Talousjohtajan testamentti: Työntekijöiden jaksamisesta on huolehdittava

Kauhavan seurakunnan talousjohtaja Raija Alestalon viimeinen varsinainen työpäivä koittaa 31.5. Sen jälkeen hän viettää kertyneitä lomapäivä jääden eläkkeelle tammikuun alussa 2017. Vuosia Kauhavan seurakunnan palveluksessa ehti vierähtää lähes seitsemäntoista.

– Tämä on ollut hyvää aikaa, olen viihtynyt työssäni. Suuressa roolissa ovat olleet työkaverit, työmaailmapiiriämme on leimannut hauskanpito ja huumori. Ilot ja surut on jaettu yhdessä.

Työuran varrelta Alestalon mieleen ovat jääneet esimiehistä erityisesti jo eläkkeellä oleva kirkkoherra Seppo Ruotsala sekä nykyinen kirkkoherra Jyrki Jormakka.

– Yhteistyö heidän kanssaan on sujunut erinomaisesti. Kirkkoherrojen kanssa on ollut ilo pohtia seurakuntatyön ja talouden strategioita, haasteita, ongelmia, onnistumisia sekä epäonnistumisia, Alestalo kiittelee.

Alestalolla on ytimekkäät terveiset kaikille kirkossa työskenteleville.

– Seurakunnan perustehtävä, evankeliumin julistaminen, täytyy muistaa aina. On myös tärkeää kulkea kärsivien ja apua tarvitsevien rinnalla.

Totuus ei pala tulessakaan

Alestalo työskenteli ennen Kauhavan seurakunnan palvelukseen tuloa taloushallinnon tehtävissä rakennusalalla, teollisuudessa sekä autoliikkeen palveluksessa.

– Nuo työt sekä monipuolinen koulutukseni antoivat hyvät eväät talousjohtajan pestin hoitamiseen. Sain noina vuosina monenlaista oppia, niin positiivisella kuin hieman raskaammallakin tavalla. Nyt ajatellen kaikki kuitenkin vahvisti minua.

– Samalla vahvistui tietoisuuteni siitä, ettei totuus pala tulessakaan. Sain vaikeina hetkinä valtavasti lisävoimaa rukouksesta sekä läheisistä ihmisistä. Olen ollut myös erittäin kiitollinen minulle uskotusta tehtävästä seurakunnassa, Alestalo toteaa.

Seurakuntien yhdistyminen johti raskaisiin keskusteluihin

Kauhavan seurakunta laajeni vuonna 2009 kun siihen liittyivät Alahärmän, Kortesjärven sekä Ylihärmän seurakunnat. Varsinkin alkuaika oli vaikeaa.

– Neljän seurakunnan kulttuurin yhdistäminen oli haastava prosessi. Siihen liittyi myös paljon erimuotoista muutosvastarintaa, minkä kohtaaminen vaati oman asennoitumisensa.

Uusia seurakuntalaisia puhuttaneet asiat liittyivät muun muassa hautausmaan ohjeistuksiin, hautaoikeuksiin sekä hautojen hoitoon.

– Nämä synnyttivät monia keskusteluja, joista osa oli raskaitakin. Nyt asiat ovat kuitenkin jo hyvissä uomissa, ja yhdistynyt seurakuntamme taivaltaa myötätuulessa, Alestalo toteaa.

Puurtaminen etusijalla

Työtään talousjohtajana Raija Alestalo kuvailee monipuolisen antoisaksi.

– Se on ollut laaja-alaista ja haasteellista. Olen myös saanut kohdata monenlaisia ihmisiä. Julkisuus ja esilläolo eivät ole olleet minulle luontaisia, tärkeintä on ollut tehtävässä puurtaminen.

Vaikka työ on ollut mielekästä, ei kaikki ole silti ollut aina ruusuilla tanssimista. Huonoja puolia työssä ovat Alestalon mukaan olleet ajan puute ja kiire, mikä on synnyttänyt riittämättömyyden tunnetta.

– Seurakunnan taloustoimisto on myös paikka, missä ihmiset purkavat pettymyksiään ja pahaa oloaan. Noina hetkinä tulleen negatiivisen palautteen vastaanottaminen ei ole ollut aina helppoa, vaikka ymmärränkin ihmisten vaikeudet.

Yhteistyössä huomioitava kaikkien tarpeet

Alestalo ennakoi seurakuntien yhteistyön taloushallinnon alueella olevan kasvussa. Hän nostaa silti ylös muistuttavan sormen.

– Vaikka yhteistyö on hyvä asia, se ei saa olla itsetarkoitus. Yhteistyötä on kehitettävä niin, että kaikkien osapuolten tarpeet ja henkilöstöresurssit huomioidaan. Samalla on muistettava huolehtia henkilöstön jaksamisesta.

Alestalo olisi halunnut nähdä talousjohtajan viran lähitulevaisuuden kehityskulun.

– Talous- ja henkilöstöhallinnon ulkoistaminen ja yhteistyö eri seurakuntien kesken antaa talousjohtajalle tulevaisuudessa mahdollisuuden keskittyä enemmän oman alan suunnitteluun sekä kehittämiseen. Tällainen olisi ollut hienoa nähdä ja kokea, mutta se jää seuraajani Esa Rämäkön tehtäväksi.

”Ei stressiä eläkepäivistä”

Alestalo on saanut vastailla Kauhavan raitilla usein kysymykseen, kuinka aikoo viettää eläkepäiviään.

– On varmaa, että nautin kiireettömyydestä ilman eräpäiviä ja kellonaikoja, en aio kehitellä stressin aiheita.

– Nyt minulla on myös kunnolla aikaa tavata kolmea lastenlastani, jotka asuvat toisella puolella Suomea, Alestalo hymyilee.

Alestalolla on myös haave eläkepäiville.

– Toivon että minulle jää aikaa itseni sivistämiselle, yhteiskunnallisten asioiden seuraamiselle sekä monipuoliselle kulttuurista nauttimiselle. Kokonaisuudessaan odotan mielenkiinnolla uutta elämänvaihetta, vaikka mieli onkin haikea jättäessäni työni ja työtoverini.

Kuva: Tomi Olli

Edellinen artikkeli”Haluan olla niiden asialla, joilla ei mene hyvin”
Seuraava artikkeliKameraseurat taltioivat Suomen sankarihautausmaat

Ei näytettäviä viestejä