Turkki antoi islamilaisille uskonoppineille oikeuden toimittaa siviilivihkimisiä

Turkissa maan hallitus on hyväksynyt lain, joka mahdollistaa islamilaisten uskonoppineiden toimittamat siviilivihkimiset. Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.

Aiemmin siviilivihkimisiä saivat toimittaa vain tietyt valtion virkamiehet. Nyt lupa on myös mufteilla eli islamilaisilla laintulkitsijoilla. He antavat fatwoja, jotka ovat uskonnollisia lausumia tai tulkintoja.

Esitys on saanut osakseen paljon kritiikkiä aktivisteilta ja poliittiselta oppositiolta. Sitä on syytetty naisten oikeuksia ja maallistumista heikentäväksi. Lehden mukaan jo viime kuussa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan totesi lakia kritisoineille, että se menee läpi, "halusitte sitä tai ette".

– Naisten oikeudet tulevat vähenemään, sanoi Nazan Moroğlu The Guardianille. Hän on tutkinut sukupuoliin liittyvää lakia ja luennoi Yeditepen yliopistossa.

– Tässä maassa kaikki naisen asemaa heikentäneet asiat on tehty uskonnon nimissä.

Lainmuutoksen pelätään heikentävän naisten asemaa esimerkiksi siten, että se lisää lapsiavioliittoja, The Guardian kertoo. Pelon taustalla ovat esimerkiksi naisasiajärjestöjen arviot siitä, että lapsiavioliittojen määrä on kasvanut vuosien mittaan. Kansalaisjärjestö Girls Not Brides (suom. Tyttöjä eikä aviovaimoja) kertoo sivuillaan, että monet lapsiavioliitoista solmitaan epävirallisissa, uskonnollisissa seremonioissa.

Samanaikaisesti uskonnollisin menoin solmittujen avioliittojen asemaa on vahvistettu. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten turkkilainen oikeusistuin vahvisti, että avioparin uskonnollinen vihkiminen riittää eli pari ei välttämättä tarvitse enää erillistä siviilivihkimistä. Asiasta kertoi uutistoimisto Al-Jazeera.

The Guardianin mukaan viimeisten neljän vuoden aikana Turkissa on solmittu 232 000 avioliittoa, joissa tyttö on ollut alle 18-vuotias. Turkin lain mukaan avioliiton voivat solmia 17-vuotiaat, poikkeustapauksissa jopa 16-vuotiaat tytöt. Naisten oikeuksia puolustavissa järjestöissä arvioidaan, että kolmannes kaikista Turkin avioliitoista on solmittu alle 18-vuotiaan tytön kanssa.

Kuva: Jussi Rytkönen. Sininen moskeija Istanbulissa.