Suomen Lähetysseura sai EU:lta hankerahaa ihmisoikeustyöhön Nepalissa

Suomen Lähetysseura on saanut Euroopan unionin Nepalin-delegaatiolta historiansa ensimmäisen hankerahoituksen, ja se käytetään ihmisoikeuksien edistämiseen Nepalissa. Hankebudjetti on suuruudeltaan 463 900 euroa.

Kolmivuotisessa ihmisoikeushankkeessa pyritään edistämään vapautettujen maaorjien, haliyoiden, ihmisoikeuksia. Haliyat ovat Nepalissa elävä syrjitty vähemmistö. Heidät vapautettiin orjuudesta vuonna 2008, mutta heidän asemansa on yhä surkea ja monet elävät köyhyydessä.

Ennen haliyat tekivät töitä isäntiensä pelloilla ilman palkkaa ja elivät näiden antamasta ruoasta sekä lainoista. Haliyoiden toimeentulon mahdollisuudet ovat nykyään hyvin rajalliset, sillä heillä ei ole omaa maata viljelykseen.

− Lähetysseura korostaa kaikessa työssään syrjimättömyyttä, ihmisten osallistamista ja oikeudenmukaisuutta. Myönnetty EU-rahoitus heikossa asemassa olevien haliyoiden ihmisoikeuksien parantamiseksi on työkalu muutokseen, Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöpäällikkö Katri Leino-Nzau kertoo Lähetysseuran tiedotteessa.

Hanke kerää ajantasaista tietoa arvioidakseen, kuinka vapautettujen maaorjien ihmisoikeudet toteutuvat yhteiskunnassa. Tiedot kerätään mobiilisovelluksen avulla ja kootaan ihmisoikeusraportteihin. Ne toimivat myös pohjana vaikuttamiskampanjoille, jotka parantavat vapautettujen haliyoiden tilannetta. Hankkeessa keskitytään etenkin naisten ja vammaisten aseman kohentumiseen.

Hanketta toteuttaa yhteistyössä neljä järjestöä: Suomen Lähetysseura, Luterilainen maailmanliitto sekä kaksi nepalilaista haliyoiden ihmisoikeuksiin erikoistunutta järjestöä. Koronakriisi on hidastanut hankkeen aloittamista.

Suomen Lähetysseura on työskennellyt Nepalissa 1970-luvulta alkaen.

Ihmisoikeuksien ja demokratiakehityksen puolustaminen ja edistäminen ovat keskeinen osa EU-Nepal-yhteistyötä. EU on tukenut kansalaisjärjestöjä ja ihmisoikeuksien puolustajia Nepalissa vuodesta 2003.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliNäyttelijä Krista Kosonen on Suomen Pipliaseuran julkaiseman Uuden testamentin lukija
Seuraava artikkeli”Kuulun nelinkertaiseen vähemmistöön” – Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeriksi Mayvor Wärn-Rancken

Ei näytettäviä viestejä