Sley irtisanoi hallintojohtaja Heikki Kymäläisen – "Tätä iskua en voinut kuvitellakaan"

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) hallitus päätti kokouksessaan 17.5., että hallintojohtaja Heikki Kymäläisen tehtäviä eli hallintoa, taloutta ja Sley-kirjoja hoitaa väliaikaisesti toiminnanjohtaja Tom Säilä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hallintojohtaja Kymäläinen on irtisanottu. Sleyn hallituksen puheenjohtaja Tomi Välimäki ei halua suoraan kommentoida asiaa.

– Käynnissä on projekti lain ja yhdistyksen sääntöjen mukaisten valtasuhteiden asettumisesta normaaleiksi. Korjaamme hallintokäytäntöjen vinoutumia, Välimäki tyytyy toteamaan.

Kotimaa tavoitti Heikki Kymäläisen sairauslomalta. Hän vastasi kysymyksiin sähköpostilla ja vahvisti, että hänet on irtisanottu Sleyn hallintojohtajan tehtävästä.

Miten irtisanominen toteutettiin?

– Vaimoni Maria [Ailio] löysi postilaatikostamme perjantaina 18.5. aamupäivällä ilman postimerkkiä olevan kirjekuoren, jossa oli päällä minun nimeni. Avasimme yhdessä kirjekuoren, ja siellä oli työsopimukseni irtisanomisilmoitus allekirjoittajana hallituksen puheenjohtaja Tomi Välimäki. Irtisanomisen perusteeksi on kirjattu luottamuspula minua kohtaan. Työsuhteeni Sleyn palveluksessa päättyy irtisanomisajan jälkeen 24.11.2018.

Mitä haluat kertoa irtisanomisen syistä?

– Olen ollut erittäin motivoitunut ja sitoutunut nykyisiin työtehtäviini evankelisen liikkeen palveluksessa. Olen ollut kiitollinen kaikista työtehtävistäni, joita olen saanut hoidettavakseni. Olen tehnyt kaiken parhaan kykyni mukaan. Irtisanominen tuli minulle täydellisenä yllätyksenä.

– En ole koskaan saanut yhtään varoitusta tai huomautusta. Esimieheni ei ollut antanut minulle mitään kriittistä palautetta. Viimeisen vuoden aikana tietyt hallituksen jäsenet ovat kyllä kohdistaneet minuun kovaa painostusta, mutta tätä iskua en voinut kuvitellakaan.

Olet ollut Sleyn palveluksessa 23 vuotta. Miten kommentoisit syntynyttä tilannetta?

– Kulunut 23 vuotta on minulle hyvin merkityksellinen jakso elämässäni. Evankelinen herätysliike on minulle rakas. Olen kasvanut tähän liikkeeseen. Saimme aikoinaan vaimoni kanssa käydä Sleyn lähetyskurssin vuosina 1992–1993. Olimme sen jälkeen viittä vaille lähdössä Keniaan lähetystyöhön. Erilaisten vaiheiden jälkeen lopputulos kuitenkin oli, että minä aloitin Sleyn palveluksessa keskushallinnossa 1.8.1995. Tämä ajanjakso päättyi nyt aivan eri tavalla kuin mitä olisimme toivoneet.

– Vaimoni Maria on aina ollut paras ystäväni ja samalla myös paras työtoverini, vaikka hän ei sinänsä Sleyn palveluksessa olekaan. Meillä on ollut yhteinen työnäky evankeliumiyhdistyksen työn tärkeydestä evankeliumin eteenpäin viejänä. Vaikka minun työni Sleyssä päättyy, tämä työnäkymme ei lopu.

– Pyhän Sydämen kappeli on meidän kotipaikkamme, ja sitä haluamme olla tästä eteenpäinkin rakentamassa vapaaehtoisina vastuunkantajina. On suuri ilo ja etuoikeus saada olla mukana Jumalan valtakunnan työssä, olemme siitä kiitollisia.

Onko muuta mitä haluaisit sanoa tai kommentoida?

– Olen valtavan kiitollinen Jumalalle siitä, että sain olla mukana palauttamassa Helsingin Luther-kirkkoa takaisin kirkkokäyttöön. Olen kiitollinen, että sain olla mukana rakentamassa Kokkolaan Armon kappelia. Helsingin Evankeliumijuhla 2017 oli suuri ihme, oli etuoikeus saada olla siinä mukana aivan ytimessä. Paljon mielenkiintoisia ja innostavia asioita jää kesken, kuten esimerkiksi Porin Evankeliumijuhlan 2019 rakentaminen.

– Nyt menen päivä kerrallaan eteenpäin luottaen Jumalan armoon ja apuun.

Kotimaa ja Kotimaa24 kertoivat aiemmin Sleyn uudesta hallintomallista sekä hallintojohtaja Kymäläiseen kohdistuneesta kritiikistä.

Korjaus kello 17.30: Jutussa sanottiin kertaalleen virheellisesti hallintojohtaja Kymäläistä toiminnanjohtajaksi. Nyt virhe on korjattu.

***

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys on yksi Kotimaa Oy:n osakkeenomistajista.

Kuva: Olli Seppälä. Heikki Kymäläinen vuonna 2014, kun Helsingin Luther-kirkon remontti ja palauttaminen takaisin kirkoksi oli meneillään.

Lue myös:

Vanha oikeusjuttu ja siihen liittyvät päätökset kuohuttavat Sleyn hallinnossa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.