”Usko ei ole satu tai totuus vaan elämän raakaa realismia”

lunastuksen-säteetUrpo Karjalaisen uutuuskirja Lunastuksen säteet ottaa kantaa aikuisen uskon puolesta, rationaalista ateismia ja kaikkitietävää uskonnollista fundamentalismia vastaan. Karjalaiselle paras teoria asiasta kuin asiasta on sellainen, joka olettaa vähiten.

– Uskon asioista ei pidä puhua pikkunätisti kuin saduista tai ikävän kaikkitietävästi. Usko on elämän realismia, jossa ovat mukana risti ja murhe, Karjalainen sanoo Kotimaa24lle.

Karjalainen ei usko enemmistön välinpitämättömyyteen suhteessa uskon kysymyksiin. Hänen mukaansa jonkinlaisen kannan ottaminen näihin asioihin on elämän aiheuttama välttämättömyys.

– Elämän suhteen ei voi olla välinpitämätön, ja usko on ollut osa elämää ihmiskunnan alkuhämäristä lähtien. Jostakin syystä sellaiset käsitteet kuin elämä, kuolema, syyllisyys, armo ja Jumala ovat jääneet elämään ja koskettavat ihmisiä edelleen.

Urpo Karjalainen kulkee kirjassaan pitkän historiallisen aikamatkan myyttisistä legendoista nykypäivän uskontokeskusteluun.

Körttiläisiä eli heränneitä syytetään esi-isien hengellisen perinnön hukkaamisesta, kun he hyväksyvät historialliskriittisen raamattunäkemyksen ja monia muita vanhoille körteille vieraita asioita. Karjalaisen mielestä historiaa voi korjata.

– Maailman aika oli silloin toinen. Minä kirjoitan vahoista viisaista körttiäijistä, jotka olisivat taatusti tulleet joissakin asioissa toisiin johtopäätöksiin, jos heillä olisi ollut käytössään nykyajan koulutus ja tiedot.

Karjalainen haluaa ravistella myös niitä, jotka pelkäävät sortuvansa armon ansaitsemiseen hyvää tekemällä.

– Meidän ajassamme hyvien tekojen tekeminen ja raaka, radikaali humanismi tarvitsee puolustajia.

Urpo Karjalaisen mielestä on tärkeää kysyä, mikä on meidän asenteemme ja sydämen orientaatiomme suhteessa siihen uskon perintöön, joka juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse.

– Olen hirveän harmissani julkisuudessa käytävästä uskontokeskustelusta, jossa uskonto näyttäytyy naurettavana hulluutena. Kun Suomi taas palaa kesän jälkeen raiteilleen, toivoisin, että nämä keskeiset uskon teemat, joista kirjassanikin kirjoitan, nousisivat aikuiseen keskusteluun.

Kirjapajan julkaisema kirja ilmestyi kauppoihin heinäkuussa. Se on väljästi jatkoa Karjalaisen edelliselle teokselle Jokiravun kääntöpiiri

Edellinen artikkeliKirkon verotulot vähenivät
Seuraava artikkeliTuomiorovasti Pikkaraiselle sivutoimilupa

Ei näytettäviä viestejä