Yhteisvastuukeräyksen jako-osuuteen ehdotetaan muutosta

Kirkkopalvelujen eilen kokoontunut hallitus esittää muutosta Yhteisvastuukeräyksen jako-osuuteen. Kansainväliseen diakoniaan annettaisiin jatkossa keräyksen tuotoista 50 prosenttia 60 prosentin sijaan.

Sen sijaan kirkon diakoniarahaston ja hiippakuntien diakoniarahastojen osuutta vastaavasti kasvatettaisiin nykyisestä kymmenellä prosentilla vuonna 2012. Niiden osuus nousisi 10 prosentista 20 prosenttiin. Käytännössä puhutaan noin 400 000 euron summan siirtämisestä. Tämän lisäksi keräyksen kotimainen erityiskohde saisi edelleen 20 prosenttia ja kerääville seurakunnille jäisi yhä 10 prosenttia.

Kirkkopalvelujen johtajan Ilkka Mattilan mukaan kirkon diakoniarahastoja halutaan nyt kartuttaa muun muassa siksi, että vuonna 2008 alkanut taantuma on syönyt rahastojen pääomia ja tuonut ihmisiä enenevässä määrin hakemaan apua kirkolta.

– Monella ihmisellä ei ole mitään yhteiskunnan turvaverkkoja, sitten ollaan kirkon ovia kolkuttelemassa, Mattila sanoo.

Yksi syy kotimaisen osuuden nostattamiseen on myös kirkon diakoniarahaston hankaluus saada rahankeräyslupaa poliisihallituksen rahankeräyslain tulkinnan vuoksi.

Lopullinen ratkaisu jako-osuusasiassa on kirkkohallituksen täysistunnolla huhtikuussa.

Pitkään 60 prosentin kansainvälisen diakonian osuutta saanut Kirkon Ulkomaanapu on jo helmikuussa ilmoittanu
t, että se vastustaa keräyksen jako-osuuden muutoksia, vaikka se ymmärtääkin kotimaisen köyhyyden vaativan lievittämistä. Helmikuisessa tiedotteessaan Kirkon Ulkomaanapu katsoi kuitenkin, että ”keräyksen periaatteisiin kuuluu, että apua annetaan sinne, missä hätä on suurin, ja jonne muut eivät katsettaan käännä. Nyt tehty muutosehdotus ei vastaa kirkon eikä Yhteisvastuukeräyksen arvopohjaa.”

Yhteiskeräyksestä vastaa Kirkkopalvelut, ja sen suojelija on tasavallan presidentti.

Lue myös: Yhteisvastuurahoista suurempi osa kotimaan köyhille?

Edellinen artikkeliEheytymistä edistävällä Aslanilla yhteistyötä vain harvan seurakunnan kanssa
Seuraava artikkeliNikkarikoski: Älä alistu! -kampanja on ohi

Ei näytettäviä viestejä