5 keinoa säästää rahaa vaikeina aikoina

Vaikeat ajat piinaavat välillä ihmisluonteitamme. Olisihan se tietysti outoa, jos aina vain olisi yhtä juhlaa. Niin hyvät kuin pahat tunteet kuuluvat inhimilliseen elämään. Ihmisluonteen kuvaus kuvaa myös hyvin taloutta; emme voi aina olla nousukiidossa ja tällä hetkellä elämme valitettavasti tätä laskukiidon aikaa.

Moni onkin vallitsevan tilanteen johdosta alkanut täyttämään pesämuniaan ja se on täysin luonnollinen reaktio inflaation aikakautena. Vaikeita aikoja on kuitenkin ollut historian saatossa ennenkin. Kannattaakin alkaa pohtimaan omaa taloutta ja napata parhaat vinkit siihen, kuinka säästää rahaa vaikeina aikoina talteen.

Mitä minä omistankaan?

Oletko tutustunut tarpeeksi järjestelmällisesti vaatekaappeihisi, tai tiedostatko, montako merkkiastiastoa omistat? Myös autotallissa pyörivä elektroniikka olisi hyvä laittaa kuntoon myyntiä varten, jos se pyörii siellä vain tilaa vievänä turhakkeena. Ota siis päämääräksi käydä koko perheen tavarat läpi.

Jos tuntuu, ettei tiedä mistä aloittaisi, kannattaa päämääräksi ajatella käyvänsä läpi tavarat kaappi tai huone kerrallaan. Tavarat eivät ole kertyneet yhdessä päivässä, eivätkä ne poistukaan yhdessä päivässä.

Jos inspiraatio on hukassa, sinua voivat auttaa esimerkiksi Netflixissä olevat minimalismi- tai järjestelysarjat. Lisäksi ilmaista inspiraatiota löytyy Youtubesta tai somesta, esimerkiksi hastagilla #järjestys.

Lainoja kannattaa aika-ajoin vertailla

Tiesitkö, että et välttämättä ole sidottuna lainantarjoajallesi loppuelämäksi? Voi hyvinkin olla, että yhdistelemällä lainoja voi paremman tarjouksen saada muualta. Yhdistelylaina voi siis joissakin tilanteissa olla parempi ratkaisu, kuin ottaa kaikki lainat eri paikoista.

Uudenkin lainan ottamisessa kannattaa niitä vertailla ajan kanssa ja ottaa lainatarjouksia monesta eri paikasta. Inflaation aikaan voi lainoja olla hankalampi saada mitä ennen, mutta hyviä tarjouksia on silti mahdollista saada.

Tuhlarivapaa kuukausi käyttöön

Mikä piristäisikään pimeitä kuukausia enemmän, kuin pieni kilpailu perheen tai ystävien kanssa. Säästäminen on lähiaikoina kiinnostanut yhä enemmän ihmisiä. Tämä näkyy muunmuassa siihen, että Marttoihin on otettu säästämiseen liittyen enenevässä määrin yhteydenottoja

Myös niin netin keskustelupalstoilta, kuin ystäviltä on alettu kyselemään säästövinkkejä. Säästämisestä voikin onneksi tehdä mukavan asian ja sitä voi myös opettaa muillekin perheenjäsenille. Ottakaa jokin tavoite ja katsokaa, kuka saa säästettyä eniten rahaa tuloihinsa nähden.

  1. Kiinnitä huomiota autoiluun

Moni on halunnut alkaa säästämään autoilun kuluissa kulkemalla yhä enemmän matkoja julkisilla kulkuneuvoilla tai vähentämällä omaa autoiluaan. Myös jo muutaman kilometrin pudottamisella tuntinopeudessa voi saada aikaan mukavasti polttoainesäästöjä.

Niin sanottujen turhien ajojen vähenemisen taustalla on myös ollut etätöiden lisääntyminen monilla työpaikoilla sekä tottakai taloustilanteen heikkeneminen. Säästöä siis voi saada huomattavasti pienillä tai suuremmillakin muutoksilla autoiluun.

Automaattinen säästäminen

Tiesitkö, että voit laskea palkastasi esimerkiksi neljä prosenttia ja asettaa tämän verran joka kuukausi menevän automaattisesti omalle säästötilillesi? Pitkällä aikavälillä asian saattaa jopa kokonaan unohtaa ja säästö tapahtuu ikään kuin itsestään.

Tähän säästösuunnitelmaan kannattaa kuitenkin miettiä toinenkin tavoite, etteivät säästöt sitten kulu heräteostoksiin tai muuhun niin sanottuun turhaan. Onko sinulla jokin suurempi unelma, kuten lomamatka tai jokin suurempi hankinta? Mieti, miten rahat kannattaa käyttää tai sijoittaa.

Säästäminen luo turvaa

Säästäminen voi tuntua pitkältä ja raskaalta polulta. Monesti kuitenkin säästämisen edessä olemme me itse. Meissä on usein uskomuksia meistä itsestä rahankäyttäjänä, mikä voi tulla joko lapsuudesta, nuoruudesta tai olettamuksesta. 

Heitä vanhat uskomukset romukoppaan ja keskustele esimerkiksi läheisesi kanssa siitä, miksi sinä et pystyisi olemaan niin sanottu fiksu rahankäyttäjä? Monesti tarvitsemme asiaan ainoastaan alkusysäyksen.

Säästäminen on harvoin huono asia. Tottakai siinäkin voi mennä yli sillä tavoin, että alkaa rajoittamaan esimerkiksi perhettään tai omaa elämäänsä liikaa säästäminen mielessä. Kuitenkin kun tavoite on selkeä ja realistinen, tuo se mukanaan pelkkää hyvää.

Kirjoittaja