Sotkamon seurakunnan nuorisotyöstä tuli elokuvatehdas – kokemukset koottiin oppaaksi

Sotkamon seurakunnan nuorisotyössä jälkituotanto, suojaviivavirhe, otto ja klaffi eivät ole tuntemattomia termejä. Seurakunta on yhteistyökumppaniensa kanssa toteuttanut vuodesta 2006 lähtien kaikkiaan kymmenen ammattilaistasoista lyhytelokuvaa ja useita muitakin tuotantoja. Lyhytelokuvien pituus vaihtelee vartista puoleen tuntiin.

– Kokeilimme nuorisotyössämme aluksi elokuvantekoa kerhomuotoisena. Kokemukset olivat niin hyviä, että aloimme kehittää toimintaa yhä vahvemmin ryhmämuotoiseksi ja suunnitelmalliseksi elokuvanteon prosessiksi, kertoo Sotkamon seurakunnan nuorisotyönohjaaja Kari-Pekka Vehkaoja.

Nyt Sotkamossa on laitettu vuosien mittaan saadut kokemukset yksiin kansiin. Tällä viikolla julkistettu Tehtäisikö leffa? on ryhmille tarkoitettu perustason opas elokuvan tekemiseen. Siinä käydään läpi koko elokuvatuotannon prosessi ideoinnista aina ensi-iltaan saakka. Oppaaseen kuuluu myös elokuva-alan sanasto sekä erilaista lisämateriaalia.

– Tämä kirja sopii seurakunnille mutta myös mille tahansa muulle ryhmälle, joka on innostunut elokuvien teosta, Vehkaoja toteaa.

Sotkamossa uskotaan lujasti siihen, että ammattimainen elokuvan tekeminen on erinomainen menetelmä seurakunnan nuorisotyöhön. 14 vuoden aikana selvästi yli sata paikkakunnan nuorta on ollut mukana elokuvatuotantojen ydinryhmissä.

Vastuu ei suinkaan ole jäänyt yksin nuorten harteille. Taustalla on aina mukana myös aikuisia ammattilaisia tuottaja Miika J. Norvannon ja Vehkaojan johdolla.

– Me aikuiset emme kuitenkaan sanele elokuvien aiheita, vaan ideat syntyvät täysin nuorten omasta maailmasta. Silloin he myös sitoutuvat aidosti prosessiin.

Kyseessä myös kasvuprosessi nuorelle

Varsinaisen elokuvan tekemisen ohella tärkeää on myös nuorten ryhmädynamiikan kehittyminen. Kun elokuvaa tekevä joukko on koottu, siirrytään säännöllisiin kokoontumisiin ja viikonloppuleireihin. Niiden aikana nuoret työstävät vaihe vaiheelta omaa elokuvaansa kohti edessä häämöttävää ensi-iltaa.

– Yhteisen projektin kautta nuori pääsee tutustumaan itseensä ja muihin ryhmäläisiin. Kyseessä on kasvuprosessi, jonka aikana on mahdollisuus pohtia erilaisia asioita ja sekä harjoitella monenlaisia taitoja, Vehkaoja sanoo.

Sotkamon seurakunta pyörittää elokuvatoimintaansa Versova Puu -yhdistyksen kautta. Yhdistyksellä on myös oma Kino Visio -elokuvateatteri. Rahoitusta tuotantoihin on kerätty muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön Avartti-harrastusohjelman kautta.

Nuorisotyönohjaaja Kari-Pekka Vehkaoja kannustaa muitakin seurakuntia käyttämään ennakkoluulottomasti elokuvaa nuorisotyössään.

– Meillä Sotkamossa tuotannot ovat ammattilaistasoa mutta niin ei suinkaan tarvitse olla. Jos hyväksi nähdään, elokuvaa voi lähteä tekemään paljon vaatimattomammallakin tavalla. Kuvaukseenkin voi käyttää vaikka kännykkäkameraa.

Vehkaojan mukaan sotkamolaiset auttavat mielellään, jos jokin muu seurakunta on kiinnostunut elokuvan tekemisestä.

– Lapinlahden seurakunnan elokuvaryhmän kanssa olemme jo tehneetkin yhteistyötä.

Kuva: Vesa Keinonen

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliVäitös: Kirkon ”klassisessa” avioliittoteologiassa on ilmiselviä ristiriitaisuuksia
Seuraava artikkeliSeurakuntalainen.fi täyttää kymmenen vuotta – viime vuonna kävijämäärä oli historian suurin

Ei näytettäviä viestejä