Vastoinkäymisiä kokeneen Antti Railion sielu seestyy kirkossa

Seinäjoella kävelee vastaan jykevä, hyväntuulinen ja kiireinen muusikko. Tiukkaa loppuvuoden keikkarupeamaa eri kokoonpanojen kanssa läpivievä 32-vuotias Antti Railio odottaa samalla joulua ja sen tuomaa hengähdystaukoa.

– Odotan joulua kuin pikkupoika, sillä olen jouluihminen. Nautin tuon ajan kiireettömyydestä sekä yhteisistä hetkistä perheen kanssa. Jouluna unohdetaan kiistat ja ollaan sovussa kaikkien kanssa.

Vuonna 2013 Voice of Finland -kilpailun voittaneen pohjalaismuusikon tie saattaa jouluna myös viedä kirkkoon.

– Se on mahdollista. Katsomme aikanaan perheen kanssa mitä teemme. Jouluksi ei kannata tehdä mitään kiveen hakattuja suunnitelmia. Joulukirkko on kuitenkin jäänyt minulle mieleen erittäin positiivisena asiana jo lapsuudesta.

Kirkkokonsertit ovat tänäkin vuonna kuuluneet Railion joulunodotukseen. Tämän viikon sunnuntaina hänet nähdään vielä Lappajärven kirkossa. Vahvaääninen muusikko nauttii kirkkokonserteista täysin palkein.

– Kirkko on todella hieno, vaativa ja kunnioitusta herättävä esiintymispaikka. Laulan eri kirkoissa todella mielelläni, sillä niiden akustiikka sopii hyvin äänelleni. Kirkkosali ei tosin anna mitään anteeksi, siellä pienetkin virheet kuuluvat normaalia selkeämmin.

Kirkko nostaa Railiossa esiin vahvoja tunteita. Hän kokee voivansa olla siellä vapaasti oma itsensä.

– Kirkkoon liittyy tosiaan paljon tunteita. Siellä on pidetty tyttöjeni ristiäiset sekä saateltu matkaan monia läheisiä ihmisiä. Tällaisten tapahtuminen muistokirjo nousee usein mieleeni ollessani kirkossa.

– Kirkko tarjoaa minulle kokonaisuudessaan seesteisyyttä ja rauhallisuutta. Siellä todella tuntee suuremman voiman läsnäolon.

***

Iltarukous tuli Railiolle tutuksi jo pikkupoikana. Se antoi nappulalle rauhallisen mielen.

– Äitini opetti minulle aikanaan Levolle lasken Luojani -rukouksen. Kävin myös seurakunnan kerhoissa, missä luettiin ruokarukous. Kun nyt olen vienyt nuorempaa tyttöäni hänen harrastekerhoonsa, tuntuu mukavan nostalgiselta havaita saman ruokarukouksen olevan käytössä.

Kahden lapsen isä haluaa antaa tyttärilleen eväät hyvään ja turvalliseen elämään. Tietyt elämänarvot ovat pohjalaiselle tärkeitä.

– Haluan painottaa lapsilleni oikeudenmukaisuutta, reiluutta, auttamisen merkitystä sekä toisten kunnioittamista. Hyvä tapa on kuunnella sekä sydäntä että järkeä. Kun niiden välille saa aikaan keskitien, on siinä hyvä ajella.

***

Railion elämään on mahtunut todella rankkoja vaiheita. Muusikko on rypenyt syvässä masennuskierteessä, missä myös alkoholi on läikkynyt vahvasti. Muutos parempaan alkoi vuoden 2015 keväällä Railion kerrottua avoimesti ongelmistaan.

– Konkreettinen käännekohta tapahtui katsellessani valvotun yön jälkeen pihamaalla kävelevää fasaaniherraa. Jotain tapahtui silloin sisälläni, aloin kirjoittaa pahaa oloani ulos. Samalla käynnistyi pikkuhiljaa etenevä parantuminen.

Tapahtumaa edeltäneet kymmenen vuotta olivat jättäneet syvät jäljet mieheen. Takana oli valtava määrä yksinäisyyttä, ahdistusta ja itseinhoa.

– Yritin hukuttaa tuota kaikkea juomisella. On selvää, että kyseessä oli lumipallo, joka kasvoi ja kasvoi. Voi sanoa, että mukana oli myös itsetuhoisia ajatuksia. Ajoittain tuntui, ettei millään ole väliä.

Railion ongelmat juontavat selkeisiin sairauksiin. Hänellä on diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö sekä paniikkihäiriö. Synkkien ajatusten ja ahdistuksen kierre ajoi miehestä elämänilon myös onnen hetkillä.

– On täysin käsittämätöntä ajatella, ettei esimerkiksi Voice of Finland -kisan voitto tuntunut miltään. Olin kuitenkin henkisesti täysin turta, en kyennyt iloitsemaan tai tuntemaan suurta riemua. Asiaa pahensi, että soimasin samalla itsenäni tunteettomuudesta.

***

Tämän hetkistä olotilaansa Railio kuvailee paremmaksi kuin koskaan. Mies on täynnä elämää.

– Tuntuu hyvältä. Olen pikkuhiljaa saanut itseäni parempaan kuntoon. Nautin myös suunnattomasti mahdollisuudesta esiintyä eri kokoonpanojen kanssa.

– Parantumiseni avain on puhuminen. Kun olen saanut purettua tuskaa sisältäni ulos, on se tuonut huojennusta olooni.

Muusikko muistuttaa muita samoista ongelmista kärsiviä puhumisen tärkeydestä.

– Se on kaiken ydin. Paha olo täytyy saada puhuttua ulos jonkun kanssa. Jos sen antaa paisua sisällä, on edessä melko varmasti paha lukkotilanne.

– Tällaisia asioita ei myöskään tarvitse hävetä. Kyseessä on sairaus, johon voi saada apua. Vaikka sairaus ei parane koskaan, oireet on mahdollista saada hallintaan. Mikäli ongelmiin ei tartuta, ne vain pahenevat, Railio painottaa.

Kuva: Tomi Lähdesmäki / Finrecords. Voice of Finland -ohjelmasta tuttu Antti Railio nauttii kirkkokonserteista. Tilana kirkko nostaa pintaan monia tunteita, ja siellä Railio voi olla vapaasti oma itsensä.

Edellinen artikkeliKolumni: Ihmisen hyvät teot eivät kuulu joulun ytimeen – vaan Jumalan hyvä teko
Seuraava artikkeliLiisa Berghäll: ”En ole kokousihminen, mutta viihdyn luottamustehtävissä”

Ei näytettäviä viestejä