Uusi opas lähisuhdeväkivaltaan puuttumiseen


Pahoinvointi -seminaarissa julkistettiin keskiviikkona 9. lokakuuta opas, jossa kerrotaan viranomaisten mahdollisuuksista ehkäistä väkivaltaa erotilanteissa. Aviopuoliso surmaa toisen puolison noin 24 kertaa joka vuosi. Riski tulla surmatuksi on erityisen suuri eroamassa olevilla tai vastaeronneilla naisilla.

Uudessa oppaassa kerrotaan muun muassa, miten lähisuhdeväkivalta voi vaikuttaa lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeviin sopimuksiin. Opas soveltuu lastenvalvojille sekä niille ammattilaisille ja viranomaisille, jotka työskentelevät eroa suunnittelevien tai eroamassa olevien lasten vanhempien kanssa. Näitä ovat esimerkiksi lastensuojelun ja perheneuvolan työntekijät sekä lasten huolto- ja riita-asioita käsittelevät tuomarit ja asianajajat.

– Tietoa tarvitaan myös siitä, miten viranomaiset voivat puuttua väkivaltaan ja perheen tilanteen rauhoittamiseen, seminaarissa puhunut peruspalveluministeri Susanna Huovinen sanoo.

Parisuhteeseen ja eroon liittyvät ongelmat tulivat esiin useasti myös vuosina 2003-2012 sattuneiden perhe- ja lapsensurmien selvityksessä. Jos mies oli tekijä, hän surmasi lapset tai koko perheen kostoksi vaimolle, joka oli puhunut avioerosta tai muuttanut erilleen miehestään. Joissakin tapauksissa miehen väkivaltaisuus oli alkanut vasta naisen ilmoitettua erosta. Naisten tekemät surmat osuivat tilanteisiin, joissa eron jälkeen riideltiin huoltajuuteen ja sen toteutumiseen liittyvistä asioista.

Opas on tuotettu osana naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen ohjelmaa, jonka yhtenä painopistealueena on väkivallan uusiutumisen ehkäiseminen.

Edellinen artikkeliRuotsin yksi johtavista teologeista erosi kirkosta
Seuraava artikkeliSaako lähetystyöntekijän avioliitosta kertoa?

Ei näytettäviä viestejä