”Surua ei voi hinnoitella – lapsia ei maksutta hautaan”

pieni_hauta205Pekka Mäkinen pitäisi huonona ideana haudata lapsena kuolleet maksutta. Mäkinen pelkää, että sinänsä kaunis ajatus voisi käytännössä olla omiaan herättämään ristiriitoja.

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen on kertonut olevansa valmis käynnistämään hautaustoimilain muuttamisen selvittämisen siltä osin, että lapsena menehtyneet voitaisiin haudata maksutta. Opetus- ja kulttuuriministeriössä ei ole toistaiseksi ryhdytty asiassa toimiin.

Luterilaisessa kirkossa on jo seurakuntia, jotka antavat lapselle ilmaisen hautapaikan inhimillisistä syistä. Vaasan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Pekka Mäkinen kuitenkin pelkää, että sinänsä jalo käytäntö voisi kääntyä itseään vastaan.

Hänen mukaansa seurakunta voi joutua omaisten kanssa kiusalliseen tilanteeseen, jos hautauksen maksuttomuudelle määrätään jokin tietty ikäraja. Entä jos vainaja on vaikka pari päivää kyseistä ikärajaa vanhempi. Tämän huomaaminen hautaamisesta sovittaessa todennäköisesti vain lisäisi omaisten surua ja mielipahaa.

Mäkinen kysyy myös, tulisiko surulle hinta. Hän pohtii, että varmasti olisi myös monia muita syitä kuin lapsuus vapauttaa hautamaksuista. Mäkisen mielestä erilaisia suruja ei voi verrata eikä asettaa vastakkain. Siksi hän puolustaa hautausmaksujen tasapuolisuutta kaikissa tapauksissa.

– Pelottaa ajatus, että alennusmyyntiajattelulla lohdutettaisiin. Jos nuori ihminen kuolee, siinä surussa ei kyllä rahalla ole merkitystä. Kyllä meillä seurakuntana pitäisi olla muuta tarjottavaa kuin maksuton hautapaikka, ja meillä myös on, Mäkinen sanoo.

Seurakunta voi jo nyt antaa maksuvapautuksen, jos vainaja on rintamaveteraani tai hänen puolisonsa. Mäkinen sanoo ymmärtävänsä tämän käytännön toisaalta ja toisaalta ei.

Lue myös: Lapsivainajan hautaaminen maksutta on laitonta

Lapsivainajan hautaaminen maksutta saattaa tulla lailliseksi

Edellinen artikkeliRauhayhdistyksen puheet julki
Seuraava artikkeliTuhannet kokoontuivat paavi Shenouda III:n hautajaisiin

Ei näytettäviä viestejä