Yhteisvastuukeräys täyttää ensi vuonna 70 vuotta – juhlavuoden teemana on vanhemmuuden tukeminen

Vuoden 2020 Yhteisvastuukeräyksen kohde on vanhemmuuden tukeminen Suomessa ja kehitysmaissa. Myös kirkkohallituksen täysistunto näytti tämänviikkoisessa kokouksessaan vihreää valoa keräyksen 70-vuotisjuhlavuoden teemalle.

Keräystuotosta 60 prosenttia jaetaan Kirkon Ulkomaanavun kautta, 20 prosenttia seurakuntien diakoniatyön kautta ja 20 prosenttia Pelastakaa Lapset ry:n (PeLa) ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) kautta.

– Nämä järjestöt valittiin mukaan pitkän prosessin päätteeksi. Meidän piti saada kumppaneiksi valtakunnalliset toimijat, jotta toiminta ei keskittyisi vain suuriin kaupunkeihin. PeLa ja MLL olivat selkeästi vahvimmat järjestöt sekä valtakunnallisuuden että ammatillisuuden näkökulmasta, Yhteisvastuukeräyksen keräysjohtaja Tapio Pajunen kertoo Kotimaa24:lle.

Pajusen mukaan keräyksen avulla on tarkoitus saada aikaan verkostomallista yhteistyötä vanhemmuuden tukemiseksi eri puolilla Suomea ja kaikenkokoisilla paikkakunnilla. Resursseja yhdistämällä avun tarpeessa olevat saavat laadukkaamman avun kustannustehokkaasti.

Yhteistyöhön kannustetaan niin kuntia, seurakuntia kuin järjestöjä ja yhdistyksiäkin. Yhteisvastuukeräyksen edustajat ovat jo pohtineet Kirkkohallituksen kanssa keinoja vauhdittaa seurakuntien mukaantuloa uusiin yhteistyöverkostoihin.

”Yhteisvastuukeräyksen tehtävänä on koota porukkaa parantamaan yhdessä maailmaa”

Vanhemmuuden tukemiselle on Pajusen mukaan tarvetta monenlaisissa perheissä. On perheitä, joissa lasten erityislaatu vaatii vanhemmilta paljon, ja perheitä, joissa vanhemmat oirehtivat omista syistään ja lapset jäävät vaille riittävää tukea. Kouluterveyskyselyissä moni lapsi ja nuori on kertonut kaipaavansa rinnalleen turvallista aikuista. Työelämä imee monista vanhemmista voimat ja vie ajan.

– Tämä on laaja-alainen ongelma. Yhteisvastuukeräyksen tehtävänä on tuoda piilossa olevat ongelmat esiin ja koota porukkaa parantamaan yhdessä maailmaa.

Juhlavuonna keräyksen näkyvyys tulee olemaan julkisuudessa tavallista suurempi. Keräyksen esimiehenä toimii arkkipiispa Tapio Luoma.

– Meillä on paljon pro bono -kumppaneita, jotka tulevat pitämään teemaa esillä omalla kustannuksellaan. Alustavia neuvotteluja on käyty lukemattomiin suuntiin. Mukaan on tulossa suuri joukko valtakunnallisia järjestöjä, Pajunen kertoo.

– Toivottavasti juhlavuosi näkyy myös keräystuloksessa.

Vuoden 2019 Yhteisvastuukeräys on yhä käynnissä. Vielä on mahdollista lahjoittaa rahaa lasten ja nuorten koulutuksen tukemiseen kotimaassa ja ulkomailla.

Yhteisvastuukeräystä koordinoiva Kirkkopalvelut on Kotimaata kustantavan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina – kohteena lasten ja nuorten koulutuksen tukeminen kotimaassa ja ulkomailla

Yhteisvastuukeräys alkaa – kohteena nälän ja köyhyyden torjuminen Suomessa ja maailmalla

Yhteisvastuukeräys tuotti runsaat kolme miljoonaa euroa ihmiskaupan torjumiseen

Yhteisvastuukeräys käynnistyy jälleen – tuotoilla torjutaan nuorten syrjäytymistä

Yhteisvastuulahjoituksilla lisää voimavaroja vapaaehtoistyöhön

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKolumni: Sananvapaus ei tarkoita sitä, että mitä tahansa saisi sanoa ilman seuraamuksia
Seuraava artikkeliAulikki Mäkinen vie kirkkoneuvoksen virantäytön oikeuteen, Pekka Huokuna vastaa jääviysväitteisiin

Ei näytettäviä viestejä