Casablanca, kaikkien uusintojen äiti

Televisiota syytetään usein siitä, että sieltä tulee vain uusintoja. Joskus uusinnat ovat kuitenkin paikallaan: ei pajatso aina tyhjene kerralla.

Yksi ehkä useimmin uusittuja elokuvia on Casablanca, tuo elämää suurempi Ingrid Bergmanin ja Humphrey Bogartin tähdittämä rakkaustarina. Casablanca tuli taas kerran eilen lauantaina YLE Teemalta.

Vuonna 1942 keskellä toista maailmansotaa valmistunut elokuva on hämmentävän ajankohtainen: ei mikään ole muuttunut maailmassa, jossa uutisvirtaa hallitsevat merten yli tulvivat pakolaisvirrat, toisten hädällä rahastaminen, poliittiset ääriryhmät, kyynisyys, korruptio, itsekkyys.

Kirjoitin Casablancasta blogin vuosi sitten, kun elokuva tuli edellisen kerran uusintana YLE Teemalta. Ei minulla ole siihen mitään lisättävää. Blogi kestää aikaa siinä missä elokuvakin. Tässä siis uusintana blogi elokuulta 2015. Kun kaikkea ei tarvitse aina keksiä uudestaan.

 

2 kommenttia

 • Markku Jalava sanoo:

  Erinomainen elokuva, jota kärsii katsoa aina muutaman vuoden välein. Eilen jälleen katsoin. Aina myös huomaa jonkin uuden piirteen tai yksityiskohdan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Tyhjä lipas:

  Erään veljeskunnan korkeimassa riituksessa on 33 astetta. Tehkääpä muuten koe. Pankaa kynän kärki pallokartalle juuri 33 leveysasteelle ja pyörittäkää pallo ympäri ja katso mistä kärki miloinkin pitkin ko astetta kulkee… Sitten voit ihmetellä,miksi esoteerisesa elokuvassa Casablanca Kristus-symboli Victor (voitto) ohjataan juuri pöytään 33. Napatkaa sitten Googlelle hakusanoiksi 33 in greek gematria ja 33 in hebrew gematria ja tutustukaa ajatuksella saamiinne vastauksiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Hannu Kuosmanen

  Olen eläkkeellä oleva sitoutumaton toimittaja ja tiedotuspäällikkö, aikoinaan Kotimaan uutispäällikkö ja Uuden Suomen kirkollisista vastaava toimittaja. Toisenlaista näkökulmaa tarjosi tiedotuspäällikön työ suomalaisen kuljetusvälineteollisuuden palveluksessa. Nykyisin katselen maailman menoa kaikkien kuplien ulkopuolelta Kehä III:n tuntumasta, josta näkee hyvin joka suuntaan. Kirkon menoja seuraan julkisuuden ja median muodostaman mielikuvan kautta.