Sukututkimusseurassa kummastellaan kirkkohallituksen suositusta

Suomen Sukututkimusseurassa ihmetellään kirkkohallituksen tuoretta suositusta, etteivät seurakunnat ja keskusrekisterit saisi antaa lupaa alle sata vuotta vanhojen kirkonkirjojen tutkimiseen. Kirkkohallitus perustaa suosituksensa korkeimman hallinto-oikeuden marraskuussa antamaan ratkaisuun, jossa korostettiin yksityiselämän ja henkilötietojen suojaa sukututkimusta tehtäessä.

Su  Sukututkimusseurassa huomautetaan, että kirkkohallitus toimii asiassa vastoin sisäministeri Anne Holmlundin toivetta jatkaa keskustelua sekä tietosuojavaltuutetun kantaa, etteivät sukututkijat ole tietosuojariski. Lukuista vetoomuksista huolimatta kirkkohallitus ei muuttanut kantaansa.

– S  – Sukututkijat eivät ole valistumattomia arkaluonteisten asioiden käsittelyn suhteen, näitä näkökohtia korostetaan meillä koulutuksessakin, toteaa toiminnanjohtaja P.T. Kuusiluoma Sukututkimusseurasta.

Kuusiluoma uskoo, että korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen ”ylitulkitseminen” ruuhkauttaa jo ennestään kiireisiä kirkkoherranvirastoja pidentäen sukututkijoiden kaipaamien tietojen odotusaikaa. Vielä merkittävämpänä haittana hän pitää lähdekritiikin harjoittamisen rajautumista, kun asialla on tutkijan sijaan seurakunnan työntekijä.

Sukututkimusseurassa pelätään lisäksi, että kirkkoherroille annettu oikeus myöntää poikkeuksia asiassa ei välttämättä johda yhtenäiseen ja tasapuoliseen käytäntöön sukututkimuksen ja lainsäädännössä mainitun ”historiallisen tutkimuksen” välillä. Seurassa harkitaan lähipäivinä millaisiin toimenpiteisiin se asissa ryhtyy.

Edellinen artikkeliKapituli ei rankaissut pahoinpitelytuomion saanutta pappia
Seuraava artikkeli”Avoin päiväkerho on tämän päivän juttu”

Ei näytettäviä viestejä