Ukrainan kirkoilta vetoomus

Ukrainalaiset kirkot ovat antaneet lausuntonsa Krimin kriisitilan vuoksi. Ne katsovat Venäjän sotilaallisten joukkojen rikkovan kansainvälistä lakia ja Venäjän ja Ukrainan välisiä sopimuksia.

Kirkot pyytävät rukousta Ukrainan puolesta ja vaativat Venäjän viranomaisiaan lopettamaan agression Ukrainaa kohtaan ja vetämään joukot maasta. Ilmeisesti Krimin niemimaalla on tullut 15 000 venäläissotilasta. Ei ole tietoa, onko lukuun laskettu jo paikalla valmiiksi olleita sotilaita.

Kirkkojen lausunnon mukaan Ukrainassa ei sorreta ketään kielen tai kansallisuuden tai uskonnon perusteella.

Kirkkojen edustajat vakuuttavat, että ukrainalaisilla on vain ystävällisiä ja veljellisiä tunteita venäläisiä kohtaan. Lausunto kehottaa olemaan uskomatta propagandaa, joka toisin väittää.

Kirkot vetoavat kansainväliseen yhteisöön, USA:han, Isoon-Britanniaan, EU:hun, YK:hon ja ETYJ:öön, jotta ulkomainen invaasio Ukrainaan pysäytettäisiin.

Lopuksi kirkot katsovat, että totuus on Ukrainan kansan puolella. Ortodoksisista kirkoista vetoomuksessa on mukaan Kiovan partiarkaatin kirkko, muttei esimerkiksi Moskovan patriarkaatin alainen Ukrainan ortodoksinen kirkko. Myös luterilainen kirkko on allekirjoittanut lausunnon sekä juutalaisten edustaja.

Tilanne Ukrainassa kehittyi erittäin nopeasti eilisen päivän aikana. Kansainväliset järjestöt, muun muassa YK:n turvallisuusneuvosto yrittävät ratkaista sitä.

Lue kirkkojen vetoomus

Edellinen artikkeliBenedictus voi eläkkeellä hyvin – soittaa pianoa ja käy kirjeenvaihtoa
Seuraava artikkeliVartijan pääkirjoitus ehdottaa kirkollista anteeksipyyntöä naisilta

Ei näytettäviä viestejä