Tapio Luoma kuntaliitoksista: Valtava muutos seurakunnille

Luoma_Tapioxxx205Virkkuselle (kok.).

– Seurakuntien kannalta uudistus merkitsisi valtavia muutoksia ja herättää jälleen kerran kysymyksen, mikä on seurakunta, Tapio Luoma sanoo.

Luoma vihitään Espoon piispaksi 12.2. Kuin kohtalon ivana kuntatyöryhmä esitti tänään myös pääkaupunkiseudun kuntien, muun muassa Helsingin, Vantaan ja Espoon yhdistämistä. Mitä tämä tarkoittaisi Espoon hiippakunnalle?

– Hyvä kysymys, kauhean vaikea ennakoida. On kirkon asia, miten se järjestää seurakuntien hengellisen elämän kaitsennan kaiken kaikkiaan. Varmasti ratkaisut ennen pitkää löytyvät, jos kuntauudistus toteutuu.

Luoma ei ota pääkaupunkiseudun kuntaliitokseen kantaa.

Systeemi kirkossa on se, että seurakuntien rajat seuraavat kuntarajoja. Eli jos kunnat yhdistyvät, myös seurakunnat yhdistyvät. Kirkossa on selvitetty, voisiko tästä järjestelmästä irtaantua, mutta muun muassa kirkollisverotuksen järjestämisen takia tämä ei ole järkevää.

Luoma uskoo, että asiasta herää jälleen keskustelua, myös kirkon toiminnan rahoituksesta saatetaan puhua yhtenä teemana. Hän ei kuitenkaan löydä helposti seikkoja, joilla kunta- ja seurakuntarajojen vastaavuus voitaisiin purkaa. Ainakaan tämä ei olisi mahdollista nopeasti, sillä se vaatisi muutoksia kirkkolakiin. Niinpä luvassa on ainakin alkuun miltei takuuvarmasti seurakuntien yhdistämisiä ja yhtymien perustamisia.

– Kirkko jatkaa kuitenkin eteenpäin, tekee omat ratkaisunsa ja pyrkii etsimään olemiselleen ja elämiselleen mallit ja rakenteet, jossa kirkon perussanoma toteutuu. Kuntauudistus tarjoaa myös mahdollisuuden puhua, mikä on kirkko, seurakunta ja mitä merkitsee kirkon jäsenyys.

Luoman kokemus on, että nimenomaan seurakunta nähdään yhteisönä, joka on usein kuntaakin vahvempi identiteetin tukipylväs.

– Siksi monesti seurakuntaliitokset ovat tuskallisempia kuin kuntaliitokset.

Toteutuuko suomalainen kuntauudistus nyt esillä olevassa laajuudessa?

– Ainakin tosi vilkas keskustelu on luvassa. Vastustus on aika vahvaa. Riippuu monesta asiasta. Kaikki tietysti on mahdollista.

Lue myös: Työryhmä: Suomeen noin 70 kuntaa

Kirkolle tulee kiire Kataisen kintereillä

Edellinen artikkeliTyöryhmä: Suomeen noin 70 kuntaa
Seuraava artikkeliLestadiolaista liikettä kritisoinut saa jatkaa puhujana

Ei näytettäviä viestejä