Aikuiskasteiden määrä laskussa

b2ap3_thumbnail_aikuiskastetut.pngYleisön pyynnöstä huolimatta lisää tilastoja. Aikuisena kastetut seitsemältä viime vuodelta:

2006: 875
2007: 1014
2008: 926
2009: 930
2010: 859
2011: 859
2012: 633

Samaan aikaan kun aikuiskasteiden määrä vähenee, on kirkkoon liittyminen kokonaisuutena kasvanut. Kirkkoon palaamisen täytyy siis olla jollain tapaa erillinen ilmiö kokonaan uusiin jäseniin verrattuna.

Perinteisesti syyksi liittyä kirkkoon on esitetty kummiksi pyytämistä tai naimisiin menoa. Sekä kastettujen osuus syntyneistä että erityisesti kirkollisten vihkimisten osuus ovat viime vuosina laskeneet. Miksi tämä sitten ei näy kirkkoon palaavien määrässä?

Oma hypoteesini on se, että kirkolla on edelleen vähenevä määrä merkitystä elämässä. Tämä näkyy kahteen suuntaan: "Kun nyt kerran on helppo liittyä ja kummiksikin pyydettiin, niin liitytään sitten. Ja ainakin se pikkuserkun lapsi kehui rippikouluaan." ja toisaalta "No en kyllä viitsi, pitäisi käydä rippikoulukin ja kaikkea, eihän minua kastettu vauvana. Enkä sitäpaitsi pidä siitä naispappien syrjinnästä eikä Luther-säätiötäkään ole erotettu."

Hypoteesini on varsin helppo kumota: katsotaan kastettujen uusjäsenten ikäjakaumia muutamilta vuosilta. Jos vähenemä koskee nimenomaan tyypillisessä kummisedäksi tai -tädiksi tulemisen iässä olevia, se vahvistaa arveluani. Tällaista tilastoa ei tiedossani ole.

5 kommenttia

 • Eija Moilanen sanoo:

  Itse lähinnä mietin sitä, että maahanmuutto ja eroamisen sekä liittymisen osumien samoille ihmiselle näkyvän osin tuossa liittymisessä. Hyvin mahdollista, että uskoontulo saa jonkun liittymään kirkkoon. Tuohon kummiksi ryhtymiseen ja sen takia kirkkoon liittymiseen minulla on painava sana, jos haluttu kummi pystyy yhtymään oman maailmankuvan kautta tähän kummiuteen. Vanhemmilla pitäisi olla rohkeutta päättää lapsensa tärkeät ihmiset eikä päästää jotain instanssia sanelemaan sitä. Jos kirkkoon kuulumaton isä tai äiti voi pitää lastaan sylissä kastetilanteessa, niin ihan hyvin tämän tehtävän voi hoitaa kuka tahansa tärkeä ihminen, jos se ei sodi omia näkemyksiä vastaan. On järjetöntä liittyä kirkkoon vain sen takia, että voi suunnitella olevansa kummi. Tämän päivän maailmassa on jo monenlaista kummiutta. Todellista niin kutsuttujen aikuiskasteiden määrää ei tiedä kukaan. Niiitä tapahtuu kokoajan eri seurakunnissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Kajander sanoo:

  Aikuisena kastettuja on siis vuosittain vain muutama prosentti kirkkoon liittyneistä. Suurin osa on paluumuuttajia.

  Kuten Eija jo yllä totesi, aikuisia kastetaan muissakin kuin luterilaisissa seurakunnissa, mutta niiden määrä ei ole tiedossa. Arvion voi toki esittää. Jos pelkästään aikuisia (tai melkein aikuisia) kastavissa seurakunnissa on noin 70000 jäsentä, jos tämä lukumäärä on vakio, jos keskimääräinen kasteikä on 20 vuotta, jos keskimääräinen elinikä on 80 vuotta ja jos kaikki kastetut pysyvät jäseninä, niin kasteita tapahtuu näissä seurakunnissa yhteensä noin 1200 vuodessa. Todellisuudessa lukumäärä lienee jonkin verran suurempi. Veikkaisin noin 2000.

  Jos näin on, niin luterilaisessa kirkossa aikuisen kastettujen osuus kaikista aikuisena kastetuista on noin 20-30 %. Pidän lukua yllättävän suurena.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Harri Ahdesmäki sanoo:

  Jori on aiheellisesti huolissaan kastettujen määrän vähenemisestä. “16 Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.”/ Mark. 16:16

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kaarina Saari sanoo:

  Eivät kaikki kastamatta liittyvät ole takaisin liittyviä. Suomen ev.lut. kirkkohan ei kasta ihmistä, joka on saanut kristilisen kasteen jossakin kirkossa. Kastamatta liittyneissä aikuisissa on myös mm. muista maista Suomeen muuttaneet ja kirkkoon liittyneet. Heidän määräänsä ei taideta missään tilastoida, mutta ymmärtääkseni suuri osa maahanmuuttajista on kristittyjä ja ainakin osa heistä liittyy ev.lut. kirkkoon. Ei ehkä heti Suomeen muutettuaan, vaan myöhemmin kieltä opittuaan ja kotiuduttuaan. Joissakin seurakunnissa pidetään mm. venäjänkielistä rippikoulua, jonka kautta kirkkoon on liittynyt mm. inkeriläistaustaisia lapsena kastettuja, joilla ei ehkä Neuvostoliiton oloissa ole ollut kuitenkaan mitään yhteyttä seurakuntaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Timo Seppälä sanoo:

  Taitaa olla vain luterilaisten lukuja:) Eikö noita aikuisia kasta vapaatkin suunnat….ne vain ovat yhdistysrekisterin alaisia. Niinhän tämä menee kuin Sanassa sanotaan. Edelleen todella luotettava lähde maailman ilmiöiden tutkailemiseen tuo Raamattu. Kiitos.

  Ilmoita asiaton kommentti