Herra tasavallan presidentin mitä nöyrin pyyntö

Herra yksityishenkilö tasavallan presidenttinäPresidenttinä toimiva yksityishenkilö Sauli Niinistö haluaisi reiluuden nimissä samansuuruisen palkkion kuin edeltäjänsä, yksityishenkilöpresidentti Tarja Halonen. Tämä on sitä arvojohtamista, jota oli ilmeisesti myös Jumalan siunauksen toivottaminen yksityishenkilönä presidentin istuimelta. Sellainenkin argumentti on nimittäin olemassa, että Niinistö toivotti siunauksen nimenomaan Saulina (tai korkeintaan Sauli-ilmiönä) eikä niinkään presidenttinä. Tästä olen sikäli eri mieltä, että jos Niinistö olisi yksinomaan yksityishenkilönä yksittäisille kansalaisille puhunut, niin hän todennäköisemmin olisi kiroillut messevästi, sillä sen herra tasavallan presidentti totisesti osaa, ja se olisi varmaankin herättänyt monessa luottamustakin niin kuin ronskin kansanomaisesti kiroileva mies vain voi herättää.

Siunauskalabaliikkia, joka on kiinnostava noin ajatustasolla, reaalikiintoisampi on tuo palkkionalennustoive, jonka Niinistö toi julki ennenkuin asialle on mitään voitu tehdä. Ja hyvä kun toi. Niinistö on kokoomuslaiseksi ollut aina vähän vasemmalle kallellaan, ja niin oli nytkin kun toivoi, että muutkin niistä, joilla olisi varaa, antaisivat omastaan muille. Presidentti-instituution vuosikustannukset ovat monikymmenmiljoonatasolla, joten iso pala kakkua ei siinä mielessä ole kyseessä, mutta arvostan elettä, ja herra presidenttiä myös. Samalla veikkaan että hänet ymmärretään nopeasti väärin.

Kyseessä kun ei ollut kehotus mihinkään kansalaistalkoisiin kuten mäkimaajoukkueella. Kyseessä on yritys arvojohtaa varakasta eliittiä, ajatus siitä että jos sinulle on paljon suotu niin voit myös siitä jakaa. Hautaanhan ei kultaa enää matkakassaksi laiteta.
Veikkaan kuitenkin että se (ennemmin ennemmin kuin myöhemmin) ymmärretään niinpäin että palkansaajien pitää myös suostua vähentämään palkastaan koska yksityishenkilö Niinistökin esimerkillisesti niin tekee. Tai korkeintaan niin että työväestön lisäksi myös eliitti voisi vähän heruttaa. Ei kovasti kuitenkaan niin että ensisijaisesti rikkaiden pitäisi luopua omastaan. Olisihan se liikaa pyydetty.

Niinistö ei ollut tyhjätasku presidentti-instituutioksi ryhtyessään. Hänellä on niinsanotusti varaa. Jos kohta jo huudetaan kansalaistalokiden perään niin heti ilmoitan että minulla ei ole. Ehkä juuri siksi haluan nähdä tämän asian tästä tulokulmasta, sillä ei minulta ole irronnut mäkimaajoukkueellekaan rahaa, ajattelin ensin hankkia itselleni sukset, tai vaikka kitaran sitten, joka sekin on tällä hetkellä lähinnä kaukainen haave. Jos oikein ökyilemään lähtisin niin kahdellekin kitaralle olisi tarvetta. Kolmas olisikin jo liioittelua, ellei kyseessä olisi basso tai banjo, mutta nehän eivät ole kitaroita ne, niinkuin eivät osinkotulot ole palkkatuloja myöskään.

Ja kun sitten nostetaan sitä jalouden kruunua herran presidentin pään ylle ja kolmasti kierretään lipputankoa kera valtioneuvostosaattueen porilaisten marssia hymninä kauniisti hyristen, niin kyllä on syytä muistaa, että se palkkio nousi justiinsa Niinistön aloittaessa kohtuullisen reilusti, itse asiassa melko täsmällisesti saman verran kuin hän nyt toivoisi sitä laskettavan. Paljon mainostettu "vuoden 2006 taso" on myös "alkuvuoden 2012 taso", mutta se ei näytä niin hyvältä. Se on toki silti riihikuivaa pois pussista, siis Sauli Niinistön pussista, ja herra presidentti on silti arvostettavalla tavalla kiinni muissakin todellisuksissa kuin intelligentsioiden, mutta ehkä nyt kannattaa vähän varovasti tätä asiaa lähestyä. Pressa on toki pressa, ja siksi esimerkiksi arvoisana kansanedustajana toimivan lohjalaisyksityishenkilö Matti Saarisen taannoinen aloite edustajien palkkojen laskemisesta ei saanut kummoistakaan huomiota, niinkuin eivät saaneet monet muutkaan vastaavat aloitteet männä vuosina, mutta ei Sauli nyt ihan köyhyysrajan alapuolelle tällä mitä nöyrimmällä aloitteellaan singahda, mikäli se edes realiteetiksi muuttuu. Toivon että muuttuu, ja toivon että moni muukin samassa tai ylemmässä varallisuusluokassa oleskeleva ottaa tämän arvojohtamisen tosissaan. Tai, mikä parasta, toimisi vaikka niinkuin arvoisa perussuomalaiskansanedustaja, yksityishenkilö Pietari Jääskeläinen, joka kaikessa hiljaisuudessa antaa suurimman osan palkastaan niille jotka sitä enemmän tarvitsevat.

Ja lopuksi toivotan Jumalan siunausta Suomen kansalle näinä vaikeina aikoina.

19 kommenttia

 • Elias Tanni sanoo:

  Onnistuin antamaan viisi tähteä tällekin kirjoitukselle, kuin myös parille muulle erinomaiselle bloggaukselle täällä.

  Nythän on niin, että kovasti paljon tasapainoilen ja kipuilen sen kanssa, miten tuohon presidentin palkanalennusjuttuun tulisi suhtautua. Tällä hetkellä vaaka kallistuu positiivisen puolelle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Sauli Niinistön motiivit palkkionalennukselle voivat olla vaikka kuinkakin ylevät ja puhtaat. Eri asia on, miten sitä poliittisesti tullaan käyttämään hyväksi.

  Miksi ei yksinkertaisesti vain hiukan jyrkennettäisi verotuksen progressiota?

  Ai, niin – silloinhan sitä todella voisi varakas jostain joutua luopumaan, eikä pääsisi julkisuudessa kerskumaan omalla erinomaisuudellaan, mikä nyt näyttää olevan muoti-ilmiö ja sopii luterilaisuuteen yhtä vähän kuin imelä ”Jumalan siunaus.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Musta tuntuu, että ajatus erot tulevat siitä kulmasta, että minä äänestin nimenomaan Niinistöä presidentiksi juuri siksi, että hän edusti sitä mitä edusti. Ei tarvitse vastata, mutta mahtoivatkohan nämä ihmiset, jotka eivät tätä siunaamisen toivotusta ymmärrä jättää äänestämättä kyseistä henkilöä presidentiksi. Minulle on selvää vaikuttaa äänestämällä ja vielä selvempää, että äänestän sitä mikä edustaa jotain siitä, miten itse näen maailman. Enkä aio potea huonoa omatuntoa, kun uutena vuotena tajusin kerrankin saaneeni vastinetta äänelleni. Enkä muuten äänestänyt luterilaisten puolesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Verotuksen progression jyrkentäminen voisi olla ihan hyvä asia. Mutta en ymmärrä, miksi pienituloisilla eläkeläisillä käytännössä jää vähemmän rahaa käteen kuin työelämässä olevilta (työtulovähennykset yms. puuttuvat). Se ei ole oikeudenmukaista. Eläkkeiden pienentäminen pieni- ja keskituloisilta, joita suurin osa eläkeläisistä on, olisi suuri vääryys. Suurituloisten eläkkeet on eri asia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Helinä Taipale sanoo:

  Pauli, olen yrittänyt olla ’hiljaa’, mutta en nyt enää ’jaksa’. Minua – siis suorastaan – ärsyttää, mistä Sinä tiedät, mitä presidentti mahdollisesti olisi puhunut tässä tai tuossa tilanteessa/ominaisuudessa. Mitä me olemme menemään toisen pään sisään ja arvioimaan, että se ei nyt ole ollutkaan sitä, mitä hän tahtoi sanoa. Mietipä, jos toivotat toisille hyvää ja toiset kääntävät ajatuksesi toisiksi, niin sekään ei ole kovin kunniallista puuhaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pauli Lindeberg sanoo:

  Niin Helinä, mistä sitä kukaan tietää. Minä taas kirjoitin ihan vain siltä pohjalta mitä olen kuullut herra presidentin sanovan, nyt ja ennen kuin hän oli herra presidentti, ja sitten pohdiskelin että mitenkähän ihmiset mahtavat sen ymmärtää, ja veikkasin että todennäköisesti väärin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pauli Lindeberg sanoo:

  Tällä hetkellähän muuten näyttää siltä että sitä ymmärretään myös kohtuullisen oikein, ainakin julkisella sektorilla. Yksityinen sektori onkin toinen asia. Sinne suuntaan ei taida purra muu kuin progressiivinen verotus.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Helinä Taipale sanoo:

  No kiitos, että ymmärsit mun keitokseni!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Otto Chrons sanoo:

  No tulihan se arkkipiispan avaus sieltä. Tosin pappien palkkojen leikkaus ei tietenkään auta yhteiskunnan kannalta mitenkään, koska ne maksetaan kirkollisveroista, toisin kuin presidentin tai virkamiesten palkat. Vähentää vain kunnallis- ja valtioverokertymää.

  Kätevä keppihevonen kuitenkin seurakuntien kulujen pienentämiseksi kun talous jatkuu heikkona ja verotulot vähenemässä.

  Ilmoita asiaton kommentti