Hiukan anteeksiannosta ja psykologiasta

Maallistuneessa psykologiassa ei tunneta oikeastaan lainkaan käsitteitä anteeksiantaminen ja anteeksipyytäminen. Vai tunnetaanko?

”Anteeksiannon mielikuva loistaa poissaolollaan psykologiassa ja psykoterapiassa. Freudin koottujen teosten hakemistosta ei löydy koko sanaa. Sama tärkeä sana puuttuu myös Wolbergin psykoterapian tekniikan molemmista laajoista kirjoista.” Näin ainakin totesi Hesperian sairaalan ylilääkäri, psykoterapeutti Erkki Huhmar jo vuonna 1985.

”Psykologiassa edustan vähemmistöä, koska uskon, että juuri anteeksiannolla on uskomattoman suuri mielenterveydellisiä ongelmia hoitava ja ennaltaehkäisevä merkitys.” Markku Ojanen, Psykologian apulaisprofessori (myöhemmin professori) totesi myös vuonna 1985.

Näin vastasi minulle pappi ja terapeutti Jari Kekäle: Mika Rantanen kyllä psykologiassa tunnetaan anteeksiannon merkitys. Se on jopa terapeuttinen menetelmä. Jumalan anteeksiannon suhteen on sitten kyllä hiljaisempaa…

  1. Sellaista sattuu

    Lääkäriystävämme potilas valitteli hänelle huonoa muistiaan. Lääkäri kyseli potilaalta tämän aiemmista sairauksista ja antoi merkintöjä tehdessään miehelle muistiin pantavaksi kolme sanaa, joilla ei ollut mitään yhteyttä keskenään. Hän sanoi, että hän pyytäisi miestä toistamaan nuo sanat, ennen kuin tämä poistuisi vastaanotolta. Kirjoittaessaan illalla raporttejaan puhtaaksi lääkäri tajusi, että hän oli kokonaan unohtanut pyytää miestä toistamaan tuon tärkeän kolmen sanan sarjan!

    Valitut Palat

Mika Rantanen
Mika Rantanen
Teologian maisteri, uimamaisteri ja koulutettu hieroja.