Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi sateenkaariparin vihkineen Henna Salon valituksen – piispainkokouksen lausumalla ei ole merkitystä aiemmin annetun varoituksen kannalta

Vaasan hallinto-oikeus on 26.8. päätöksellään hylännyt Seinäjoen seurakunnan pastorin Henna Salon tekemän kirkollisvalituksen. Salo valitti hallinto-oikeuteen, kun Lapuan tuomiokapituli hylkäsi hänen oikaisuvaatimuksensa, jossa hän vaati kapitulia poistamaan hänelle antamansa varoituksen.

Lapuan tuomiokapituli antoi Salolle varoituksen samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä vuonna 2017. Se katsoi, että Salo toimi vihkiessään tietoisesti vastoin kirkon kantaa, Lapuan hiippakunnan piispan hiippakunnan papeille antamaa ohjeistusta, pappisviran velvoitteitaan ja pappislupaustaan.

Salo vaati tuomiokapitulia poistamaan varoituksen. Kun näin ei käynyt, hän valitti asiasta Vaasan hallinto-oikeuteen ja vaati tuomiokapitulin päätöksen kumoamista, asian palauttamista uudelleenvalmisteluun ja varoituksen poistamista.

Hallinto-oikeudelle antamissaan perusteluissa Salo vetoaa siihen, että uuden avioliittolain tultua voimaan oikeustilan tulkinta kirkossa on ollut epäselvä eikä kirkkokäsikirjaan voi vedota oikeudellisena normina kuten on tehty. Lisäksi hän on vedonnut siihen, että kirkon näkemys rangaistuslinjasta ei ole alueellisesti yhtenäinen.

Salo on täydentänyt valitustaan piispainkokouksen lausumalla, jonka mukaan rangaistuksissa pitäisi olla pidättyväinen. Hän katsoo myös korkeimman hallinto-oikeuden ylittäneen toimivaltansa tulkitessaan kirkon avioliittokäsitystä.

Korkein hallinto-oikeus kumosi 18.9.2020 Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen ja linjasi, että Oulun tuomiokapitulilla oli oikeus antaa varoitus samaa sukupuolta olevan parin vihkineelle pastori Árpád Kovácsille.

Vaasan hallinto-oikeus käy nyt antamassaan päätöslauselmassa huolellisesti läpi sekä tuomiokapitulin että Henna Salon perustelut. Se toteaa, että nyt käsiteltävässä asiassa vihkiminen on tapahtunut samoihin aikoihin kuin korkeimman hallinto-oikeuden edellä mainitussa ratkaisussa käsitelty vihkiminen. Asiaa on siten hallinto-oikeuden mukaan lähtökohtaisesti arvioitava samalla tavalla.

Hallinto-oikeus toteaa, että kaikilla uskonnollisilla yhdyskunnilla on itsenäinen oikeus päättää, vihkivätkö ne avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja. Tämän vuoksi tuomioistuimessa voidaan tutkia ainoastaan sitä, onko tuomiokapituli voinut katsoa, että pappisvirassa olevan papin toiminta on ollut kirkon omissa toimivaltaisissa toimielimissä kirkkolain nojalla määritellyn avioliittokäsityksen ja sen perusteella annetun ohjeistuksen vastaista.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen pohjaten hallinto-oikeus katsoo, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa kirkolliset toimitukset tulee suorittaa kirkkokäsikirjan mukaisesti ja että avioliittolain muutoksen yhteydessä ei ollut tarkoitus muuttaa uskonnollisissa yhdyskunnissa tapahtuvien vihkimisten edellytyksiä. Valituksenalaista päätöstä ei voida pitää yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisena sillä perusteella, mitä muutoksenhakija on esittänyt muiden hiippakuntien aikaisemmasta ratkaisukäytännöstä.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun jälkeen esitetyllä piispojen lausumalla ei Vaasan hallinto-oikeuden mukaan ole ratkaisevaa merkitystä, kun arvioidaan aiemmin annetun varoituksen lainmukaisuutta.

– Olihan se odotettu ratkaisu korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun myötä. Harmittaahan se silti, Henna Salo kommentoi Kotimaalle.

Hän kiittelee kuitenkin hallinto-oikeutta siitä, että päätöksessä oli laajalti paneuduttu perusteluihin.

Salo toivoo kirkolta jotain ratkaisua siihen, että eri alueilla tuomiokapitulit käsittelevät samaa sukupuolta vihkineistä tehtyjä kanteluja eri tavoin.

–Vaikka hallinto-oikeus katsoi, ettei se ole epätasa-arvoista, se tuntuu epäreilulta.

Samaa sukupuolta olevien vihkimisten suhteen kirkolliskokous kulkee päätöksissään Salon mukaan omaa tahtiaan. Hän toivoo seurakuntaväen aktivoituvan tulevissa seurakuntavaaleissa ehdolle ja antamaan äänensä muutoksen puolesta.

Lue myös

Piispat: Sateenkaaripareja vihkineitä pappeja saa rangaista, mutta seuraamuksissa on syytä ”harkita pidättyväisyyttä”

KHO: Tuomiokapitulin rangaistus sateenkaariparin vihkimisestä jää voimaan – päätökseen liittyi eriävä lausunto

Lapuan tuomiokapituli hylkäsi sateenkaaripareja vihkineiden pappien oikaisuvaatimukset

Varoituksen saaneet papit: ”Tein sen, mitä minun piti tehdä”, ”Tämä katsotaan loppuun asti”

Kolmas kapituli teki päätöksensä: Lapualta sateenkaariparien vihkijöille kirjalliset varoitukset

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Mikä miittinki menossa? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliHenkilökohtaiset DigiYstävät auttavat ikäihmisiä Espoossa – Valtakunnallista diakonian päivää vietetään keskiviikkona 1.9.

Ei näytettäviä viestejä