Väitöskirja: Diakoniassa taloudellinen avustaminen perustuu hengellisyyteen

”Asiakkaiden taloudellisen avustamisen lähtökohtana diakoniatyöntekijöillä on hengellisyys,. Se motivoi ja antaa voimia työntekijöille”, sanoo  teologien tohtoriksi väittelevä TM, YTK Elina Juntunen.

Juntunen analysoi väitöskirjassaan Vain hätäapua? diakoniatyöntekijöiden ammatillista itseymmärrystä muun muassa tilannetietoisuuden kautta. Taloudellinen avustaminen edellyttää hänen mukaansa diakoniatyöntekijältä herkkyyttä reagoida asiakkaiden yksilöllisiin elämäntarinoihin ja -tilanteisiin. Jos tässä onnistutaan, auttamistilanne voi voimaannuttaa avunsaajaa.

Juntunen toteaa tutkimuksessaan, että jännitteisyyttä taloudelliseen avustamiseen diakoniatyössä tuovat taloudellisen avun suhde yhteiskunnan muihin avustuskanaviin, valmiiden toimintamallien puuttuminen ja se, että osa omasta ammattikunnasta näkee taloudellisen avustamisen yhteiskunnan julkisten tahojen velvollisuutena, osa erottamattomana osana omaa työtään

– Tutkimusaineistosta nousi selvästi esiin, että taloudellisen avustamisen lähtökohtana diakoniatyöntekijöillä on hengellisyys, spiritualiteetti. Se motivoi ja antaa voimia työntekijöille sekä toimii avustustyön menetelmänä. Spiritualiteetti tukee yksilön kokonaisvaltaista kohtaamista, mikään elämänalue ei ole vierasta diakoniatyössä, Juntunen sanoo.

Elina Juntusen käytännöllisen teologian alaan kuuluva väitöskirja Vain hätäapua? Taloudellinen avustaminen diakoniatyön professionaalisen itseymmärryksen ilmentäjänä tarkistetaan Helsingin yliopistossa 21.10. Tutkimuksen keskeisintä aineistoa ovat 21 diakoniatyöntekijän teemahaastattelut, espoolaisilta diakoniatyöntekijöiltä kerätty kysely sekä diakoniabarometri 2009.

Lue Elina Juntusen väitöskirjasta lisää täältä

Lue myös Diakoniabarometri: Vanhustyö ja kotikäynnit nousussa

Edellinen artikkeliBritannian kirkkoja piinaavat metallivarkaat
Seuraava artikkeliSeurakunnan työntekijä otti vuoden luontokuvan

Ei näytettäviä viestejä