Vihreiden kirkkosuhteessa historiallinen muutos

Vihreiden suhde kirkkoon on muuttunut uuden periaateohjelman mukana positiivisemmaksi, myöntää puoluesihteeri Panu Laturi. Lappeenrannan puoluekokouksessa viikonloppuna hyväksytyssä asiakirjassa ei ole enää vaatimusta kirkon ja valtion selkeästä erosta. Laturi muistelee, että nyt äänestyksessä lisäysehdotuksena hävinnyt kanta on ollut puolueella 1990-luvun alkuvuosista lähtien.

– Kyllä tässä on nähtävissä muutos. Minusta voidaan sanoa, että Vihreiden suhtautuminen kirkkoon, uskontoihin ja erilaisiin maailmankatsomuksiin rakentuu nyt positiivisten oikeuksien kautta, Laturi sanoo.

Hän arvelee, että syy uuteen näkökulmaan on syvemmällä kuin vain siinä, että puolueeseen olisi liittynyt Pekka Haaviston kampanjan yhteydessä kirkko- ja uskontomyönteisempiä jäseniä. Hän näkee muutoksen pitkään jatkuneen puolueen sisäisen keskustelun seurauksena. Puoluesihteeri nimeää Terho Pursiaisen uuden linjan keskeiseksi ideologiksi.

Laturi kertoo, että periaateohjelma on puolueen ylin ohjenuora, joten tuore kanta edustaa puolueen ajantasaista näkemystä ja syrjäyttää näin aiemmat ja alempitasoiset puolueohjelmalliset asiakirjat.

Laturin muistuttaa, että uskontojen tasa-arvoisen kohtelun vaatimus on edelleen voimassa, mutta ajatus toteuttamistavasta on muuttunut. Vihreät haluaa edelleen, että kaikilla maailmankatsomuksellisilla yhteisöillä olisi yhdenvertainen asema suhteessa valtioon, mikä tarkoittaisi esimerkiksi verotusoikeuden sallimista muillekin kuin luterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle.

Lue myös: Kirkon ja valtion erottaminen ei päätynyt Vihreiden periaateohjelmaan

Edellinen artikkeliPapit baarissa: Oulussa virsiä ja kaljaa, Turussa pappi-DJ
Seuraava artikkeliKirkkoherra: Lestadiolaisjohdolla ei ole selkeää linjaa hyväksikäytöstä

Ei näytettäviä viestejä