Dogmatiikan professuuri ja Se löytyi
Kotimaa kertoi, että Helsingin yliopiston dogmatiikan professorin tehtävää on peräti 16 henkilöä hakenut.
Parikymmentä vuotta virkaa hoitanut Seppo A. Teinonen jäi eläkkeelle dogmatiikan professorin virasta vuonna 1986. Teinosen tuotanto oli mittava ja hän jatkoi sitä Malagalla ystävilleen lähettämillään yksityispainoksilla.
Teinonen aloitti työnsä lähetystutkijana, jatkoi siitä Vatikaanin toisen konsiilin teologiaa koskeviin tutkimuksiin, jotka projektit opettivat monet kirkolliset viranhaltijat toimiinsa.
Viimeinen Teinosen tutkimusvaihe keskittyi keskiajan mystiikan suomennoksiin.
Teinosen ura, häntä pidettiin yhtenä loisteliaimmista luennoitsijoista Helsingin yliopistossa, perustui aikaan. Muutaman kymmenen vuoden aikana hän kykeni luomaan tutkimusperinteen.
Professoriksi ei ylipäänsäkään kannata ryhtyä kuin noin 40-vuotiaana. Tällöin on noin neljännesvuosisata armoa tuottaa, hyvä tai huono, tapa tarkastella oppiaineen alaa.
Dogmatiikka tarkastelee oppi- ja aatehistoriallisesti sitä, mikä on kristinuskon sisältämien uskomussisältöjen ydin.
Teinosen jälkeen oppiala joutui tuuletuksen kohteeksi. Eero Huovinen astui virantäyttämisprosessin jälkeen tehtävään muutamaksi vuodeksi ja koettiin ansioituneeksi ja antavaksi opettajaksi, mutta hän siirtyi varsin nopeasti piispaksi.
Tämän jälkeen oppiaine on ollut ensisijaisesti erilaisten sijaisjärjestelyjen areena. Valtaosin Helsingin yliopiston dogmatiikan opetusta on sijaisena hoitanut dosentti Pauli Annala, jonka ensisijaisena kiinnostuksenkohteena on ollut fransiskaaniliikkeen historia ja platonismin vaikutus modernin luonnontieteen syntyyn.
Tämä on ollut tieteellisesti ensiluokkaisen arvostettavaa, ja kiitollisia oppilaita on ollut runsaasti.
Mutta itse dogmatiikan oppiaineen tutkimustradition puutteesta johtuen oppiaine on ajautunut tuuliajolle. Muutamien viime vuosien aikana tehtävään ei ole nimetty edes sijaishoitajaa.
Helsingin yliopistossa ei viimeiseen 30 vuoteen ole harjoitettu huomiota herättävää symboliikan eli eri kirkkojen tunnustusten ja dogmihistorian tutkimusta ja opetusta. Luterilaisen uskonkäsityksen analyysi on ollut summittaista, joskin asiasta on vastannut ekumeniikan tutkimus. Toki yksittäisiä poikkeuksia on ollut.
Kun näiltä pohjin sanotaan, että kirkossa ei tunneta kristinuskoa ja että kirkko maallistunut, olisiko aihetta katsoa peiliin? Jos pappiskoulutuksessa ei tarjota asianmukaista kristillisen opin opetusta, missä sitä sitten tarjottaisiin?
Hyvä esimerkki on hampaattomuus käsitellä mediakristillistä Se löytyi-kampanjaa.
Perinnäisen akateemisen dogmatiikan opetuksen vallitessa tämän tyyppisiin ilmiöihin voitiin keskittyä kristillisen opin näkökulmasta. Harvat ja jotenkin väsyneen tuntuiset kriittiset kommentit kampanjasta ovat liittyneet pikemminkin makukysymyksiin, mutta eivät ole esittäneet sen kummempia sisällöllisiä arvosteluja kampanjan luonnetta kohtaan sen vahvemmin kuin kampanja itsessäänkään käsittelee sisältökysymyksiä.
Saa kuvan, että kun ennen oli siten, että on A-studio, joka kertoo, miten asiat ovat, Ajankohtainen kakkonen, joka kertoo, miten niiden tulisi olla ja Maikkari, joka kertoo, miten olisi kiva, on tuotettu enemmän kanavia ja niiden katsominen on liitoksissa siihen, mistä viitsii maksaa.
37 kommenttia
Teologia on tuhonnut kristinuskon.
Dokmatiikka varmasti tulee huolituksi tohtoritasoisena tuntiopetuksena niin koti kuin ulkomaisin voimin.
Kokoaikaisen tehtävän ylläpito katsoo varmasti syntyviä Gradu tutkielmia, ja yksin dokmatiikkaan liittyvänä sellainen on haasteellista kirjoittaa kun siihen aina liittyy kirkkolaitos varhaisena tai nykyisenä, eksegetiikka, ja hermeneuttinen aikaa ymmärtävä evaluointi ajassaan huomatuista harmonioista vivahteissa.
Maisteri katsoessaan kirkkoa mahdollisena paikkana työssä saa syväluotauksen dokmatiikkaan kapitulin kuulusteluissa, ja viimekädessä kun tahtoo lupaa ja tunnustaa.
Edellisestä en huomaa vielä väitöstä syntyneen.
”Pelkkä kampanjan otsikko ”Se löytyi” antaa nimittäin ymmärtää, että on olemassa jotain löydettävää. Jokainen ei silloin tulekaan omalla uskollaan ja pelkästään omalla olemassaolollaan autuaaksi, vaan on olemassa jokin löytö, joka jokaisen pitäisi löytää. Tällainen ajatteluhan on suorastaan myrkkyä kaiken sisäänsä sulkevalle kansankirkolliselle ideologialle, joka ei halua asettua neuvomaan kenellekään tietä mihinkään suuntaan. Kansankirkollisuuden kirjoittamaton lähtökohta käytännössä on, että kristinusko voi olla lopulta mitä tahansa. Toisin sanoen kristinusko on sitä, mitä kirkon (tai koko kansan) jäsenet noin keskimäärin sattuvat siitä tekemään.”
https://www.seurakuntalainen.fi/blogit/se-loytyi-missio-haastaa-kansankirkollisia-konventioita/
Huonolla teologialla on huonot jäljet, hyvällä paremmat.
Se löytyi. Mikä löytyi? Usko armosta löytyi. Kun usko löytyi, niin risti löytyi. Kun risti löytyi, niin Jumalan rakkaus Kristuksessa löytyi. Hän joka vie syvyyteen, kuoleman hätään ja ahdistukseen ja jälleen ylös nostaa voimallansa. Ja kiitos löytyi.
Jotenkin hämmentävää huomata miten moninaisiin asioihin kirkossa huomio hajaantuu. Sen sijaan Usko ja se miten usko syntyy ja kasvaa on jäänyt rippikouopetuksen varaan. Sielläkään ei asiaa käsitellä. Kansa ei voi tietää kristiuskon perusasioista yhtään mitään ja sen mitä varmasti muka tiedetään on jotain aivan kummalisia käsityksiä. Jos nimittäin rippikoulussa nuoriso oivaltaisi mistä kristillisessä uskossaon kyse, niin he tulisivat mukaan. Ilman uskoa kaikki hengellinen jää vieraaksi ja kummalliseksi puuhailuksi, joka ei kosketa nuoren omaa elämää.
Nyt saan sen kuvan että kirkossa ollaan huolestuneita siitä, että ”Se löytyi” kamppanian vaikutuksesta joku voi oikeasti tarttua kiinni uskoon ja omistaa sen elämänsä perustaksi. Ikään kuin kristillisen uskon todeksi eläminen olisi kirkolle jonkilainen uhka.
Viisikielisestä laulukirjasta laulu nro 108: 1 Tunnen suurta Jumalaa vain vähän. Hän on juuri minut löytänyt. Hän hiljaa astui elämääni tähän. Kaiken uusin silmin näen nyt, näen nyt. Sydän kun auki on, sinne Jeesus tekee asunnon. Tänään häneen uskon, näen aamuruskon, päivä sarastaa. 2. Uskoa ei synny omin voimin. Ilmaiseksi anova sen saa. Sitä ansaita ei töin ja toimin. Jumala sen meille lahjoittaa, lahjoittaa. Sydän kun auki on, sinne Jeesus tekee asunnon. Tänään häneen uskon, näen aamuruskon, päivä sarastaa.
3. Olin täynnä suurta ahdistusta. Vapahtajaa hiljaa rukoilin. Hän sanoi: älä pelkää rangaistusta, ristillä jo sinut armahdin, armahdin. Sydän kun auki on, sinne Jeesus tekee asunnon. Tänään häneen uskon, näen aamuruskon, päivä sarastaa.
Kiitos erinomaisesta blogikirjoituksesta ja sen analyysista. Näen asiat samalla tavalla. Ja samalla muistelen kaiholla ”kultaista” 1980-lukua, jonka ensimmäisellä puoliskolla ja pieneltä osin toisellakin opiskelin ja jolloin elettiin ”Luther-renessanssin” aikaa. Tiedekunnan opettajakunnassa ja professoreina olivat mm. Tuomo Mannermaa, Seppo A. Teinonen, Pentti Laasonen, Heikki Räisänen, Timo Veijola, Eero Huovinen, Juhani Forsberg, Eeva Martikainen, Martti Lindqvist, Simo Knuuttila, Ilmari Soisalon-Soininen ja muutamia muita. Tuo nimilista on sellainen, että liekö saman ”kaliiperin” samanlaista joukkoa ollut sen jälkeen?
Olen pitkälti samaa mieltä dogmatiikan opetuksen kriisitilasta. Tosin kovatasoista tutkimusta tehdään edelleen mutta toisenlaisista aiheista kuin ennen. Se löytyi-kampanjan erittelyä ei tosiaan voi verrata Eero Huovisen analyysiin Kalevi Lehtisestä. Syy lienee yksinkertainen: koko evankeliointi ja siihen liittyvät kysymyksenasettelut ovat 40 vuodessa joutuneet vieläkin enemmän marginaaliin koko teologian kysymyksenasetteluissa ja kansankirkon kokonaisuudessa kuin 1980-luvulla. Kertonee paljon myös kansankirkon ja sen työntekijöiden muutoksesta.
Mihin teologilistasta muuten unohtui Miikka Ruokanen?
Ilmoita asiaton kommentti