Tuoreen elämäkerran mukaan Olavi Rimpiläinen ei ollutkaan julkisuudesta tuttu jyrkkä sovinisti, vaan leppoisan sydämellinen humoristi

Olavi Rimpiläinen (1937–2019) nousi 1980-luvulla valtakunnalliseen kuuluisuuteen viimeisenä piispana, joka vastusti naispappeutta. Mediat olivat hänen kimpussaan – ja yllättyivät. He eivät löytäneetkään jyrkkää sovinistia vaan leppoisan humoristin, joka sydämellisyydellään valloitti toimittajan toisensa jälkeen.

Olavi Rimpiläisestä elämäkerran kirjoittanut teologian tohtori Timo Junkkaala kuvaa Rimpiläistä lämpimäksi ja helposti lähestyttäväksi ihmiseksi, joka oli yhtä aikaa avara ja tinkimätön vakaumuksen ihminen. Rimpiläinen arvosti virkaansa piispana, mutta ei asettautunut vaikeasti lähestyttävän suuren herran asemaan, vaan oli konstailematon kansanmies.

Olavi Rimpiläinen – viimeinen vanhauskoinen kertoo, miten savolaisesta partiopojasta ja takametsien mieheksi itseään kutsuneesta körttipapista tuli Oulun piispa ja perinteisen virkakäsityksen ykköspuolustaja, miten hän perusteli näkemyksensä ja miten hän kesti julkisuuden armottoman paineen.

Rimpiäinen oli paljon muutakin kuin julkisuuskuvansa. Hän oli jumalanpalvelusuudistuksen veturi, eturivin ekumeenikko, tinkimätön pohjoisen ihmisten puolestapuhuja ja uupumaton kuuntelija ja keskustelija.

– Teologina hän yhdisti körttiläiseen nöyrään alatien kristillisyyteen vahvan raamatullisuuden ja luterilaisen vanhurskauttamisopin, ja myös rakkauden kristilliseen traditioon, jumalanpalvelukseen ja ekumeniaan, Timo Junkkaala sanoo kirjan kustantajan, Perussanoman, tiedotteessa.

Piispana Rimpiläinen oli Junkkaalan mukaan todellinen paimen, kaitsija, joka kohtasi kaikki ihmiset samalla ystävällisellä ja kuuntelevalla lämmöllä.

– Hän oli ahkerasti hiippakuntaa kiertävä ja hyvin pidetty piispa, taitava puhuja ja sielujen hoitaja, Junkkaala kertoo.

Rimpiläinen sai myös hyvän yhteyden vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen, jonka ympärillä oli kova kuohunta hänen tulleessaan piispaksi Ouluun.

– Rimpiläinen arvosti sitäkin herätysliikettä ja tuli sitä niin paljon vastaan kuin mahdollista oli.

Lue myös:

Timo Junkkaala tekee kirjaa Olavi Rimpiläisestä – Miten körttipapista tuli vanhan virkakäsityksen puolustajana tunnettu piispa ja oliko hän ”viimeinen vanhauskoinen”?

Oulun emerituspiispa Olavi Rimpiläinen on kuollut

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Mikä bändi poseeraa? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliProfessori Simo Heininen ja suurlähettiläs René Nyberg palkittiin kirkon työn edistäjinä

Ei näytettäviä viestejä