Yleiskokous on ekumeenisten lobbaajien taivas

Kirkkojen maailmanneuvoston Busanin yleiskokouksessa on varsinaisen konferenssiohjelman ohessa mukana runsaasti kirkollisia ja muita järjestöjä, jotka tavoittelevat eri puolilta maailmaa tulleiden kirkollisten vaikuttajien keskuudessa laajinta mahdollista näkyvyyttä.

Yksi tunnetuimmista on ACT-allianssi, jonka jäseninä on yli 140 Kirkkojen maailmanneuvostoon tai Luterilaiseen maailmanliittoon kuuluvaa kirkkoa ja muuta organisaatiota. Suomesta siihen kuuluu Kirkon Ulkomaanapu. Suomen Lähetysseura on tarkkailijan asemassa. ACT tukee kestävää kehitystä, antaa humanitaarista apua ja tekee vaikuttamistyötä.

ACT-allianssin pääsihteeri John Nduna varoitti keskiviikon tiedotustilaisuudessa ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapallon merenpinnan kohoamiseen. Hän viittasi myös odotettavissa oleviin ilmastopakolaisten massoihin: merenpinnan nousun vuoksi esimerkiksi Tuvalun ja Kiribatin kaltaiset matalat Tyynenmeren saarivaltiot voivat joidenkin vuosikymmenien kuluttua muuttua asumiseen kelpaamattomiksi.

Nduna toisti viestinsä yleiskokouksen istunnon edessä torstaina. Hän vakuutti epäilijöille, että ilmastonmuutos on varmasti ihmisen aikaansaamaa ja valitti hallituksien tehneen hyvin vähän sen pysäyttämiseksi.

– Aika on loppumassa. Pyydämme jokaista Busanissa läsnä olevaa kirkkoa ja muuta järjestöä edelleen priorisoimaan ilmastonmuutoksen seuraukset työssään ja vaikuttamaan voimakkaasti hallituksiin, jotka ne näkisivät kapeiden kansallisten etujensa tuolle puolelle ja pyrkisivät määrätietoisemmin vähentämään hiilidioksidipäästöjä, Nduna sanoi.

Busanissa ovat paikalla myös useat kymmenet muut, mitä erilaisimmat kansainväliset tai paikalliset järjestöt. Kaikki ne kilpailevat paikalla olevien konferenssivieraiden ja median ajasta ja huomiosta. Sellaisia ovat esimerkiksi palestiinalaiskristittyjä edustava Kairos Palestiina, seksuaalivähemmistöjä edustava European Forum of LGBT Christian Groups ja rauhanasiaa edistävä Korean Conference of Religions for Peace. Työtään esittelee myös joukko kirkkoja ja niiden yhteistyöelimiä: Esimerkiksi Länsi-Papuan itsenäisyyshaaveita Indonesiasta viestittävä Tanah Papuan evankelinen kirkko, Afrikan ja Aasian kristittyjen konferenssit sekä Kiinan kristillinen neuvosto.

Edellinen artikkeliEvankelinen Allianssi korostaa yhteistyötä – jäsenjärjestö organisoi mielenosoituksia
Seuraava artikkeliIsospankki toteutuu vihdoinkin

Ei näytettäviä viestejä