Tänään Lucia tuo valon pimeään

Lucia-neito kruunataan eri puolilla Suomea kirkossa, mutta silti kyse ei ole virallisesta kirkollisesta juhlasta. Lucian päivänä ei esimerkiksi järjestetä erikseen luterilaisia jumalanpalveluksia, ellei päivä osu sunnuntaiksi.

Ortodoksisessa ja katolisessa kalenterissa 13.12. on neitsytmarttyyri Lucian muistopäivä.

Nykymuotoinen Lucian päivän vietto on saanut alkunsa Ruotsista, jossa Svenska Dagbladet -lehti järjesti ensimmäisen kerran vuonna 1928 Lucia-äänestyksen ja Lucia-kulkueen sekä markkinointikeinona että hyväntekeväisyystarkoituksessa. Suomessa vastaava kulkue järjestettiin 1930. Säännölliseksi Suomen Lucian valinta muuttui vuodesta 1950 lähtien, kun Huvfudstadsbladet tuli mukaan järjestelyihin.

Lucia-neidon tehtävänä on tuoda valo pimeään. Keskiaikaisen juliaanisen kalenterin mukaan Lucian päivä osui vuoden lyhimpään päivään, talvipäivänseisaukseen, mistä tulee erityisesti ajatus valon tuomisesta pimeään. Nykyisessä gregoriaanisessa kalenterissa Lucian päivä on 13.12.

Valtakunnallista Suomen Luciaa ja siihen liittyvää keräystä hallinnoi nykyisin yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan järjestö Folkhälsan yhteistyössä Hufvudstadsbladetin ja Svenska Ylen kanssa. Paikallisissa Lucia-tapahtumissa järjestäjinä on usein Folkhälsanin paikallisyhdistys ja esimerkiksi luterilainen seurakunta.

Lucian päivän vietto on Suomen ruotsinkielisillä alueilla tärkeä adventin ajan juhla varsinkin päiväkodeissa ja kouluissa. Myös suomenkielisillä alueilla on alettu viettää Lucian päivää.

Kuva: Johannes Wiehn. Jaakkiman kristillisen opiston Lucia-harjoitukset vuonna 2015. Etualalla Milla Lyyra.

Videolla Kotimaan toimitalossa järjestetty Lucia-juhla joulukuussa 2014.

Lue myös:

Lucianpäivä ei ole virallinen kirkollinen juhla

Edellinen artikkeliEgyptissä sadat osoittivat mieltä koptikristittyihin kohdistuneen terrori-iskun takia
Seuraava artikkeliÄärimmäisestä Israel-kritiikistä tulee Britanniassa antisemitismiä

Ei näytettäviä viestejä