”Vaikea rajata mikä on sallittua ja mikä ei”

liperit_ja_nro_205

Helsingin hiippakunta antoi vuonna 2006 hyvän vaalitavan ohjeet kirkkoherranvaaliin. Tätä ennen oli käyty parit emootioita herättävät vaalit, joista toisessa, Helsingin Meilahden seurakunnan vaalissa, oli mukana myös nyt Helsingin Kallion kirkkoherraksi valituksi tullut Teemu Laajasalo.

Kallion vaaleissa hiljattain puhutti muun muassa se, kuinka lähellä vaalityöntekijät voivat tulla äänestyspaikkaa rekrytoidessaan äänestäjiä. Parilla ehdokkaalla oli vaalityöntekijöitä kadulla. Kirkon vaalijärjestyksen mukaan äänestyspaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä ei saa puhein, kirjoituksin, painotuottein eikä muulla tavoin yrittää vaikuttaa äänestäjiin.

Kallion vt. kirkkoherra Riitta Männistön mukaan Laajasalo itse kampanjoi asiallisesti, mutta hänen tukiryhmänsä työ kadulla ei välttämättä ollut aina asiallista.

– On vaikea panna kauhean tiukkoja rajoja. Mutta mikäs tukiryhmää pitelee, he ovat yksittäisiä ihmisiä, jotka saattavat tehdä ylilyöntejä. Joidenkin käytös on ollut sellaista, että panisin kysymysmerkin. Laajasalo ei varmaan itsekään tiennyt, mitä tapahtui.

Männistö ei kuitenkaan kaipaile uusia tai tarkennettuja ohjeita kirkkoherranvaaliin.

– Kaikkea ei voi uloskirjoittaa etukäteen. Minun mielestä ohjeet ovat ihan riittävät.

Mitään sellaista, josta olisi aihetta tehdä valitus, Männistö ei vaalissa nähnyt. Vaalin tulos oli täysin selvä. Laajasalo valittiin Kallion kirkkoherraksi ylivoimaisesti.

Kirkkoherranvaaleihin ovat tulleet jäädäkseen myös nettisivut ja sosiaalisen median käyttö.

– Se on ajan henki, Männistö kuittaa.

Helsingin tuomiokapitulin lakimiesasessori Ritva Saario kertoo, että vuoden 2006 tuomiokapitulin kirkkoherranvaaleja koskevat ohjeet toimitetaan jokaisessa Helsingin hiippakunnan kirkkoherranvaalissa ehdokkaille ja seurakunnille.

– Kyllä minä luulen, että nykyaikana ehdokkaalla ja mahdollisilla tukijoilla on aika väljät mahdollisuudet miettiä, miten vaalityötä tekevät, kunhan ei tapahdu suoranaisia väärinkäytöksiä. On vaikea yksityiskohtaisesti rajata, mikä on sallittua ja kiellettyä. Myös käytettävissä olevat mediat kehittyvät. Toisaalta vaalityö myös omalta osaltaan kertoo ehdokkaasta ja hänen toimintatavoistaan, Saario sanoo.

Rovaniemen kirkkoherranvaalissa ovat askarruttaneet sananvapauskysymykset. Asiasta kertovat
Ylen uutiset
ja
Lapin Kansa
. Oulun tuomiokapituli ei ole antanut erillistä ohjetta Rovaniemen tapaukseen liittyen, vaan ohjeistaa seurakuntia toimimaan kirkon lainsäädännön ja kirkkohallituksen vuoden 2006 ohjeistuksen mukaan, kertoo Oulun kapitulin notaari Outi Äärelä.


Kirkon vaalijärjestyksestä

selviää, miten kirkkoherranvaalit on toimitettava. Kirkkohallituksen asettama työryhmä on julkaissut vuonna 2006
mietinnön

Kirkkoherran- ja piispanvaalin tiedotuskäytännöt ja hallinnolliset menettelyohjeet

(pdf). Helsingin hiippakunnan kirkkoherranvaaliohjeet

Näkökohtia hyvästä vaalitavasta kirkkoherranvaalissa

ovat vuodelta 2006.

Lue myös: Kirkkoherranvaalissa oli 40 metrin sääntö – myös Laajasalon Yle-näkyvyys puhuttaa

Outi Äärelän osuus täydennetty juttuun kello 15.16.

Edellinen artikkeliPappilakuvaus tavoittelee Finlandiaa
Seuraava artikkeliVäite: Kirkko enemmän pihalla uushenkisyyden kuin uusateismin kanssa

Ei näytettäviä viestejä