Vihityt neitsyet järkyttyivät – ”Kristuksen morsianten” ei tarvitsekaan olla oikeasti neitsyitä

Elämänmittaisen neitsyyslupauksen antaneet katoliset naiset ovat ilmaisseet järkytyksensä Vatikaanin tuoreen asiankirjan johdosta. Sen mukaan ”Kristuksen morsiameksi” vihkimisen edellytyksenä ei enää ole kirjaimellinen neitsyys. Katolisen kirkon linjauksesta kertovat muun muassa The Guardian ja Newsweek.

Kristuksen morsiamet, joita kutsutaan myös vihityiksi neitsyiksi, pysyvät neitsyinä lahjana Kristukselle. He antavat aikaa katumusharjoituksille, laupeudentöille ja rukoukselle. Toisin kuin nunnat, nämä naiset eivät elä suljetuissa yhteisöissä tai pukeudu erityisellä tavalla.

Tämän kuun alussa julkaistu asiakirja sisältää muun muassa yksityiskohtaisia ohjeita vihkimykseen valmistautumiseen. Hämmennystä on kuitenkin herättänyt asiakirjan kohta, jossa todetaan, ettei vihityksi neitsyeksi tuleminen välttämättä edellytä varsinaista neitsyyttä. Asiakirjassa todetaan, että kutsu todistaa kirkon rakkaudesta Kristusta kohtaan ei rajoitu fyysiseen koskemattomuuteen.

Yhdysvaltainen Vihittyjen neitsyiden yhdistys ilmaisee julkilausumassaan syvää pettymystä asiakirjaan.

”On järkyttävää kuulla äitikirkolta, ettei fyysistä neitsyyttä enää pidettäisi välttämättömänä edellytyksenä neitsyenä elämiseen”, yhdistys toteaa.

Julkilausumassa todetaan, että Yhdysvalloissa elää 235 vihittyä neitsyttä. Kaikkiaan Kristuksen morsiamia on The Guardianin mukaan noin 5 000, eniten Ranskassa, Italiassa ja Argentiinassa.

Kuva: Jussi Rytkönen. Pietarinkirkko Vatikaanissa.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKeravalaisella koti-isällä on erikoinen haaste – yrittää koskettaa tuhatta kirkkoa kesän aikana
Seuraava artikkeliPiispa Kalliala siunasi Porissa vuonna 1918 siunaamatta jääneet punaiset – ”Pelko ja viha peittivät

Ei näytettäviä viestejä