Tutkija: Kirkko on ajanut itsensä avioliiton osalta nurkkaan

Kirkko on perheneuvonnan kautta juurruttanut suomalaiseen yhteiskuntaan avioliiton ihanteista poikkeavaa terapeuttista parisuhdekäsitystä, sanoo tutkija Jaana Maksimainen. Hän on tutkinut lauantaina tarkastettavaa sosiologian väitöskirjaansa varten muun muassa lehdistön kirjoittelua parisuhteista ja eroista.

Maksimaisen mukaan julkisuudessa on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ryhdytty puhumaan avioliiton sijasta mieluummin parisuhteista. Avioliitosta puhuttaessa on vielä soveliasta pitää esillä moraalin näkökulmaa, mutta kulttuurisesti voitolla olevan parisuhteen kohdalla ei näin ole.

– Avioliiton idea on kestää. Terapeuttisesti ymmärretyllä parisuhteella ei sen sijaan ole normatiivista päämäärää. Suhde voi jatkua tai päättyä, siihen ei saa ottaa kantaa. Avioliitto ymmärretään terapeuttisessa puheessa muodoksi, sisältö on parisuhde, hän sanoo.

Eroja ymmärretään vaikka hampaat irvessä

Maksimaisen mukaan nykyihmiset ovat hyvin tietoisia riskeistä ja eroja halutaan ymmärtää vaikka hampaat irvessä. Julkisuudessa moraaliset näkökulmat tuomitaankin helposti moralismiksi.

– Voimakkain ääni julkisuudessa on, ettekö te ymmärrä, että näin voi käydä kaikille.

Maksimainen selittää terapeuttisen ymmärryksen suosiota isoilla yhteiskunnallisilla muutoksilla. Taustalla ovat muun muassa yksilöllistyminen ja perinteiden murros.

– Kun ei ole enää sovinnaisuustapoja, niin rakkaussuhteistakin on tullut sellaisia, joita pitää itse hallita. Ympäristö ei tarjoa enää samalla tavoin kiinnikkeitä kuin ennen ja ihmiset ovat hämmentyneitä.

Maksimainen nostaa esimerkiksi kirkon, jolla oli ennen suuri auktoriteetti avioliittokysymyksissä. Kirkollinen kehys tuo edelleen myös julkisuudessa esiin moraalisia näkökulmia. Näin käy erityisesti silloin, jos käsitellään johtavien kirkon työntekijöiden eroamista.

– Kirkko on sellainen instituutio, jossa oikean ja väärän käsittelemistä ei pidetä vanhanaikaisena. Toisaalta terapeuttinen puheenparsi on tullut myös kirkkoon ja kirkko on itse ollut sitä luomassa muun muassa perheneuvonnan kautta.

Parisuhteen totuudeksi jää lopulta vain ero

Parisuhdekorostus näkyy Maksimaisen mukaan myös kirkollisen Virtaa välillämme -parisuhdekampanjan materiaalissa, jossa mainitaan avioliitto vain pari kertaa. Muuten puhutaan parisuhteesta.

Maksimaisen mukaan syvästi erilaiset tavat ymmärtää ihmisten välinen suhde näkyvät muun muassa samaa sukupuolta olevien parisuhteiden siunaamisesta käytävässä keskustelussa. Maksimaisen mukaan muutos on niin tuore, että keskustelua ei vielä kymmenen vuotta sitten olisi voitu käydä.

Terapeuttinen ymmärrys on hänen mukaansa ajateltu voimaannuttavaksi. Moraalisen näkökulman puute on kuitenkin myös ongelma.

– Ihmisten väliset suhteet ovat edelleen moraalisia asioita, mutta sitä ei haluta julkisessa puheessa sallia, joten moraalisten kysymysten kanssa jäädään aika yksin. Terapeuttisen ymmärryksen voisi kärjistää ajatukseen, jonka mukaan minkä tahansa eron syyn on oltava ymmärrettävä, Maksimainen sanoo.

Koska kaikki syyt erolle ovat mahdollisia ja ymmärrettäviä, jää ainoaksi totuudeksi parisuhteesta lopulta vain ero.

Jaana Maksimaisen väitöskirja Parisuhde ja ero – sosiologinen analyysi terapeuttisesta ymmärryksestä tarkastetaan lauantaina Helsingin yliopistossa.

Edellinen artikkeliLaestadianleaks julkaisee dokumentteja lestadiolaisuuden kipupisteistä
Seuraava artikkeliKansanlähetys: Raamattuun vetoaminen ei ole Raamatulla päähän lyömistä

Ei näytettäviä viestejä