahoja tekoja ole sälytetty Jeesuksen päälle, sensijaan kansaa on syytetty vähän kaikesta. Eli kansan päälle on sälytetty milloin mitäkin.
Kun Jeshua kuvataan kauniina, sillä halutaan kertoa hänen hyvyydestään. Edelfeltin taulussa Kristus ja Mataleena hän on suomalaisen näköinen likaisine hiuksineen ja tuohivirsuineen. Minua on aina harmittanut ne hiukset. Suomessa on järviä pestä hiuksensa.
Notre Damessa langennut nainen esitetään käärmeenä, jolla on naisen pää.
Kuvilla on aina kerrottu tarinoita. Ne ovat vaikuttaaneet ihmisten käsityksiin enemmän kuin sanat (joita ei ole välttämättä ymmärretty). Siksi kirkoissa on yhä ristiinnaulitun kuvia.
Minun kesäkotini pihassa on aina hyvin varusteltu teltta kulkijoita varten.
Tavoilleen uskollisesti kirkon Ut:n käännökset hukkaavat tärkeitä vihjeitä, jotka kätkevät ilmestysteltan tavoin sisälleen teologisia rikkauksia.
Esimerkkinä blogiin liittyen.
-92 väännös Joh.1:14 ”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa. Hän oli täynnä armoa ja totuutta.”
Rauhan julistus: ”Ja Sana tuli lihaksi ja telttaili meidän joukossamme, ja me katselimme hänen kirkkauttaan, kirkkautta, kuin ainoalla Pojalla on Isältä, ja hän oli täynnä armoa ja totuutta.”
Ilmoita asiaton kommentti