Vastahakoinen Alavan seura­kunta pelastui – tuomio­kapituli torppasi Kuopion keskusta-alueen seura­kuntien liitos­hankkeen

Kuopion tuomiokapituli on torpannut Kuopion keskusta-alueen seurakuntien liitoshankkeen. Tuomiokapituli päätti yksimielisesti 10.6. pitämässään istunnossa, ettei hanke ole tarkoituksenmukainen toiminnan, hallinnon eikä talouden puolesta.

Näin ollen aloite palautuu sen tekijöille eikä etene kirkkohallituksen käsittelyyn.

Aloitteen keskusta-alueen seurakuntaliitoksesta tekivät Kuopion Männistön seurakunta, Puijon seurakunta ja Tuomiokirkkoseurakunta siten, että keskustan alueelle olisi luotu suurseurakunta yhdistämällä nykyiset Puijon, Männistön ja Alavan seurakunnat sekä Tuomiokirkkoseurakunta. Neljänneksi kaavailtu Alavan seurakunta vastusti hanketta.

Hanketta perusteltiin Kuopion seurakuntayhtymän huonolla taloustilanteella.

Tuomiokapitulin selvityksen mukaan seurakuntayhtymän talous on hyvässä kunnossa. Seurakuntayhtymän verotuotot ja valtion rahoitusosuus eivät ole pitkällä aikavälillä tarkasteltuna merkittävästi laskeneet, vaikka seurakuntalaisten määrä on vähentynyt. Seurakuntayhtymän talous oli 3,36 miljoonaa euroa ylijäämäinen vuonna 2020 ja 1,85 miljoonaa euroa ylijäämäinen vuonna 2019. Kahdeksan edellisen vuoden aikana yhtymä on tehnyt kuusi kertaa ylijäämäisen tilipäätöksen.

Alavan seurakunnan kannalta hanke olisi merkinnyt pakkoliitosta. Koska Alavan seurakunta on hoitanut toimintansa, taloutensa ja hallintonsa asianmukaisesti, sen liittämiselle vastoin seurakunnan omaa tahtoa ei tuomiokapitulin mukaan ole riittäviä kirkko-oikeudellisia perusteita. Siksi sen tahtoa säilyä itsenäisenä tulee kunnioittaa.

Lisäksi tuomiokapituli perustelee päätöstä sillä, että liitos vähentäisi luottamushenkilöinä toimivien seurakuntalaisten määrää lähes puoleen. Tuomiokapituli näkee ongelmana sen, että näin seurakuntalaisten osallisuus, lähidemokratia ja vaikutusmahdollisuudet heikkenisivät.

Tuomiokapituli kuitenkin toteaa, että tulevaisuudessa seurakuntayhtymässä joudutaan etsimään säästöjä kiinteistömassaa ja mahdollisesti myös työntekijöitä vähentämällä.

Lue myös:

Kuopion keskustan seura­kunnat suunnittelevat liitosta yhden vastustuksesta huolimatta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Vastahakoinen Alavan seurakunta pelastui – tuomiokapituli torppasi Kuopion keskusta-alueen seurakuntien liitoshankkeen

Edellinen artikkeliRovasti Jukka Jämsén lähtee ehdokkaaksi Lapuan piispan­vaaliin
Seuraava artikkeliKuopion tuomio­kapituli rankaisi sateenkaari­parin vihkinyttä pappia – kirkossa ei ole annettu vastaavia varoituksia yli kahteen vuoteen

Ei näytettäviä viestejä