Ulkomailla pääsee naimisiin pienellä vaivalla

Vaihtoehto suurille sukuhäille voi olla naimisiinmeno ulkomailla vain läheisimpien ihmisten ympäröiminä tai kahden kesken. Häämatka tulee kaupan päälle. Ulkomailla Suomen kansalainen voi solmia avioliiton Suomen lakien mukaan ja Suomen viranomaisen edessä vain kirkollisena vihkimisenä. Parin pitää olla siksi rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä.

Vihkijänä ulkomailla toimii suomalainen pappi, jolle opetusministeriö on myöntänyt vihkiluvan kyseisessä maassa. Vihkioikeudet omaavia pappeja on suomalaisten suosimissa turistikohteissa kuten Espanjassa, Kreikassa ja Thaimassa. Lisäksi heitä on maissa, joissa Suomen kirkko tekee aktiivisimmin ulkosuomalaistyötä kuten Norjassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Isossa-Britannissa.

Lainsäädöllisistä syistä vihkiminen ei onnistu Euroopan maista esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa, mutta halutessaan aviopari voi valita siunauksen ja hoitaa suhteen juridisen solmimisen tätä ennen kotimaassa.

- Espanjaan vihittäväksi tulevat parit haluavat mennä naimisiin ilman hössötystä. He kokevat, ettei se ole kotimaassa mahdollista, vaikka pienimuotoisen vihkitilaisuuden voi toki järjestää Suomessakin, Espanjan suomalaisen seurakunnan johtava pappi Timo Sainio valottaa.

Suomalaisparien vihkimisiä Espanjassa on 30-55 vuosittain. Aivan keskitalvea lukuun ottamatta vihkimiset jakaantuvat melko tasaisesti ympäri vuotta.

Sainio kehottaa kihlaparia ottamaan yhteyttä vihkipappiin vähintään 2-3 kuukautta etukäteen, jotta vihkitilaisuuden paikka saadaan sovittua ja muut järjestelyt ennätetään hoitaa. Hän korostaa, ettei ulkomailla toimitettavaan vihkimiseen tarvita erillistä lomaketta, kun vihkimisen toimittaa pappi, jolla on opetusministeriön myöntämä vihkioikeus.

Esteettömyystodistus haetaan joko omasta kotiseurakunnasta tai maistraatista ja viedään vihkimisen toimittavalle papille. Vihkimisen jälkeen pappi toimittaa vihkitodistuksen rekisteriviranomaiselle ja avioliitto rekisteröityy normaalisti.

Ulkomailla solmitut avioliitot rekisteröidään solmituiksi naisen kotiseurakunnassa, minkä vuoksi tilastoa ulkomailla vihityistä ei ole.

Joissain tapauksissa tuttu pappi halutaan lennättää mukaan ulkomaille häihin. Kirkkohallituksesta muistutetaan, että tässä tapauksessa kyseeseen tulee ainoastaan avioliiton siunaaminen, koska papilla ole todennäköisesti opetusministeriön myöntämää vihkilupaa.

Lue lisää avioliiton solmimisesta ulkomailla kirkkohallituksen sivuilta.