Tuomiorovasti puolustaa Haaviston lupaa saarnata

Helsingin tuomiorovasti Matti Poutiainen puolustaa kansanedustaja Pekka Haaviston (vihr.) oikeutta saarnata tuomiokirkon YK:n päivän jumalanpalveluksessa 24. lokakuuta.

Kirkkojärjestyksen mukaan luterilaisessa jumalanpalveluksessa saarnaavan henkilön tulisi olla konfirmoitu, kristillisestä vakaumuksestaan tunnettu kirkon jäsen. Haavisto on kertonut julkisuudessa, ettei hän kuulu kirkkoon mutta voisi harkita kirkkoon liittymistä, mikäli kirkko suostuisi vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

Haaviston puhetta kutsutaan Helsingin seurakuntien nettisivuilla ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Facebook-sivuilla (kuva, klikkaa suuremmaksi) saarnaksi.

– Me emme odota häneltä samanlaista evankeliumin julistusta kuin mitä voisi odottaa papilta. Kyseessä on eettinen teema ja siihen liittyvä puheenvuoro, ei varsinaisesti saarna, Poutiainen sanoo.

Puotiaisen mukaan kirkkojärjestyksen 6. pykälää on pyritty noudattamaan lähinnä päiväjumalanpalveluksissa, joissa vietetään ehtoollista.

– Tässä tapauksessa kysymys on YK:n päivän rauhan jumalanpalveluksesta, jossa on musiikkia ja puhetta rauhanteeman ympärillä. Kyseessä ei ole messu. Olemme katsoneet, että siinä voi olla puhumassa myös julkisuudenhenkilö, joka on ansioitunut tällä alalla. Viime vuonna meillä oli Elisabeth Rehn ja ajatus on, että jatkossakin kutsuttaisiin vastaavanlaisia ihmisiä.

Myöskään Agricolan kirkossa järjestettävässä Tuomasmessussa ei ole noudatettu kirkkojärjestystä saarnaajien valinnassa. Messussa on puhunut julkisuuden henkilöitä, joista osa ei ole kuulunut kirkkoon. Tuomasmessu kuuluu tuomiorovasti Poutiaisen kaitsentaan, mutta hän on haluton kommentoimaan siellä tehtyjä valintoja.

– En voi ottaa kantaa Tuomasmessun puolesta.

Poutiaisen mukaan saarnatermiä käytetään kirkossa hyvin laajasti ja sitä esiintyy myös ei-kirkollisissa yhteyksissä. Hän ei myöskään haluaisi rajata saarnaamista tiukkapipoisesti, vaan käyttää tilannekohtaista harkintaa.

Kirkkojärjestys sisältää kirkon toimintaa ja hallinnon yksityiskohtia koskevia säännöksiä.

Lue myös: Kirkkojärjestys ei salli kirkkoon kuulumattomien saarnaamista

Julkkismaallikot haastavat papit saarnaamisessa

Pekka Haavisto hyppää saarnastuoliin

Edellinen artikkeliPäivämiehen verkkolehdessä ei saa kommentoida
Seuraava artikkeliSami Borg: Vaalikoneen vastausaika pitää lukita ennen vaaleja

Ei näytettäviä viestejä