Tutkimuksen mukaan uskonnolliset ihmiset elävät noin neljä vuotta pidempään kuin ateistit

Uuden tutkimuksen mukaan uskonnolliset ihmiset elävät keskimäärin neljä vuotta pidempään kuin agnostikot ja ateistit. Asiasta kertoo brittiläinen lehti The Independent.

Tutkimusryhmä Ohion osavaltionyliopistosta tutki yli 1500 muistokirjoitusta eri puolilta Yhdysvaltoja kootakseen tekijöitä, jotka määrittävät ihmisen pitkäikäisyyttä.

Sosiaalinen tuki, stressiä lieventävät harjoitukset ja epäterveellisistä elämäntavoista pidättäytyminen nähtiin tutkimuksen mukaan erottavina tekijöinä uskontoihin kuuluvien ja niihin kuulumattomien välillä.

Muistokirjoitusten tietoihin kuuluivat uskonnolliset yhteydet ja tiedot avioliitoista sekä tietoja ihmisten aktiviteeteista, harrastuksista ja tottumuksista, jotka voivat edesauttaa tai haitata terveyttä.

Tutkimuksessa havaittiin, että muistokirjoitusten mukaan uskonnolliset ihmiset saivat elää ylimääräiset 5,64 vuotta.

Elinajanodote oli uskonnollisilla ihmisillä kuitenkin 3,82 vuotta pidempi, kun avioliittojen määriä kontrolloitiin tilastollisesti. Naimisissa olemisen on havaittu olevan tekijä, joka kasvattaa pitkäikäisyyttä ehkäisten sairauksien syntymistä.

Uskonnollinen aktiivisuus liittyy usein osallistuvaan toimintaan ja sosiaalisiin ryhmiin, mikä torjuu yksinäisyyttä ja paikallaan pysyviä elämäntapoja, jotka puolestaan lyhentävät elinajanodotetta. Rukoileminen, jooga ja meditaatio puolestaan saattavat olla stressiä lieventäviä harjoituksia. Lisäksi uskonnollisella alueella asumisen nähtiin tuovan jonkinlaista lisävaikutusta pitkäikäisyydelle.

Analyysi raportissa mainituista aktiviteeteista kuitenkin osoitti, että nämä kattoivat vain osan vaikutuksista. Uskonnollinen vakaumus edistää pitkäikäisyyttä pelkkää sekulaaria vapaaehtois- ja järjestötyötä paremmin.

– Havaitsimme, että vapaaehtoistyö ja osallistuminen yhteiskunnallisiin järjestöihin vastasi vain alle vuotta siitä pitkäikäisyydestä, mitä uskonnollinen vakaumus antaa, tutkimuksen johtaja Laura Wallace kertoo.

– Uskonnollisessa vakaumuksessa on siis vielä paljon sellaista, mitä tämä ei voi selittää, hän jatkaa.

Tutkijat ehdottavat, että pidempi elinajanodote voisi olla seurausta siitä, että uskonnolliset ihmiset luultavammin pidättäytyvät alkoholin ja huumeiden käytöstä sekä muista käyttäytymismalleista, jotka voisivat vaikuttaa lyhentävästi elinajanodotteeseen. Näitä tietoja ei kuitenkaan ollut säännöllisesti tallennettu muistokirjoituksiin.

– Tutkimus antaa vakuuttavia todisteita siitä, että henkilön uskonnollisuuden ja elämän pituuden välillä on merkittävä suhde, tutkimuksen tekoon osallistunut psykologian apulaisprofessori Baldwin Way Ohion osavaltionyliopistosta toteaa.

Kuva: João Pacheco / Pixnio / CC0

Edellinen artikkeliMiikka Ruokasen johtama tutkimushanke selvittää, mitkä uskontojen arvot koskettavat Kiinassa eniten
Seuraava artikkeliVuokko Piekkala: Kirkon kannattaisi ottaa oppia työmarkkinaneuvotteluista kompromissien teossa

Ei näytettäviä viestejä