Sunnuntain evankeliumi: Jeesus oli ainutlaatuinen ja ennustusten lupaama pelastaja

Jeesus-lapsen vanhemmat tiesivät, mitä tekivät, kun he Mooseksen lain mukaisesti veivät esikoisensa Herran temppeliin. Mutta jatko saattoi olla heillekin hämärän peitossa, vaikka sekä Maria että Joosef olivat ennen Jeesuksen syntymää kokeneet inhimillisesti katsoen aika erikoisia asioita.

Vanhan Simeonin reaktio hänen pitäessään Jeesusta käsivarsillaan sai vanhemmat varmasti entistä enemmän ihmettelemään, kuten evankeliumi kertookin. Isä ja äiti saivat kuulla, että heidän vauvassaan koittaa pelastus kaikille kansoille, valo pakanakansoille ja kirkkaus omaisuuskansalle Israelille.

Pitkällä kotimatkalla Galileaan pariskunnalla riitti epäilemättä puhuttavaa.

Ilman Jeesusta emme opi tuntemaan Jumalaa oikein

Kynttilänpäivän evankeliumin tarkoitus on osoittaa, että Jeesus oli ennustuksien ja lupauksien mukainen pelastaja. Ainutkertainen, Ajan Keskus, jonka serkulle Johannekselle Herra oli myös jo Sakarian kiitosvirren mukaisesti antanut tehtäväksi raivata tietä Jeesukselle.

Jeesus on ainutlaatuinen. Hänen tulemisensa oli ennustettu ja sellaisena hänet kynttilänpäivän evankeliumissakin otetaan vastaan. Tässä on hyvä lähtökohta saarnalle.

Jos Jeesus ei ole samalla kertaa Jumalan ainoa Poika, suuri opettaja, syntiemme sovittaja ja Jumalan oikealta puolelta kerran eläviä ja kuolleita tuomitsemaan tuleva, on uskommekin jotakin muuta, kuin mihin meidät on kastettu.

Jeesuksella ei ole vertaisia, ja ilman Häntä emme opi tuntemaan Jumalaa oikein: Hän on armahtaja ja syntisten ystävä. Ilman Jeesusta tai hänet unohtaen kristinusko muuttuu joksikin muuksi, ehkä omaa yritteliäisyyttä edellyttäväksi armottomaksi moraali- ja pelastusopiksi, poliittiseksi ratsuhevoseksi tai tyhjäksi kuoreksi, joka ei osoita kenellekään tietä taivaaseen.

Ihminen kaipaa jotakin mihin voi luottaa

Tässä ahdingon, epävarmuuden ja neuvottomuuden ajassa ihminen kaipaa epämääräisesti tai tietoisesti jotakin sellaista, mihin hän varmasti voisi luottaa. Vaikka järjestäytynyt, oikeudenmukaisuuteen pyrkivä ja ihmisiä suojeleva yhteiskunta onkin yksi Jumalan hyvistä lahjoista, ei sellainen sittenkään riitä selittämään meille tyhjentävästi kaikkea. Elämän mielekkyys ja sen takana väikkyvä ikuisuus vaativat nekin paljastumistaan.

Kynttilänpäivä on Jeesuksen vuoksi toivon merkki. Hänen nimessään meille on luvattu pelastus, jota ei missään muualla ole tarjolla. Koska Jeesus on meidän kaikkien Jumalan pienten köyhien pelastaja, on hyvin sopivaa, että kynttilänpäivänä avataan myös Yhteisvastuukeräys, joka jo täällä ajassa pyrkii torjumaan nälkää ja köyhyyttä.

Kirjoittaja on rovasti ja Kotimaan artikkelitoimittaja.

 

Edellinen artikkeliKolumni: Kuka näistä voisi olla seuraava paavi? – Spekulointi Franciscuksen seuraajasta on kiihtynyt Benedictuksen kuoleman jälkeen
Seuraava artikkeliKirkosta eronneiden määrä kasvoi viime vuonna – 65,1 prosenttia suomalaisista kuuluu kirkkoon

Ei näytettäviä viestejä