Uusi yhdistys tuo julki miesten kohtaamaa seksuaalista väkivaltaa

Rajat

Suomeen on perustettu uusi yhdistys, Rajat ry, joka pyrkii nostamaan julkisuuteen maassa yhä varsin vaiettua aihetta, poikien ja miesten kokemaa seksuaalista väkivaltaa. Jopa psykoterapeutit saattavat kieltäytyä puhumasta aiheesta, sanoo seksuaalipedagogi Juha Kilpiä.

Yhdistyksellä on kolme tavoitetta. Luoda psykoterapeuttiverkosto, jota kautta seksuaalista väkivaltaa poikana tai miehenä kokeneet voivat saada apua ja ammattimaista hoitoa. Muut tavoitteet ovat keskustelun synnyttäminen ja tiedon tuottaminen ja koulutus. Yhdistyksen toiminta on jo lähtenyt käyntiin.

Yhdistyksen yhteistyökumppanina on muun muassa Suomen Delfins ry ja yhteistyökumppanuuksia luodaan lisää. Toimintaa ovat olleet käynnistämässä verkosto- ja hahmoterapeutti Jussi Nissinen, psykoterapeutti Heidi Valasti, kriisi- ja traumaterapeutti Sirpa Hopiavuori sekä seksuaalipedagogi Juha Kilpiä, jonka idea yhdistyksen perustaminen alun perin oli.

- Miesten lapsena tai aikuisena kohtaama seksuaalinen väkivalta tarvitsee Suomessa kasvot, jona yhdistys nyt pyrkii olemaan. Tavoite on nostaa ongelma yhteiskunnassamme esiin, Kilpiä kertoo.

Miesten kokema seksuaalinen väkivalta on hänen mukaansa vielä melko vaiettu aihe Suomessa.

- Auttavilla tahoilla ei myöskään ole riittävästi osaamista ja oivallusta asiasta. On paljon miehiä, jotka ovat kohdanneet seksuaalista väkivaltaa, mutta he eivät ole omassa psykoterapiasuhteessaankaan välttämättä nostaneet sitä esiin. Omissa hoitoryhmissäni on ollut myös miehiä, jotka ovat kertoneet, että heidän psykoterapeuttinsa ovat kieltäytyneet keskustelemasta asiasta vedoten siihen, ettei heillä ole siihen asiantuntemusta, Kilpiä sanoo.

Mistä miesten puhumattomuus johtuu? Kilpiä katsoo, että ehkä miehet ovat jopa jollakin tavalla sisäistäneet klisettä siitä, ettei mies puhu tai hae apua. Aiheesta vaikenemista vahvistaa myös maskuliinisuuteen liitetyt voimakkuus, selviäminen ja pärjääminen. Niitä ei osata liittää myös siihen, että lähdettäisiin etsimään apua.

Kun mies koettaa olla vahva eikä puhu, tästä maksettava hinta voi kuitenkin olla kova. Seksuaalinen väkivalta jättää monenlaisia arpia: pelkoa, häpeää, vihaa, hyökkäävyyttä ja erilaisia oireita masennusta, kykenemättömyyttä vuorovaikutussuhteisiin, erilaisia seksiriippuvuuksia.

- Se vaikuttaa omaan arvokkuuden kokemukseen ja kyvykkyyteen olla olemassa suhteessa toiseen ihmiseen. Jos miesten kokemasta seksuaalisesta väkivallasta puhuttaisiin Suomessa enemmän, se tulisi näkyväksi. Asialle tulisi lupa, tulisi lupa kertoa ja kysyä ja hakea apua, Kilpiä sanoo.

Tilastot poikien ja miesten kokeman seksuaalisen väkivallan yleisyydestä vaihtelevat.

- Joitakin prosentteja pojista ja miehistä on kokenut sitä. En ota kantaa, mikä on oikea prosentti.

Seksuaalisella väkivallalla on monet kasvot. Se voi olla ilmapiirin luomista, koskettelua, katsomiseen pakottamista, raiskauksia ja ylipäätään valta-aseman hyväksikäyttöä.

- Tällä hetkellä nostaisin näkyväksi myös "puumailmiön". Jopa radio-ohjelmista saattaa kuulla vitsin tason puheita siitä, että mikä on 14-17-vuotiaalle pojalle mukavampaa kuin päästä neljäkymppisen naisen kouluun, Kilpiä sanoo ja muistuttaa, että tässäkin on kyse seksuaalisesta väkivallasta, joka vahingoittaa.

Lue lisää: Psykoterapeutti: Puumien tielle osuu alaikäisiä

Tutustu Rajat ry:n nettisivuihin