Kevään ensimmäinen perhonen

Kuva: Jukka Granström

Mikä oli ensimmäinen perhonen, jonka näit tänä keväänä? Yleensä se on nokkosperhonen, sitruunaperhonen, suruvaippa tai koivuntyttöperhonen. Viimeksi mainittu ei ehkä ole suurelle yleisölle yhtä tuttu kuin muut, vaikka se on tavallinen varhaisen kevään lentäjä. Koivu- ja harvinaisempi haapatyttöperhonen kuuluvat mittariperhosiin, vaikka ovatkin liikkeellä päivällä.

Perhosharrastajat tietävät, että varhainen keväinen yö voi myös olla eräille perhosille otollista aikaa. Varhaisimmat perhoset saatavat lentää öisin jo helmikuussa, kuten puolukkapiiloyökkönen. Yksi kevään hämmästyttäviä ilmestyksiä on riikinkukkokehrääjä (kuvassa). Sen koiras lentää myös päivällä, mutta niin nopeasti, ettei sen taiteellisesta ulkoasusta pääse nauttimaan. Kuvan perhonen on houkuteltu paikalle tuoksulla, feromonilla eli koiras luulee, että paikalla on naaras. Keljua huijausta, mutta ainut tapa saada kunnon valokuva kyseisestä perhosesta.

Jos osaa katsoa, perhoset tarjoavat paljon iloa erityisesti keväällä ja kesällä, mutta myös vielä pitkälle syksyyn. Ei siis muuta kuin silmät auki ja perhosten kauneudesta nauttimaan!