Ylen uusi sarja alkaa – neljä persoonallista pappia avaa itsensä ja elämänsä kameralle

Elina Koivisto (vas.), Harri Henttinen, Mari Valjakka ja Tarvo Laakso ovat tv-sarjan papisto. Kuva: Yle

Mielikuva pappeudesta saattaa muuttua, jos seuraa tänään 20.12. alkavaa Ylen uutta Papisto-sarjaa. Kahdeksanosainen sarja esitetään Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa, missä kaikki jaksot ovat jo nähtävillä.

Sarjaan on valikoitunut neljä persoonallista pappia, joiden arkea seurataan ja jotka puuhiensa lomassa pohtivat suhdettaan kirkkoon, kutsumukseen, työhön, kuolemaan ja ihmisiin. Aina he eivät ole kokeneet, että heitä ymmärretään kirkossa, mutta parhaansa he näyttävät tekevän palvellakseen seurakuntalaisiaan.

Papin arjessa käydään vihkimässä ja hautaamassa, messua toimittamassa ja kohdataan ihmisiä. Papin työ voi olla myös itsetunnon kohentamista ja ihmisten stailaamista. Välillä korjataan kattoa, käydään kuntosalilla, shoppaillaan ja etenkin ajetaan autolla.

Tamperelaispappi Tarvo Laakso on sarjassa juuri jäämässä eläkkeelle. Hän muistelee radikaalia nuoruuttaan rokkipappina ja miettii, millaista on eläkkeellä, kun ei enää ole kuulijoita, joille puhua. Hän pitää myös läksiäissaarnansa.

Helsingin Paavalin seurakunnan pappi Elina Koivisto kipuilee kokiessaan, ettei hänen persoonaansa ja kiinnostustaan kauniiseen pukeutumiseen ja naisten kehonkuvaan oikein kirkossa ymmärretä eikä ura pappina ole edistynyt niin kuin hän toivoisi. Koivisto ei arastele kameraa, vaan suostuu kuvattavaksi myös suihkussa.

Vesilahden meikkaava ja värikäs kirkkoherra Harri Henttinen puolestaan uskaltaa olla oma itsensä ja huomaa työvuosiensa aikana kirkonkin vähitellen avartuneen. Henttisen kanssa päästään myös pappilan pihaan vauhdikkaan hartaaseen jumppahetkeen.

Saamelaisten pappi Mari Valjakka ajelee niin pitkiä taipaleita Lapin lumisilla teillä, että nimittää autoaan toimistoksi. Hän pohtii kolttasaamelaisuuttaan ja vie katsojan kokemaan pyhyyttä Lapin luonnon sinisissä hetkissä ja marjamättäillä.

Jokainen neljästä papista tekee työtään myös persoonansa kautta. Mielenkiintoisesti ja terävästikin he analysoivat itseään ja sitä, mitä mahdollisuuksia on olla oma itsensä kirkon työssä.

Papisto Yle TV1:ssä maanantaista torstaihin kello 18.30. Ensimmäinen jakso lähetetään maanantaina 20.12. Edellisen illan jakso nähdään uusintana seuraavana aamuna kello 9.30. Kaikki jaksot nähtävissä Yle Areenassa 20.12. alkaen.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.