Usama Hasan uskoo islamin reformaatioon

Hassan_Usama_205Usama Hasan osasi Koraanin ulkoa 11-vuotiaana. Pakistanilaistaustaisessa perheessä hänestä kasvoi nuori islamisti, joka soti kommunisteja vastaan Afganistanissa 1980-luvun lopulla.

Nuorena Hasan oli salafisti, tiukan linjan fundamentalisti, jonka ihanneyhteiskunta perustui kapeasti tulkittuun sharia-lakiin. Hän oli osa sukupolvea, joka auttoi levittämään islamistista ääriajattelua Britanniaan.

– Olin yksi Britannian salafistien johtajista. Salafistinen liike on Britanniassa hyvin voimakas ja laajalle levinnyt. Omasta nykyisestä näkökulmastani se on hyvin kielteinen ilmiö, Hasan sanoo.

Iän myötä hänen ajattelunsa loiventui. Muutos huomattiin myös Hasanin kotimoskeijassa Leytonissa, jossa hän oli toiminut imaamina 25-vuoden ajan. Kun hän saarnasi evoluutioteoriasta, maallistumisesta ja sukupuolten tasa-arvosta, seurakuntalaiset pyysivät häntä väistymään.

Nyt Hasan on keski-ikäinen Cambridgessä opiskellut fysiikan tohtori ja ääri-islamin vastaisen Quilliam-ajatushautomon vanhempi tutkija.

– Edistän demokratiaa, ihmisoikeuksia ja uskonnollista moninaisuutta islamilaisista lähtökohdista. Työni perusta on Koraani, profeetan opetukset ja islamin historia, Hasan sanoo.

Lisää Usama Hasanista ja Quilliam-ajatushautomosta Yle radio 1:n Horisontti-ohjelmassa sunnuntaina 25. marraskuuta klo 11.00.