Tunturipapin virka säilyi Inarissa

Inarin seurakunnassa työskentelee myös jatkossa tunturipappi. Inarin kirkkovaltuusto päätti asiasta keskiviikkona äänin 7-11, yksi äänesti tyhjää. Virkaa esitettiin lakkautettavaksi seurakunnan talousvaikeuksien vuoksi.

Työnsä säilyttänyt tunturipappi Anitta Kuusinen on päätöksestä myönteisellä tavalla hämmästynyt.

– Tämä on ollut aivan käsittämätöntä. Kun seurakuntalaiset saivat tietää lakkauttamisaikeista, kävi ilmi, että osa heistä ei halua päästä minusta eroon. Nousi huikea kansanliike. Valtuuston kokouksessa oli keskiviikkona paikalla 40-50 seurakuntalaista. Olin niin pöllästynyt, että en kauheasti ymmärrä mitä tapahtui, Kuusinen sanoo.

Hänen tuekseen koottiin myös 2000 allekirjoittajan adressi. Kansanliikkeeksi järjestäytyneessä tukiryhmässä oli mukana ihmisiä eri poliittisista ryhmistä ja ikäryhmistä. Liikkeellä oli myös kirkosta eronneita ja Kuusisen muualle muuttaneita entisiä rippi- ja partionuoria. Kuusinen on tuesta liikuttunut.

– Yksi mies sanoi, että jos sinä joudut lähtemään, kenen kanssa minä puhun näistä arjen asioista tuolla Sokkarin maitotiskillä. Saan tehdä työtä maailman upeimpien seurakuntalaisten kanssa, se pistää pienelle paikalle.

Kirkkoherra Jouko Lepistön mukaan Inarin seurakunnan ensi vuoden talousarvioon on jäämässä säästöistä huolimatta 70 000 euron suuruinen aukko.

– Tilanne saattaa pahentua, kun tuli tieto uudesta raamisopimuksesta, Lepistö sanoo.

Inarin taloustilannetta on huonontanut veronmaksajien määrän vähentyminen. Vuonna 1998 Inarin evankelisluterilaiseen seurakuntaan kuului 6300 ihmistä, kun viime vuodenvaihteessa seurakuntalaisia oli 5100. Taustalla on Lepistön mukaan myös kustannusten nousu ja henkilöverotulon pieneneminen maksajaa kohti. Toisin sanoen kirkkoon kuuluvien tulotaso on Inarissa laskenut.

– Yleensäkään seurakunnan omaisuutta ei kannata lähteä myymään, koska se helpotus on hetkellinen. Väkeä ei voi muualta vähentää, papin viroissa olisi ollut varaa. Seuraava vaihtoehto on veronkorotus.

Lepistö aikoo ehdottaa kirkollisveroon 0,15 prosenttiyksikön korotusta. Mikäli esitys hyväksytään, Inarin kirkollisvero nousisi 1,8 prosenttiin.

Edellinen artikkeliIhmisarvon vahvistaminen alkaa nyt!
Seuraava artikkeliKansanlähetys: Emme palkkaa homosuhteessa eläviä

Ei näytettäviä viestejä