Suomalaiset lähetys­järjestöt evakuoivat työn­tekijöitään Etiopiasta – huoli paikallisista yhteistyö­kumppaneista on kova

NAI110; A person holds a national flag as people gather at a rally organized by local authorities to show support for the Ethiopian National Defense Force (ENDF), at Meskel square in downtown Addis Ababa, Ethiopia Sunday, Nov. 7, 2021. (AP Photo) AP / LEHTIKUVA

Koko Etiopiaan julistettiin tämän kuun alussa puolen vuoden hätätila Pohjois-Etiopiassa riehuvan aseellisen konfliktin vuoksi. Taistelut ovat edenneet Pohjois-Etiopian Tigraysta kohti etelää ja pääkaupunkia Addis Abebaa.

Viime viikon lopulla Suomen suurlähetystö kehotti kaikkia suomalaisia poistumaan maasta, kun kaupalliset lennot vielä kulkevat. Tilanne on vaikuttanut myös alueella toimivien suomalaisten lähetysjärjestöjen toimintaan.

Lähetysyhdistys Kylväjä on kotiuttanut viime ja tällä viikolla Etiopiasta neljä työntekijäänsä.

– Työntekijöiden paluusta Suomeen sovittiin yhteistyökumppanimme Norjan luterilaisen lähetysliiton kanssa. Maahan jäi edelleen yksi työntekijämme, joka on syntynyt Etiopiassa, sanoo Kylväjän Etiopian-työaluevastaava Mikko Puhalainen Kotimaalle.

Etiopia on yksi Kylväjän ensimmäisistä työalueista. Kylväjä on toiminut Etiopian Mekane Yesus -kirkon rinnalla 1970-luvulta lähtien.

– Työ on vahvasti paikallisissa käsissä, ja tuemme kumppaneitamme jatkamaan sitä mahdollisimman normaalisti. Opetustyö Tabor Evangelical Collegessa Awasassa jatkuu, ja Suomeen palannut työntekijämme jatkaa opetustehtäviään etäyhteyksin. Myös ruokaturvaprojekti maan kaakkoisosassa jatkuu suunnitellusti, Puhalainen kertoo.

Kylväjä on jatkuvasti suorassa yhteydessä Etiopiaan jääneeseen työntekijäänsä ja paikallisiin kumppaneihinsa.

– Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja tarvittaessa voimme tehdä nopeita ratkaisuja. Kutsumme kaikkia rukoilemaan rauhaa Etiopiaan.

”Moni tukemamme koulu on jo jäänyt konfliktin alle”

Myös Suomen Lähetysseura kertoi tänään torstaina, että se on evakuoinut Suomesta lähetetyn työntekijänsä pääkaupunki Addis Abebasta. Lähetysseuralla on Etiopiassa yhteensä 18 hanketta, joita toteuttavat ensisijaisesti etiopialaiset pitkäaikaiset kumppanit.

– Elämä sujui normaalisti Addis Abebassa, mutta lähdimme Lähetysseuran ja Suomen ulkoministeriön suosituksesta, sanoo kotiinsa Jyväskylään juuri palannut projektikoordinaattori Mekonnen Mulat Lähetysseuran tiedotteessa.

Hän kertoo surevansa turhautuneena sitä, että teitä, puhelinyhteyksiä ja kouluja tuhoutuu ja ihmisiä kuolee turhaan.

– Moni tukemamme koulu on jo jäänyt konfliktin alle. Emme voi muuta kuin rukoilla.

Mekonnen kouluttaa kuulovammaisten erityisopettajia ja on saanut palkinnon työstään Etiopian kuurojen hyväksi.

Lähetysseuran Etiopian-maatoimiston päällikkö Kristiina Ojala sanoo tiedotteessa, että suuri uhka Etiopiassa tällä hetkellä on provosoiva uutisointi, joka helposti ruokkii huhupuheita.

– Saimme paikalliset työntekijämme liitettyä kumppanimme Etiopian Luterilaisen maailmanliiton puhelinrinkiin, jotta oikea tieto välittyy nopeasti siinä tapauksessa, että turvallisuustilanne huononee. Rinki on luotu työntekijöiden turvallisuutta ajatellen.

Kansanlähetyksen työntekijän paluu Etiopiaan viivästyy

Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen ainoa fyysisesti Etiopiassa työtä tekevä suomalainen, raamatunkäännöstyön konsultti, Mirjami Uusitalo, oli valmiiksi kotimaanjaksolla, joten häntä ei ole tarvinnut evakuoida. Hänen paluunsa Etiopiaan kuitenkin viivästyy.

– Uusitalon piti palata nyt marraskuussa, mutta koska kansainvälinen raamatunkäännöstyön järjestö SIL, jonka työyhteydessä toimimme, evakuoi muut raamatunkäännöstyötä tekevät työntekijät Etiopiasta, emme voi tietenkään lähettää omaa työntekijäämme sinne. Toivomme, että Uusitalo voisi palata maahan tammikuussa, sanoo Kansanlähetyksen Etiopian-työstä vastaava aluekoordinaattori Lauri Palmu Kotimaalle.

Palmu kantaa erityistä huolta paikallisista yhteistyökumppaneista, jotka eivät voi lähteä mihinkään.

– Tuemme heitä ja muistamme rukouksissa. Kriisihän ei lopu siihen, että me ulkomaalaiset lähdemme maasta pois.

Fidan perhediakoniahanke jatkuu, mutta suomalaiset työntekijät evakuoitiin

Tämän viikon maanantaina Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida ilmoitti evakuoivansa varotoimena Etiopiasta neljä suomalaista työntekijäänsä perheineen.

– Päätös maasta poistumisesta tehtiin yhteisymmärryksessä lähettävien kotiseurakuntien edustajien, Fidan turvallisuusorganisaation, paikallisten yhteistyötahojen johtajien, lähettilasten koulun edustajien sekä lähettien itsensä kanssa, sanoo Fidan itäisen Afrikan lähetystyön aluepäällikkö Ari Joensuu Fidan tiedotteessa.

Fida on tehnyt työtä Etiopiassa vuodesta 1951. Viime vuosina työhön on sisältynyt perhediakoniaa ja raamattukoulutusta. Kumppaneina toimii kaksi suurta etiopialaista helluntaikirkkokuntaa.

Fidalla on käynnissä suomalaisten kummien tukema, köyhiä perheitä auttava diakoniahanke, jonka avun piirissä on 215 perhettä. Evakuointi ei pysäytä perhediakoniatyötä, vaan hanke jatkuu paikallisen kumppanin kautta.

Uhkana nälänhätä ja pula puhtaasta vedestä

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) myönsi jo heinäkuussa 100 000 euroa katastrofiapua Etiopian Tigrayn alueen humanitaarisen hädän lievittämiseen. Rahat on käytetty akuutin aliravitsemuksen estämiseen ja hoitamiseen.

KUA toimittaa apua Etiopiaan yhdessä Norjan Kirkon Ulkomaanavun ja paikallisten järjestöjen kanssa.

Tigrayn konfliktissa ovat vastakkain TPLF eli Tigrayn kansan vapautusrintama ja Etiopian hallinto. Marraskuussa 2020 alkanut sota on heikentänyt KUA:n mukaan koko alueen ruokaturvaa ja vesitilannetta. Erityisesti alle viisivuotiaiden vakava aliravitsemus on lisääntynyt.

KUA:n verkkosivuilla kerrotaan, että taistelujen aikana seudun viljelysmaita on poltettu ja ryöstetty. Lisäksi karjaa on teurastettu ja maatalouden työvälineitä varastettu. Jo ennen sotaa alueen maatalous kärsi tuhoa tekevistä heinäsirkkaparvista ja sään ääri-ilmiöistä. Taistelujen myötä myös merkittävä osa alueen infrasta on tuhoutunut.

Oikaisu: 11.11. klo 15.50. Mirjami Uusitalon ammattinimike korjattiin. Hän ei ole raamatunkääntäjä vaan raamatunkäännöstyön konsultti.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Suomalaiset lähetysjärjestöt evakuoivat työntekijöitään Etiopiasta – huoli paikallisista yhteistyökumppaneista on kova

Edellinen artikkeliKirkollis­kokoukselta vakavia moitteita – Kirkon talon remontti­hanke ylitti budjetin 1,1 miljoonalla, kuluja ei seurattu
Seuraava artikkeliKirkollis­kokous hyväksyi uuden kirkko­­lainsäädännön – seuraavaksi kuullaan taas eduskunnan kanta

Ei näytettäviä viestejä