STM:n työryhmä kieltäisi seksin oston ja ympärileikkauksen

Sosiaali- ja terveysministeriön mieskysymyksiä tasa-arvopolitiikassa pohtinut työryhmä esittää väliraportissaan muista kuin lääketieteellisistä syistä tehtävien poikien ympärileikkausten kieltoa. Ryhmä myös kriminalisoisi seksin oston kokonaan. Nykylain mukaan seksin osto on kielletty parituksen tai ihmiskaupan uhrilta.

Poikien ympärileikkaus on peruuttamaton ja kivulias toimenpide, joka voi aiheuttaa myös vakavia komplikaatioita. Muista kuin lääketieteellisistä syistä tehtävää ympärileikkausta ei tulisi voida suorittaa ennen kuin poikalapsi voi itse antaa siihen tietoisen suostumuksensa. Tämän edellytyksenä on, että poika on saavuttanut sellaisen iän ja kehitystason, että hän pystyy ymmärtämään hänelle annetun toimenpidettä koskevan tarpeellisen tiedon, ministeriön miestyöryhmä ehdottaa.

Vuonna 2006 voimaan tullutta seksinostokieltoa parituksen tai ihmiskaupan uhrilta ryhmä pitää ongelmallisena. Poliisin on sen mukaan usein mahdotonta löytää todisteita siitä, että seksin ostaja on tiennyt paritustoiminnasta tai ihmiskaupasta.

Täydellisellä seksin oston kriminalisoinnilla voitaisiin nykyistä tehokkaammin puuttua prostituutiota ja ihmiskauppaa ylläpitävään kysyntään ja vauhdittaa myönteistä asennemuutosta, ryhmä esittää.

Ministeri Paavo Arhinmäen (Vas.) nimittämä, mieskysymyksiä tasa-arvopolitiikassa pohtiva työryhmä aloitti toimintansa tammikuussa 2013. Työryhmä koostuu miesjärjestöjen ja poikatoiminnan sekä SETA:n, TANE:n ja neljän ministeriön edustajista.

STM:n miestyöryhmän keskustelunavaukset:

– Koulutusta ei-väkivaltaisista konfliktien ratkaisumalleista on lisättävä ja väkivallattomia ratkaisumalleja koskevaa miestyötä on tuettava ja kehitettävä.

– Poikien ja miesten ei-lääketieteellisistä syistä tehtävistä ympärileikkauksista tulisi luopua.

– On selvitettävä miten asevelvollisuuteen liittyvä sukupuolten eriarvoisuus voitaisiin purkaa.

– Selvitetään sukupuolen mahdollisia vaikutuksia rikostuomioihin.

– Media sekä viihde- ja peliteollisuus haastetaan mukaan mieskuvan muuttamis- ja moninaistamistyöhön.

– Järjestetään normikriittinen mediakampanja mieskuvan monipuolistamiseksi.

– Seksin ostaminen on kriminalisoitava.

Miestyöryhmän väliraportti on luettavissa täältä.

Edellinen artikkeliKorealainen megaseurakunta on ”hengellistä tehometsätaloutta”
Seuraava artikkeliSastamalan rippikouluihin suunnitellaan kameravalvontaa

Ei näytettäviä viestejä