Helppoja lisätienistejä: Treidaaminen, vertaisvuokraus ja muut tavat

Joskus palkkatulot eivät riitä tai haluat muuten vaan saada lisätuloja. Lisätuloja voi tienata yllättävän monessa eri elämäntilanteessa. Osa tavoista sopii paremmin opiskelijoilla, osa kotiäideille ja osa vaatii erilaista osaamista. Olipa elämäntilanteesi mikä tahansa, tästä listasta löytyy varmasti myös sinulle mahdollinen tapa tienata lisätuloja.

1. Tarkista oma palkkasi

Oletko palkkatyössä? Vastaako palkkasi työn vaatimuksia? Entä alasi yleisitä palkkatasoa? Joskus helpoin tapa saada lisätuloja on neuvotella omasta palkastaan. Onko palkankorostus mahdollinen? Tai maksaisiko kilpaileva työnantaja samasta työstä enemmän kun nykyinen työnanatajasi?

2. Myy turhia tavaroitasi

Suurimmassa osassa kodeista lojuu turhaa tavaraa. Myymällä turhia tavaroita voi tienata. Myyminen onnistuu netissä tai kirppiksellä.
Voit myös koittaa vähentää tavaroitasi reilusti.

Vähemmän tavaroita tarkoittaa vähemmän siivoukseen kuluvaa aikaa, vähemmän kadonneiden tavaroiden etsimistä ja vähemmän säilytysratkaisuiden miettimistä.

Itse toteutin kotiäitivuosinani kokonaisen tavaroiden karsimisen KonMari-prosessin ja myin säkeittäin turhia tavaroita. Tällä tavoin tienasin mukavasti lisätuloja!

3. Aloita treidaaminen

Treidaaja on yksi maailman eniten tienaavista ammattikunnista. Haastattelin taannoin entistä hedge rahaston meklaria, joka antoi minulle karkean arvion siitä minkä verran voittoja huipputreidaajat tienaavat. Kysyin myös kuinka paljon tavallinen pulliainen voi odottaa tienaavansa treidaamisella.

Selvisi, että alalla 4 – 8 vuotta työskennelleet tienaavat jopa 250 tuhatta – 3 miljoonaa euroa vuodessa. Yli 10 vuotta alalla olleiden palkka voi olla jopa monia miljoonia euroja vuodessa, joten treidaus voi olla erittäin kannattavaa puuhaa.

4. Tee maksettuja kyselyitä

Netissä on useita sivustoja, joiden kautta voit tienata täyttämällä kyselyitä. Tämä sopii sinulle, jos et ole turhan tarkka yksityisyydestäsi ja sinulla on aikaa.

Palkkiot eivät ole suuria, mutta toisaalta kyselyitä voi täyttää vaikka bussissa istuessa tai lääkäriaikaa odotellessa.

Oma suosikkini maksetuista kyselyistä on OpinionApp. Se toimii kännykkäsovelluksena myös suomeksi.

5. Lenkitä koiria

Tykkäätkö lenkkeillä? Pidätkö koirista? Naapurustossasi saattaa olla ihmisiä, jotka maksaisivat mielellään siitä, että joku ulkoiluttaisi koiraa silloin, kun töissä venyy pitkään tai ei ehdi illaksi kotiin.

6. Hoida lapsia

Hoida lapsia. Erityisesti jos kotona omia lapsiasi kotona, voisit ehkä ottaa myös muiden lapsia hoitoon silloin tällöin. Parhaimmillaan omat lapsesi saavat leikkiseuraa ja sinä itse hieman lisätuloja.

Lastenhoito sopii myös esimerkiksi opiskelijan sivutyöksi. Mutta mieti ensin, osaatko olla lasten kanssa. Lastenhoito on työtä, johon täytyy suhtautua vastuullisesti, pienet ihmiset tarvitsevat turvallista ja luotettavaa huolenpitoa.

7. Osta ja myy

Oletko kiinnostunut muodista, taiteesta, autoista tai jostain muusta? Tunnetko hintatason ja osaat ostaa halvalla ja myydä kalliilla? Tämä vaatii innostusta ja vie aikaa, mutta moni on saanut tällä tavoin hyviä lisätuloja! Varo kuitenkin ostamasta varastoa täyteen tavaroita, joita et saa eteenpäin. Kokeile pikkuhiljaa, mikä toimii.

8. Hyödynnä liikuntaharrastustasi

Harrastatko sellaista liikuntaa, jota voisit myös ohjata? Tai jos kehittäisit itseäsi pikkuhiljaa sille tasolle, voisit ehkä jatkossa saada tuloja harrastuksesi kautta. Tämän jälkeen liikkuminen muuttuisi palkalliseksi. Mieti keinoja muuttaa harrastuksesi sivutuloiksi.

9. Myy tekemiäsi käsitöitä, taidetta tai valokuvia

Jos olet taitava tekemään käsilläsi ja luomaan uutta, voit saada lisätuloja tekemällä esineitä myyntiin.

10. Vuokraa omistamiasi asioita (autoa ja muita esineitä)

Onko sinulla kesämökki? Onko kotisi vapaana matkojen aikana? Käytätkö vain vähän autoasi? Omistatko pienempiä esineitä, joiden vuokrauksesta joku voisi maksaa?

Jos haluat vuokrata esimerkiksi omaa autoasi ansaitaksesi lisätuloja, onnistuu autonvuokraus GoMoren kaltaisissa palveluissa.

11. Kunnosta huonekaluja

Bongaa roskalavapalstoilta tai kirpputoreilta arvokkaita mutta huonokuntoisia huonekaluja. Opettele kunnostamaan niitä ja myy ne kalliimmalla eteenpäin.

12. Tee verkostomyyntiä

Myönnän itse vierastavani verkostomyyntiä, sillä haluan pitää omat juhlani ja kotikutsuni epäkaupallisina. Verkostomyynti voi kuitenkin olla hyvö tapa tienata lisätuloja. Erityisesti jos pidät kutsuilla kiertämisestä ja esimerkiksi vaatteiden tai kynttilöiden myymisestä. Näin tienaavat verkostomyyjät.

13. Ota alivuokralainen

Onko asunnossasi ylimääräinen huone? Tai saisitko jonkin huoneista tyhjäksi jos vähentäisit tavaroitasi? Harkitse alivuokralaista! Opiskelijalle hyvä vinkki on miettiä, voisitko vuokrata itsellesi ison asunnon ja alivuokrata muita huoneita toisille opiskelijoille. Näin voisit saada omat asumiskulusi jopa lähelle nollaa!

14. Hanki sivutuloja opettajana tai kouluttajana

Mistä asioista sinulla on osaamista? Missä kouluaineissa olet hyvä? Pystyisitkö tarjoamaan esimerkiksi tukiopetusta jossain kouluaineessa yksittäisille asiakkaille tai opettamaan kiinnostuksen kohteestasi aikuisopistossa?

15. Poimi marjoja ja sieniä

Monet ovat valmiita maksamaan valmiiksi poimituista marjoista ja sienistä. Jos nautit luonnossa liikkumisesta, tämä voi olla hyvä tapa tienata rahaa kesällä ja syksyllä.

16. Kirjoita kirja tai e-kirja

Kirjoittaminen ei ole nopea tapa rikastua, mutta jos pidät kirjoittamisesta, on kirjan julkaiseminen ja painattaminen nykyään todella helppoa. Kirjan voi tehdä omakustanteena JA saada samalla myyntiin kirjakauppojen nettisivuille. Maksat vain painetuista kirjoita, sillä kirjaa voi painatuttaa tilausten mukaan.

17. Järjestä juhlia tai leivo ja kokkaa tarjoiluita

Sivuyritys viikonlopuiksi? Oletko järjestänyt onnistuneita juhlia ja nauttinut järjestelyistä? Osaatko leipoa kakkuja tai leivonnaisia? Mitä jos perustaisit yrityksen näiden teemojen ympärille?

18. Siivoa sivutyönä

Etenkin yrittäjänä tai kevytyrittäjänä voi tienata siivoamalla ihan mukavasti. Kotien siivous on loppuen lopuksi melko siistiä sisätyötä! Pienyrittänä voit itse päättää omat aikatalusi ja jopa asiakkaasi.

19. Auta muita tavaroiden järjestelyssä ja myynnissä

Tavara-ahdistus näyttää valtaavan suuren osan ihmisistä. Monet kertovat, että voisivat karsia tavaroita, mutta eivät jaksa kierrättää ja hankkiutua eroon niistä. Tarjoudu ottamaan muiden vanhat tavarat myytäväksi!

20. Hoida lemmikkejä lomien aikana

Osa ihmisistä haluaisi että eläimet saisivat olla kotona heidän lomansa aikana. Olisiko sinulla mahdollisuus mennä asumaan jonkun toisen
kotiin hoitamaan lemmikkejä loman ajaksi?

Puuttuiko joku tapa tienata lisätuloja listasta? Kuinka sinä olet hankkinut lisätuloja? Jätä kommentti ja kerro vinkkisi tienata lisätuloja!