Teologisten tiede­kuntien verkko­lehti käsittelee Koraania – myös sitä tutkitaan historiallis-kriittisesti

Teologia.fi-palvelun vuoden ensimmäisen numeron teemana on Koraani. Sitä käsitellään kymmenessä lyhyessä artikkelissa, joiden tarkoitus on tuoda esiin tutkimuksen pohjalta erilaisia ajankohtaisia näkökulmia Koraaniin ja sen rooliin muslimien elämässä.

”Kysymys siitä, onko Koraani väkivallan vai rauhan kirja, on tietenkin väärin asetettu. Koraani ei itsessään ole kumpaakaan, mutta sitä on mahdollista tulkita kumpaan suuntaan tahansa”, kirjoittaa pääkirjoituksessa Teemu Pauha, joka on islamilaisen teologian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa ja uskontotieteen dosentti Turun yliopistossa.

Teologia.fi:n taustalla ovat teologian opetusta tarjoavat ja tutkimusta tekevät Helsingin yliopisto, Åbo Akademi ja Itä-Suomen yliopisto.

Teologia.fi:n artikkeleissa pohditaan muun muassa tunnesuhdetta Koraaniin, Koraanin tulkintaa ekologisesta näkökulmasta sekä sitä, voiko Koraani parantaa ymmärrystämme Raamatusta.

Katja von Schöneman esittelee artikkelissaan akateemisen islamilaisen feminismin esiin nostamia näkökulmia Koraanin väitetystä naisvihamielisyydestä.

”Länsimaissa vallitseva käsitys on kuitenkin tavallaan oikea: monet muslimit ovat omaksuneet miehiä suosivan tavan lukea Koraanin tekstiä. Muslimifeministit ovatkin pyrkineet jäljittämään vaiheita, joiden seurauksena tästä mielikuvasta on tullut totta. He ovat muun muassa osoittaneet, että Koraanin tulkinnat ovat historian saatossa kehittyneet tähän suuntaan vaiheittain, aina naisvihamielisyyteen saakka”, von Schöneman kirjoittaa.

Koraanin historiallis-kriittisestä tutkimuksesta kirjoittaa Ilkka Lindstedt. Nykytutkijoiden valtavirtanäkemys on hänen mukaansa, että Koraanin käsikirjoitustraditio oli verrattain stabiili eli erilasia käsikirjoitusversioita on vain muutama.

”Islamin varhaishistorian ja Koraanin tuominen osaksi yleisempää myöhäisantiikin kontekstia on vienyt tutkimusta huomattavasti eteenpäin. Tämä ei ole kuitenkaan vaikuttanut vain islamin tutkimukseen vaan myös esimerkiksi Lähi-idän kristinuskon ja kristittyjen tutkimukseen”, Lindstedt toteaa kirjoituksessaan.

Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa voi opiskella myös islamilaista teologiaa omana opintosuuntanaan.

Teologia.fi:n Koraani-teemaan voi tutustua täällä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Teologisten tiedekuntien verkkolehti käsittelee Koraania – myös sitä tutkitaan historiallis-kriittisesti

Edellinen artikkeliSairaala­papit ovat olleet korona-aikana entistä useammin hoito­henkilökunnan tukena
Seuraava artikkeliKolumni: Franciscus-efekti tuo katoliseen kirkkoon puhetta naisten roolista ja seksuaali­vähemmistöistä

Ei näytettäviä viestejä