Jeesuksen syntymän ajankohdasta

kuunpimennys_jerusalemissa2.jpg

Kuvassa täydellinen kuunpimennys nykyisen Jerusalemin vanhan kaupungin yllä.

Virhe Herodeksen oletetussa kuolinvuodessa

Jeesuksen syntymän ajankohdan laskentaa on sotkenut Herodes Suuren kuolinvuoden virheellinen määrittäminen vuodeksi 4 eKr. Näin on ajateltu aina 1800-luvun lopusta Emil Schurerin tutkimusten perusteella ilman, että asiaa olisi tarkemmin tutkittu.

Eräs syy virheelliseen kuolinvuoden määrittämiseen on hänen poikansa, Arkhelaoksen hallituskauden alkaminen jo vuonna 4 eKr. Tämä tapahtui kuitenkin jo ennen Herodeksen kuolemaa, koska Herodes joutui viimeisinä elinvuosinaan Rooman epäsuosioon ja alennettiin "tavalliseksi kansalaiseksi" (subjectus). Myös nk. kirkkoisien mukaan Jeesus oli syntynyt vuonna 3 tai 2 eKr. ja siis Herodeksen vielä eläessä. Vanha juutalainen paastokäärö, Megillath Taanith, mainitsee kaksi juhlapäivää, jolloin sureminen ei ollut sallittua. Toinen näistä päivistä sopii vihatun Herodeksen kuolinpäiväksi ja se on meidän ajanlaskumme mukaan 28. tammikuuta vuonna 1 eKr.

Juutalaisen historioitsija Josefuksen mukaan Herodeksen kuolema tapahtui ennen pääsiäisjuhlaa sattuneen kuunpimennyksen jälkeen. Planetaario-ohjelmien perusteella tammikuun 10. päivä vuonna 1 eKr. näkyi  Jerusalemissa täydellinen kuunpimennys, joka sopii Josefuksen kuvaukseen. Sitä edeltävä  täydellinen kuunpimennys tapahtui vuonna 5 eKr.

Herodes kuoli siten todennäköisesti vuonna yksi eKr. tammikuun 10.päivän (täydellinen kuunpimennys Jerusalemissa) ja huhtikuun 11. päivän (pääsiäinen) välisenä aikana. Megillath Taanithin perusteella todennäköisin kuolinpäivä oli 28. tammikuuta vuonna 1 eKr.

Luukkaan ja Matteuksen kuvaamat asiat tapahtuivat yli vuoden välein

Paimenet kedolta menivät katsomaan vastasyntynyttä Messiasta, eli alkutekstin mukaan brephosta, eli "vauvaa", kuten Luukas toteaa jakeessa Luuk. 2:16. Paimenet löysivät lapsen tallista, koska majatalossa ei ollut heille tilaa, Luuk. 2:7. Tämä tapahtui todennäköisesti siis jo vuoden 3 eKr. syksyllä.

Tietäjien tullessa paikalle yli vuotta myöhemmin, vuoden 2 ekr. lopulla, oli Jeesus jo toisella vuodella oleva "poikanen", eli alkutekstin mukaan paidion "pieni lapsi", kuten Matteus toteaa jakeessa Matt. 2:11. Tietäjät tapasivat lapsen ja Hänen äitinsä talon sisällä huoneessa, eivätkä enää tallissa, ja antoivat lahjansa.

Koska Jeesus oli syntynyt ennen tietäjien tuloa jo vuonna 3 eKr., Herodes käski ennen kuolemaansa, vuoden 2 eKr. lopulla, surmata varmuuden vuoksi kaikki alle 2-vuotiaat poikalapset Betlehemissa sen perusteella, kuin hän oli tietäjiltä saanut "tarkan tiedon" Messiaan syntymää ennakoivan tähden ensimmäisestä ilmestymisestä, Matt. 2:7. Babyloniassa oli nähty Jupiterin ja Venusplaneetan konjunktio länsitaivaalla ensin elokussa vuonna 3 eKr. ja vielä uudestaan kesäkuussa vuonna 2 eKr. Jälkimmäinen sai tietäjät liikkeelle Babyloniasta kohti Jerusalemia Mooseksen kirjassa mainitun Bileamin tunnetun messiasprofetian perusteella:

Minä näen hänet, en kuitenkaan nyt, minä katselen häntä, en kuitenkaan läheltä. Tähti nousee Jaakobista, ja valtikka kohoaa Israelista. Se ruhjoo Mooabilta ohimot, päälaen kaikilta Seetin pojilta. (4.Moos. 24:17)

 

2 kommenttia

 • Timo Nokelainen sanoo:

  Tärkeintä on, että Jeesus syntyi. Sekä Hänen syntymänsä että kuolemansa ja ylösnousemuksensa oli etukäteen Raamatussa kerrottu. Joku on laskenut, että Vanhasta Testamentista löytyy yli 300 Jeesuksen syntymään, elämään, kuolemaan ja ylösnousemukseen liittyvää toteutunutta viittausta ja ennustusta.

  Betlehemin kedoilla syntyivät ne lampaat, jotka uhrattiin Pääsiäisenä temppelissä syntien sovitukseksi. Siellä syntyi Jeesuskin. Jeesus kuoli ristillä Pääsiäisen aikaan. Raamatun kertomuksista käy ilmi, että Jeesuksen kuolinhetki oli myös täsmälleen sama, kuin temppelissä kuin uhrattavilla lampailla. “Katso Jumalan Karitsa, joka pois ottaa maailman synnin.”

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ”Joku on laskenut, että Vanhasta Testamentista löytyy yli 300 Jeesuksen syntymään, elämään, kuolemaan ja ylösnousemukseen liittyvää toteutunutta viittausta ja ennustusta.”

   No ei löydy, toki löytyy kohtia, joita voidaan t u l k i t a vaikkapa noinkin,mutta voidaan tulkita monin monin muinkin tavoin.

   Ilmoita asiaton kommentti