Ville Ranta: ”Tabuun tarttuminen pelottaa”

Sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta herättää keskustelua uskonnollisilla ja poliittisilla pilapiirroksillaan. Hänestä ihmiset pelkäävät tarttua tabuihin. Tabuja ei Rannan mielestä ole kuitenkaan tehty rikottavaksi, vaan ne ovat tapa käsitellä todellisuutta. Rajanveto vaietun aiheen ja tabun välillä on Rannasta vaikea. Pilapiirtäjä toteaa, että tabut ovat usein aiheita, joista palautteen mukaan ei saisi piirtää.

– Kun piirsin pilapiirroksen Norjan joukkosurmasta, reaktio oli, ettei sillä saa vitsailla. Piirros ei ollut ollenkaan vitsikäs, en minä vitsaillut. Varsinainen asia oli se, ettei aihetta haluttu nähdä pilapiirroksena, Ville Ranta sanoo.

Rannan mukaan isoissa tragedioissa kollektiiviset käsittelytavat ja reaktiot kytkeytyvät päälle. Tällä hän tarkoittaa, että odotamme kaikkien ihmisten suhtautuvan samalla tavalla. Se, joka toimii vastoin yhteistä reaktiota, rikkoo tabua.

Ville Ranta näkee pilapiirrokset yhteiskuntakritiikkinä, eikä niiden hänen mielestään kuulukaan vahvistaa yhteisiä tunteita. Pilapiirroksen pitää aina olla ulkopuolella ja löytää asioista heikkoudet ja huonot puolet. Rannan mukaan piirrosten tavoitteena on saada yksittäiset ihmiset ajattelemaan.

– Vaadin lukijalta jonkin verran. Siihen törmää usein, että ihmiset ovat tarttuneet vain johonkin sanaan tai tekstiin, eivätkä ole huomanneet tulkita kuvaa ollenkaan. Silloin tulee väärinkäsityksiä.

Helsingin tuomiokirkon kryptassa avautuu tiistaina 11.9. Rannan pilapiirrosnäyttely osana Kirkko ja kaupunki -lehden 70-vuotisjuhlaa. Hän on herättänyt keskustelua Kirkko ja kaupunki-lehdessä julkaistuilla pilapiirroksillaan. ViIle Ranta pohtii paljon kristinuskon asemaa Euroopassa ja nyky-yhteiskunnassa. Hän kokee puolustavansa uskonnon perinnön elävyyttä ja säilymistä osana yhteiskuntaa, elämäntapaa ja arvomaailmaa. Ville Rannalle tärkeitä asioita ovat kristinuskon arvosisältö, estetiikka sekä uskonnolliset kysymykset ja tunteet.

– Siitä huolimatta, että arvelen yleisesti puolustavani uskontoa, niin sitä hyvin voimakkaasti ja usein myös kritisoin.

Video julkaistu myös Kirkko ja kaupungin verkkosivulla. Lue juttu

Lue myös Ranta Journalistissa: HS:n Pentikäinen karkasi sarjakuvan tekijöiden takaa

Edellinen artikkeliSysmäläinen pyhäkoulu liikkuu pyörillä
Seuraava artikkeliMinisteri: Yhteisen uskontotiedon tarve selvitettävä

Ei näytettäviä viestejä