Tampereella pohdittiin maahanmuuttajien työllistämistä seurakuntiin

Tampereen kirkkodemarit ovat huolissaan maahanmuuttajien työllistymisestä. Yhteisessä kirkkoneuvostossa on keskusteltu mahdollisuudesta työllistää maahanmuuttajia seurakuntien kesätöissä.

Kirkkodemareiden tekemässä aloitteessa esitetään, että maahanmuuttajataustaisia henkilöitä työllistettäisiin erityisesti seurakunnan harjoittelupaikoissa, työkokeiluissa ja kesätöissä.

”Nyt haetaan seurakunnille kesätyöntekijöitä. Kesätyön saaminen avustaviin tehtäviin ja esimerkiksi hautausmaan työntekijöiksi olisi meidän mielestä maahanmuuttajataustaisten parasta kotouttamista”, aloitteessa todetaan.

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti aloitteesta tehdyn esittelyn pohjalta, että maahanmuuttajia työllistetään mahdollisuuksien mukaan, mutta heidän erityiseen painottamiseensa ei ole syytä.

Henkilöstöpäällikkö Eija Mukarin laatimassa vastauksessa todetaan, että seurakuntayhtymän kesätyöntekijävalinnassa noudatetaan periaatetta, jonka mukaan etninen tausta ei voi olla esteenä kesätyöpaikan saamiselle. Näin ollen positiiviseen erityiskohteluun syrjinnän perusteella ei ole perustetta.

Vastauksen mukaan kirkon arvoista lähtien voidaan miettiä, voitaisiinko seurakunnassa työllistää erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä ja näin tarjota heille mahdollisuus positiiviseen osallisuuden tunteeseen seurakuntayhteisössä.

”Tämä edellyttää kuitenkin selkeää kohderyhmän rajausta ja perusteluja positiiviselle erityiskohtelulle sekä sen osoittamista, että kyseisellä toimenpiteellä ei poisteta muiden työnhakijoiden mahdollisuutta saada työtä”, vastauksessa sanotaan.

Hautausmaalla työskentelemisestä vastauksessa todetaan, että erilaisissa työkokeiluissa on jo nyt eri kansallisuuksia. Työturvallisuus on hautausmaatyössä tärkeää, erityisesti koneiden kanssa työskenneltäessä. Työnjohdon resurssit ovat riittäneet nykyiseen maahanmuuttajaryhmän opastamiseen. Jos hautausmaalla työskentelevien erityisryhmien määrää haluaan laajentaa, se täytyisi huomioida myös työnjohdon määrässä.

Kuva: Hannu Kuosmanen. Työturvallisuus on tärkeää hautausmaalla erilaisten koneiden kanssa työskenneltäessä.

Lue myös:

Arkkipiispa ehdottaa: Turvapaikanhakijat kesätöihin seurakuntiin

Edellinen artikkeliKirkolliskokous valitsi uuden Kirkkohallituksen
Seuraava artikkeliVihkioikeudesta luopuminen puhutti kirkolliskokousta

Ei näytettäviä viestejä