Yhdenvertaisuus­valtuutettu: Seurakunta­yhtymä syrji avioparia asunnon vuokraamisessa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on edistänyt sovintoa tapauksessa, jossa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä kieltäytyi tarjoamasta vuokra-asuntoa aviopuolisoille, joista toinen on Suomen kansalainen ja toinen on Irakista. Suomalainen aviopuoliso olisi allekirjoittanut vuokrasopimuksen yksin.

Seurakuntayhtymä on maksanut kummallekin puolisolle hyvitystä 2 000 euroa. Seurakuntayhtymä on myös muuttanut ohjeistustaan siten, että se ei ole jatkossa syrjivä.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston tiedotteessa kerrotaan, että vuokranantaja perusteli kielteistä päätöstään pääasiassa asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain perusteella. Kyseisen lain mukaan puoliso, joka ei ole vuokrannut huoneistoa, vastaa vuokrasopimuksesta johtuvien velvollisuuksien täyttämisestä, jos vuokrasopimuksen allekirjoittanut henkilö muuttaa pois huoneistosta.

Vuokranantaja oletti, että turvapaikanhakijataustainen puoliso saattaisi jäädä asumaan asuntoon mahdollisen avioeron kohdalla ja että häneltä ei saisi vuokratuloja ja niiden periminen olisi hankalaa oikeusteitse. Vuokranantaja myös viittasi toiselta puolisolta puuttuvaan voimassa olevaan oleskelulupaan sekä siihen, että vuokranantaja ei saanut riittävää selvitystä henkilön maassaolon laillisuudesta.

Vuokranantajan tekemä arviointi asunnonhakijoiden mahdollisesta avioerosta ja sen seurauksista oli yhdenvertaisuusvaltuutetun arvion mukaan hyväksyttävän taloudellisen riskiarvioinnin sijaan spekulointia, sillä tällaisia muutoksia vuokralaisen elämäntilanteessa ei voi ennustaa etukäteen. Lainsäädäntö ei myöskään anna puolisolle esimerkiksi erotilanteessa automaattista oikeutta jäädä asumaan toisen puolison nimissä olevaan vuokra-asuntoon.

Valtuutettu katsoi, että puolisoon, jolla on Suomen kansalaisuus, kohdistui syrjintää perhesuhteen perusteella ja läheissyrjintää aviopuolison maassaolon statuksen perusteella. Irakilaiseen puolisoon kohdistui syrjintää maassaolon statuksen perusteella.

Valtuutettu katsoi myös, että spekulatiivinen riskin hallitseminen vuokralaisvalinnassa ei tässä tapauksessa ollut yhdenvertaisuuslain tarkoittamalla tavalla asianmukaista. Lisäksi valtuutettu katsoi tapauksen olosuhteissa olevan kyse niin keskeisistä perus- ja ihmisoikeuksista, kuten oikeudesta asumiseen sekä yksityis- ja perhe-elämään sekä oikeuteen valita kumppaninsa, että epäsuotuisaa kohtelua ei voi oikeuttaa taloudellisella riskinhallinnalla.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Seurakuntayhtymä syrji avioparia asunnon vuokraamisessa

Edellinen artikkeliPiispa Matti Repo: Kirkon sanoma on rajoittunut korona-aikana liikaakin viran­omaisten tahtoon
Seuraava artikkeliKotimaan liike­toiminnan omistus­pohja muuttuu – lehtien ilmestyminen jatkuu ennallaan

Ei näytettäviä viestejä