A

 

.

14 kommenttia

 • Vain Vatikaanista käy kaikki tiet Roomaan!Minä olen ollut muutamassa Alfassa mukana myös vankiloissa. Sanoisin, että siinä oli ainakin silloin selkeät ja Raamatulliset aiheet. Joitakin tuli uskoon sen seurauksena ja joku luopio sai palata. En nähnyt mitään tietä Roomaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Alfasta on erilaisia kotitekoisia muunnoksia. Tulee halvemmaksi. Alfa on rekisteröity tavaramerkki. Nokia Missiolla oli muistaakseni oma halpuutusversio. Homma riippuu paljon vetäjästä. Blogissa pysytään originaalissa ja pohditaan, mitä siitä seuraa, kun pysytään rekisteröidyssä tavaramerkissä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Mitä pelkäämistä tuossa kytköksessä on? Katolisen kirkon sisällä toimii valtavan monta erilaista karismaattista herätyksiä, miksi ne eivät löytäisi ja tapaisi samanhenkisiä protestanttisella puolella ja päinvastoin. Samanhenkiset tunnistavat toinen toisensa.

  Vai pelätäänkö sitä että katolisuus ”viettelisi” ihmisiä protestanttisuudesta sinne? No, jos niin tapahtuisi niin se ei olisi mikään vahinko. Kunkin on löydettävä hengellinen koti itselleen. Se, että käy kokeilemassa uskon eritulkintoja on hengellisen aktiviteetin merkki. Viinipuussa on monta oksaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Kiitos hyvistä huomioista, jollaisia olen odottanut.

   Markku Hirn: ”Katolisen kirkon sisällä toimii valtavan monta erilaista karismaattista herätyksiä…”

   Totta.

   Hirn: ”Kunkin on löydettävä hengellinen koti itselleen.”

   Miksi pitäisi löytää? Mitä hyötyä on löytämisestä? Tai mitä vikaa ateismissa on verrattuna katolisuuteen tai luterilaisuuteen? Miksi on hirvittävä hinku käännyttää ihmisiä johonkin tuhansista lahkoista? Pitää kiertää maat ja meret?

   Hirn: ”Vai pelätäänkö sitä että katolisuus “viettelisi” ihmisiä protestanttisuudesta sinne?”

   Miksi pitäisi pelätä? Kumpikin suuntaus askartelee oman napansa ympärillä, mutta mitä tekemistä protestanttisuudella tai katolisuudella on pelastuksen kanssa?

   Ei mitään.

   Kalvinismissa on otettu todesta valinta, tai oikeammin arpominen.

   ”Unconditional election (ehdoton armonvalinta). Ennen maailman luomista, Jumala armossansa valitsi oman tahtonsa ja päätöksensä mukaisesti jotkut ihmiset pelastukseen. Tämä valinta ei perustu mihinkään tekijään ihmisessä itsessään, ei mihinkään minkä Jumala olisi heissä ennalta nähnyt kuten uskoon, parannukseen, hyviin tekoihin, uskonratkaisuun tai yhteistyöhaluihinsa. Yksittäisen ihmisen pelastuksen syy on täysin Jumalassa eikä ihmisessä ollenkaan.”

   Saman pystyy toteamaan kansojen tuomiossa. Ei kysytä mitään sellaista, mihin katolisuus ja tai protestanttisuus opettaa varautumaan, vastaamaan.

   Vaikka Calvin oli yhtä pihalla kuin Luther kummankin yrittäessä ratkaista vapaan tahdon ja valinnan, arpomisen, ristiriitaa, niin ei kukaan voi kiistää, etteikö Calvin kertonut samasta asiasta kuin Paavali.

   Miksi touhutaan pelastuksen kanssa, kun siihen ei voi vaikuttaa?

   Palataan taas kerran kansojen tuomioon, josta löytää niin valitut kuin lampaat ja vuohet. Ja sieltä löytää myös kirkon mission, joka on äärimmäisen tärkeä riippumatta siitä, ettei kirkoilla voi olla mitään tekemistä pelastuksen kanssa.

   Tähän liittyen olen lukemattomat kerrat kysynyt, mitä tarkoittaa Ut:n mainitsema laittomuus, johon niin Jeesus kuin apostolit viittaavat?

   Miksi juuri katolisuudessa kaikkein selvimmin näkyy laittomuuden salaisuus, julkeana ja röyhkeänä, täynnä oikeaoppista tekopyhyyttä ja taivaisiin ulottuvaa ylpeyttä ja omahyväisyyttä? Ei ole enää laittomuuden salaisuutta, kun siitä on kasvanut vuori, joka on ollut paikoillaan niin kauan, ettei sitä pystytä näkemään uinuvana tulivuorena.

   Vihje, katolisten pappien pedofilia ja sen systemaattinen peittely. Johtavien natsien katolisuus ja lupaus taivaaseen pääsystä, vaikka olisi tapattanut miljoonia ihmisiä. Tapetut, ei-katolilaiset joutuvat helvettiin. Voiko maailmassa olla mitään vastenmielisempää?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Pelastuu tai ei pelastu. Miksi sellaisella pitäisi vaivata päätään ? Paljon suurempi ongelma on se miten tämän ainoan tämän muotoisen elämän eläisi tämän muotoisena ihmisenä.

  Miten kunniallisella työllä elättää itsensä ja minusta riippuvaiset? Mistä ja miten saa riittävän asunnon itselleen ja lähimmäisilleen ? Onko ruokaa pöydässä joka päivälle? Onko uskollisia ystäviä ja sellainen lähisuhde joka ravitsee.? Onko kaupanpäälliseksi mahdollisuus opiskella ja kehittyä ja muuten viihdyttää itseään sopivalla tavalla?

  Onnistunko elämään ketään pahoin loukkaamatta tai tuhoamatta lähimmäisen elämää? Olenko tarpeeksi avomielinen jotta annan kaikille luoduille kanssaihmisille tilaa ja mahdollisuuksia elää omaa elämäänsä?

  Tuollaista on ihmisten elämä ,mistä siinä pitäisi pelastua?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   ”Tuollaista on ihmisten elämä ,mistä siinä pitäisi pelastua?”

   Juurikin näin. En minäkään jaksa pohtia pelastumista katolisluterilaisesta kontekstista. Turha vaivata päätään sellaisella, mihin ei voi vaikuttaa. Tai miksi ylipäätään pitäisi pelastua? Kristillinen pelastusoppi orjuuttaa, koska siinä tehdään työtä tyhjän eteen.

   Näkisin kirkon mission siinä, että se opettaa oikeamielisyyttä. Sekin asia on tuhrittu pilalle vanhurskauttamisopeilla, jotka Raamatun näkökulmasta ovat täyttä huuhaata. Ne päinvastoin paaduttavat, minkä voi päätellä katolisen kirkon opista, samoin lestadiolaisten opista. Ei tarvitse edes tuntea ihmisiä eikä yhteisöjä, kun tietää, mihin epäterve oppi johtaa. Päinvastaiseen suuntaan kuin Raamattu osoittaa.

   Luterilaisuuden tilanne on hyvä ja toivoa antava, joten se pitää saastuttaa karismaattisuudella sopiakseen katolisuuteen ja laittomuuteen. Puolustan toivon saaria.

   Meillä on Markun välillä ylittämätön juopa, joten edellä kirjoittamani on helppoa kuitata salaliittoteorioihin viittaamalla. Kirjoitit nimittäin Jobin kirjasta: ”Jobin kirja on jonkun kirjallinen tuote eikä mikään hurskaasta miehestä tehty dokumentääri.”

   Jos kielletään yhden kirjan sanoma, kielletään kaikki muukin, koska miten kukaan voi enää sanoa, mikä on fiktioita ja mikä totta.

   Toinen kohta on saatanan kieltäminen. Kun se tehdään, niin Raamatun ilmoitus on satua: ”Sitä varten Jumalan Poika ilmestyi, että hän tekisi tyhjäksi perkeleen teot”.

   Jae ei voi olla tosi, mikäli perkelettä ei ole. Isän tarkoitus on palauttaa Poikansa työn kautta luomakunta siihen tilaan, mihin se luotiin.

   Ihmisen oman navan pelastamisesta on tehty kristillisyyden keskipiste, vaikka se on mitätön sivujuonne kosmisessa rakkauskertomuksessa ihmisen ja Jumalan välillä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Tapio on oikeilla jäljillä osittain. On kuitenkin hyvä muistaa, että Jumala lahjoittaa uskon ihmiselle Ajassa. Valinta ei perustu ihmiseen vaan Jumalan lahjoittamaan uskoon. Kuka kuulee saarnamme? Sitä emme tiedä. Mutta ajasta aikaan on kuitenkin ihmiset tulee Elämän puun äärelle. Näin oli eilen, on tänään ja on huomenna.

  Evankeliumi on kaikille julistettu, Kristus on sovittanut koko maailman synnin. Ja silti ihmisellä ei ole valtaa ottaa, jollei anneta. Kun Kirkko kastaa ja julistaa Sanaa, niin on se avoin Lähde, jonka ammentajiksi Apostolit valittiin.

  Jokainen, joka uskoo, on myös kutsuttu ja valittu Kristuksessa Pelastukseen. Näin on Jumala hyväksi nähnyt, ettei kukaan voisi kerskata, että minä tein ratkaisun ja siten valitsin seurata Kristusta. Tämä on suljettu pois. Valinta on yksin Jumalan ja näin Jumala saattaa järjen haakserikkoon ja murskaa järjen päätelmät.

  ”Sillä kun, Jumalan viisaudesta, maailma ei oppinut viisauden avulla tuntemaan Jumalaa, niin Jumala näki hyväksi saarnauttamansa hullutuksen kautta pelastaa ne, jotka uskovat, koskapa juutalaiset vaativat tunnustekoja ja kreikkalaiset etsivät viisautta, me taas saarnaamme ristiinnaulittua Kristusta, joka on juutalaisille pahennus ja pakanoille hullutus, mutta joka niille, jotka ovat kutsutut, olkootpa juutalaisia tai kreikkalaisia, on Kristus, Jumalan voima ja Jumalan viisaus. Sillä Jumalan hulluus on viisaampi kuin ihmiset, ja Jumalan heikkous on väkevämpi kuin ihmiset. Sillä katsokaa, veljet, omaa kutsumistanne: ei ole monta inhimillisesti viisasta, ei monta mahtavaa, ei monta jalosukuista, vaan sen, mikä on hulluutta maailmalle, sen Jumala valitsi saattaaksensa viisaat häpeään, ja sen, mikä on heikkoa maailmassa, sen Jumala valitsi saattaaksensa sen, mikä väkevää on, häpeään, ja sen, mikä maailmassa on halpasukuista ja halveksittua, sen Jumala valitsi, sen, joka ei mitään ole, tehdäksensä mitättömäksi sen, joka jotakin on, ettei mikään liha voisi kerskata Jumalan edessä. Mutta hänestä on teidän olemisenne Kristuksessa Jeesuksessa, joka on tullut meille viisaudeksi Jumalalta ja vanhurskaudeksi ja pyhitykseksi ja lunastukseksi, että kävisi, niinkuin kirjoitettu on: ”Joka kerskaa, sen kerskauksena olkoon Herra” 1.Kor.1:21-31

  Jokaisen Kristityn tulis ymmärtää mitä tarkoittaa: ”Hänestä on teidän olemisenne Kristuksessa Jeesuksessa.” Juuri tämän tämän oivalluksen tähden Luther kirjoitti Erasmukselle vastineensa ”sidottu ratkaisuvalta”, jossa Luther väänsi rautalangasta ihmisen osuuden pelastuksessa mahdottomaksi.

  Ihmisen tahdon vapaus on vain syntiin nähden, pelastukseen ja synnistä vapautumiseen ihminen ei pysty, vaikka kuinka kiemurtelisi ja asiaa vääntäisi. Jumala ei kunniaansa jaa. Yksin Kristuksen kautta on ihmisen meneminen Taivasten Valtakuntaan.

  ”Hänestä on teidän olemisenne Kristuksessa Jeesuksessa.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  Laitoin Mikä Tuoviselle sähköpostia 2012. Hän ei vastannut. Ehkä meni roskapostikansioon. Kun aihe näyttää edelleen olevan ajankohtainen, niin jospa nyt vastattaisiin.

  Lähetysjohtaja Mika Tuovinen!

  Pyydän vastaamaan ihmettelyyni koskien Alfa-ideologiaa, jota tuette.

  Nicky Gumbel Alfa-kurssikirjasta Selitä miksi kirjoittaa: ”Neljänneksi on tärkeä huomata, että on mahdollista pelastua armosta, uskon kautta, vaikka ei olisi kuullutkaan Jeesuksesta…”

  Gumbel toteaa myös: ”Samalla tavoin ihminen, joka eli Jeesuksen aikaan tai hänen jälkeensä vanhurskautetaan uskosta – vaikkei hän olisikaan kuullut Jeesuksesta.”

  Edellisiin lainauksiin liittyen Gumbel varmistaa luopumistaan kristillisyyden ytimestä toteamalla: ”Kirkko pitää kaikissa muissa uskonnoissa olevaa hyvyyttä ja totuutta tien valmistamisena evankeliumille ja saatuna häneltä, joka valaisee kaikki ihmiset, jotta he voisivat löytää elämän.”

  Kysyn, mitä hyötyä on Kansanlähetyksen toiminnasta, jos kerran Jeesuksella ei ole pelastuksen kanssa mitään tekemistä ja jos muihin uskontoihin on jo sisäänrakennettu evankeliumi? Evankeliointi on turhaa Alfa opin mukaan.

  Kun olette olleet Alfa-koulutuksen ytimessä mukana ja sitä hehkutatte kotisivuillanne, niin millä opilla evankelioitte, kun johdatte Kansanlähetyksen toimintaa? Tulee väistämättä mieleen, että Kansanlähetys levittää Alfaan pohjaavaa karismaattisuutta, uutta viiniä, kuten toteatte.

  On oletettavaa, että pystytte vaikuttamaan Kansanlähetyksen opillisiin painotuksiin vakaumuksenne pohjalta sekä viemään Kansanlähetystä siihen suuntaan kuin kannatatte avoimesti.

  Mika Tuovinen, viettekö eteenpäin katolisanglikaanista Alfa-agendaa vai luterilaisuutta? Koska Alfalla ei ole mitään tekemistä luterilaisuuden kanssa, niin käytättekö luterilaisten rahoja Alfa-aatteen eteenpäin viemiseksi? Tai miksi edellytätte luterilaisten antavan rahaa järjestölle, joka kaivaa maata heidän jalkojensa alta?

  Alfa on uusi viini opin edelleen levittämistä, kuten toteatte blogissanne. Mitä hyötyä luterilaisuus saa lähetystoiminnastanne, jos tarjoatte tavoittelemillenne ihmisille uutta viiniä, luterilaisuudelle vierasta? Eikö olisi älyllisesti reilumpaa siirtyä katolilaisten tai Gumbelin kirkon rahoitukseen. Tai toimia jäsenien rahoituksen varassa, kuten muutkin karismaattiset järjestöt tekevät, jolloin ei synny sidosta muuhun kuin omaan ideologiaan.

  Mikäli onnistuisitte Alfa työssänne, niin luterilaisuus kuolisi ja kuopattaisiin. Luther olisi viimein voitettu paavin ja katolisen ekumenian toimesta, Teidän kaivaessanne omalla lohkollanne Alfa-hautakuoppaa kirkolle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Timo Tuomaala. Uskon, että niillä ihmisillä, joille olet tuon kaltaisia myllykirjeitä lähetellyt, on parempaakin tekemistä kuin yrittää vastailla vuodatuksiisi. Sinun kannattaisi miettiä ihan itseksesi, mikä saa sinut esiintymään kaikkien alojen erikoisasiantuntijan tavoin, levittämään merkillisiä salaliittoteorioita ja haastamaan riitaa.

  Olen henkilökohtaisesti toki huolissani Alfa-kurssin teologiasta, koska en pidä sitä yhteensopivana luterilaisen uskon kanssa. Perinteisen kristillisen uskon mukaan VT:n aikana uskottiin tulevaan Kristukseen ja UT:n aikana jo tulleeseen Kristukseen. Anglosaksisissa pyhitysliikkeissä – myös Suomessa 1900- luvun alussa – on joskus esiintynyt omalaatuisia tulkintoja, joiden mukaan jokainen ihminen saisi Jumalan armosta mahdollisuuden ratkaista suhteensa Jeesukseen. Joko täällä ajassa tai sitten ikuisuudessa. Koska Jumala on sekä armollinen että oikeudenmukainen. Tuollainen näkemys ei tietysti ole luterilainen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Marko Sjöblom: ”Uskon, että niillä ihmisillä, joille olet tuon kaltaisia myllykirjeitä lähetellyt, on parempaakin tekemistä kuin yrittää vastailla vuodatuksiisi.”

   Toki on selvää, etteivät vastaa, kun eivät pysty vastaamaan nolaamatta itseään. Pallo on enemmän kirkolle, jotta se ymmärtäisi, mitä sen tontilla ja rahoilla tehdään. Asianosaiselle on hyvien tapojen mukaista ilmoittaa, mitä hänestä kirjoitetaan, jotta voi halutessaan antaa vastineen.

   Marko Sjöblom: ”Tuollainen näkemys ei tietysti ole luterilainen.”

   Apostoli ei ollut luterilainen eikä edustanut mitään muutakaan kristillistä sisäpiirioppia todetessaan.

   ”Sillä Jumala on sulkenut kaikki tottelemattomuuteen, että hän kaikkia armahtaisi.”

   Olen sovittanut itseeni jakeen tottelemattomuudesta. Oikeaoppisten ei tarvitse toki apostolista välittää, vaan hänet voi ohittaa luottaen kirkon vanhurskauksiin. Mitä sitä muista, kun oma napa näkyy?

   Entä miten apostolin sana sopii luterilaisuuteen? Ei mitenkään. Onko vika apostolissa, joka ei ymmärtänyt? Tällöin luterilaisuus ymmärtää paremmin kuin apostoli. Tästä tulee taas paha ongelma, jos kerrotaan, että pysytään apostolien opetuksessa. Jos kuitenkin pysytään apostolien opetuksessa, niin uskokaa, mitä on kirjoitettu.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  Kymmenen vuotta sitten Alfan keskus oli Vapaakirkossa. Kun tilasin sieltä opetusmateriaalin Alfaan, niin eivät lähetäneet. Sekin on ymmärrettävää. En muista, mitä kautta sain lopulta kirjat. Heitin pari vuotta sitten materiaalin energiajätteeseen eli menivät poltettavaksi jätelaitokseen. Vastaa aika hyvin kuvaa helvetistä, joka oli aikansa jätteenpolttolaitos.

  Tuli mieleen, mitä Alfa Vapaakirkolle kuuluu tänään eli miten Alfa toimi käytännössä?

  Healing Rooms järjestö käytti myös Alfaa. Järjestön oppi perustuu Billi Johnsonin opetuksiin. Johnsonin tekstit ovat niin sekoja, ettei näytä olevan enää kovin suosittu Amerikan helluntailaisuudessa. Tarkoittaa sitä, että jutut ovat jo niin paksuja, etteivät mene edes siellä lävitse. Healing Rooms mainittu siksi, että Vapaakirkon porukat olivat innoissaan järjestöstä. Niistä oli niin ihanaa, kun HR koulutustilaisuuden jälkeen halukkaita kaadettiin lattialle yli-vainiolaiseen tyyliin. Siellä makasivat ja pitkään, osa kouristuksissa, sätkien. Koulutustustilaisuus oli muuten luterilaisen kirkon tiloissa. Paikalle seuraamaan tullut kirkkoherra ei lopulta uskaltanut päästää Healing Roomsia tiloihinsa. En tiedä vaikuttivatko kommenttini hänelle asiaan. Ainakin se vaikutti, että meillä oli yhteinen ystävä, jonka nimen kaikki tunsivat karismaattisuudessa, mutta eivät positiivisessä merkityksessä.

  Healing Roomsin porukat pääsivät kuitenkin Keski-Lahden seurakuntaan sekä näyttävät päässeen myös Launeen seurakuntaan. HR on todella ovela systeemi, jossa torontolaista kaatamishenkeä jaetaan parantumista haluaville. Mikä syötti! Kolme järjestön jäsentä seisoo uhrin ympärillä ja laittaa kädet pään päälle. Tehokasta torontolaisviruksen levittämistä.

  Yhteinen ystävämme kirkkoherran kanssa jätti minulle ikään kuin perintönsä. Hän ei sitä varmasti itse huomannut, mutta minä tajusin, kun otin häneltä vastaan hänelle tärkeän työn. En halunnut ottaa viestikapulaa, koska ymmärsin tilanteen, mutta en pystynyt kieltäytymään vastaanottmisesta, kun estelyistäni huolimatta kapula työnnettiin käteeni. Hän kutsui itseään rakkikoiraksi. Niin kutsun minäkin. Tiesin, että se on myös minun osani. Viestikapula on edelleen kirjahyllyssäni ja siinä on hänen jälkimerkintöjään. Elämä ei aina mene, niin kuin itse suunnittelee ja toivoo, vaan miten se suunnitellaan jossain muualla.

  Rakkikoirilla on oma paikkansa siitä huolimatta, että karavaani kulkee niiden räksyttämisestä huolimatta. Katolinen kirkko poltti valtansa kukkuloilla rakkeina pitämiään roviolla tai eristi inkivisition kellareihin. Mikäs meidän rakkien on räksyttää vapaassa ja demokraattisessa Suomessa 🙂

  Ilmoita asiaton kommentti
  • ismo malinen sanoo:

   Inkvisiitiota käytetään keppihevosena kovin helposti, kun mustamaalataan Kirkkoa, siis yleisesti, vaikka todellisuudessa Inkvisitiolla on hyvin lyhyt ja vaikutukseton merkitys Kirkon historiassa. Inkvisiition mustat vuodet olivat pimeintä keskiaikaa ja muutama tuhat ihmistä menetti henkensä sen vaikutuksesta.n 200 vuoden aikana. Ylilyönnit olivat todellisuudessa aika harvinaisia. Pelottelua ja muuta epäkristillistä toimintaa löytyy historiasta, mutta niiden vaikutusta on mediassa liioteltu rajusti.

   Kun Kirkosta tehdään keskiaikanen kuvaus esim. johonkin elokuvaan, niin se on yleensä väritetty vahvasti ja vääristelee aikalaisten suhdetta Kirkkoon. Noitavainot ja kerettiläiseksi julistamiset ovat olleet hyvin pienen marginaalin elämää. Opilliset ristiriidat olivat hyvin pienen teologisen sisäpiirin askartelua ja valtaosa kansaa ei juurikaan näistä keskuteluista päässyt osalliseksi. Harva osasi edes lukea ja kirjoittaa 1300 luvulla.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Tapio Tuomaala (anteeksi edellinen kirjoitusvirhe). Luterilaisen kirkon piirissä on monennäköistä hengellisyyttä. Alfakursseista sateenkaariperheiden tukemiseen. Osa kirkkoherroista tapaa toimia niin, että kynnys kielteiseille päätöksille on korkea. Koska opillisesti ongelmallisten löyhä valvonta on yleensä parempi vaihtoehto kuin näiden ghettoutuminen ilman mitään kirkollista kontaktia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Omasta horisontista katsottuna Alfan suosio on sammumassa. Esim. Healings Roomsin sivuilla ei enää siihen viitata. Ehkä luterilaisuudessa on viimeisiä mohikaaneja, jotka koettavat tekohengittää Alfaa.

   Alfa päättyy ns. Pyhän Hengen viikonloppuun, jossa saadaan Hengen kaste. Gumbelin opetus on uskonsana liikkeen mukaista (Suomessa viimeisin julkinen uskonsanalaisuutta edustanut oli Patrick Tiainen).

   Gumbelin tekohengitystä: ”Usko saaneesi lahjan Jumalalta.”

   ”Jos haluat kielillä puhumisen lahjan, pyydä. Avaa sitten suusi ja ala ylistää Jumalaa millä tahansa vieraalla kielellä.”

   ”Ole sitkeä. Kielet kehittyvät vähitellen.”

   Uskottelullakin pääsee pitkälle.

   Tulee mieleen tapaus suuresta helluntaiseurakunnasta, johon marssi uskonvarmuudessa mies, en muista oliko aito hellari, mutta nykyisin on ainakin aito muslimi. Hän nousi nopeasti hierarkian huipulle. Piti loistavia puheita helluntailaisille, puhui kielillä enemmän kuin kukaan. Kun petos paljastui, ehkä kaverin kyllästyttyä leikkimään, niin hän kertoi olleen helppoa pukeutua helluntailaiseksi. Muutamassa päivässä oppi helluntailaisten fraasit ja sen kun alkoi jotain solkottaa vierailla kielillä, niin aamennus hallelujineen seurakunnassa oli taattu. Olivat hyvin katkeria, kun petos paljastui. Oli se melkoinen nöyryytys oikeaoppisille uudestisyntyneille.

   Jutun pointti ei ole kaverissa, vaan siinä, miten hänen toimintansa paljasti sen, ettei Pyhä Henki voinut olla kenessäkään kuuntelijassa. Miksi näin? Jos Pyhä Henki olisi vaikuttanut seurakunnassa, niin ei olisi ollut mahdollista esittää feikkihelluntailaista puhujapöntössä. Vääryys paljastettiin alkuseurakunnissa, koska siellä toimi Pyhä Henki.

   Mikä on kysymys laajemmin? Toimiiko Pyhä Henki laisinkaan helluntailaisuudessa tai vastaavissa liikkeissä? Tai mitä saadaan Alfa viikonlopuissa, kun uskossa uskotellaan?

   Helluntailaiset vetoavat mielellään Johanneksen sanoihin todistaakseen omistavansa oikean Hengen: ”Tästä te tunnette Jumalan Hengen: jokainen henki, joka tunnustaa Jeesuksen Kristukseksi, lihaan tulleeksi, on Jumalasta; ja yksikään henki, joka ei tunnusta Jeesusta, ei ole Jumalasta; se on antikristuksen henki, jonka olette kuulleet olevan tulossa, ja se on jo nyt maailmassa.”

   Ihmisen henki todistaa, mitä sylki suuhun tuo. Jos kysyjällä ei itsellään ole Pyhää Henkeä, vaan hän uskottelee omistavansa Pyhän hengen, niin silloin ihmisen henki antaa todistuksen eikä suinkaan se henki, joka on saatu kätten päälle panemisen kautta tai jotain muuta reittiä pitkin. Vain Pyhä Henki pystyy paljastamaan vieraan hengen ja pakottamaan sen vastaamaan, jolloin ohitetaan ihmisen oman suun antama todistus.

   Ei tässä ole mitään tuomiota. Ihminen on sokea uhri parhaimmillaankin ja kaiken yrittämisen jälkeen. Kun näin on, niin miten uhrin voisi tuomita?

   Miten se taas menikään…? Jumala on sulkenut kaikki tottelemattomuuteen, että kaikkia armahtaisi. On parempi sulkea tottelemattomuuteen, sillä tieto ja näkeminen lisää turhaan elämisen tuskaa. Sota on Herran ja Hän vie sen voittoon. No, aina on ollut jäännös armon valinnan mukaan, jotta Jumalan pelastussuunnitelma etenisi ja olisi ihmisiä, jotka Jumala edeltä on istuttanut oikeille paikoille, muiden ihmisten puolesta ja edestä

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  • Pa
  • K
  • Mi
  • J
  • Ih
  • C

  Katso kaikki

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  • L
  • S
  • Ki
  • G
  • H
  • Roomalaiskirje
  • U

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit

  • S
  • L
  • Ki
  • L
  • Van
  • V